пестене на пари

10 съвета, които ще научат мозъка да спестява – част 2

Публикувано на 31 октомври 2023 г.

Продължаваме и с останалите идеи за спестяване в тази статия от счетоводна къща ГАРАНТ.

3. Визуализирайте

Визуалното напомняне за вашите финансови цели ви предпазва от връщане към старите навици и ви помага да се съсредоточите върху това, което е най-важно за вас.

Например, можете да създадете карта с желания, на която да прикачите изображения на вашите финансови цели – и постоянното напомняне дори несъзнателно ще ви повлияе.

За тези, които са с афинитет към таблици и документи, можете да създадете пътна карта на натрупвания. Разпечатайте плана на голям лист хартия и маркирайте етапите на успеха с цвят, за да видите колко вече е постигнато.

4. Борете се с импулсивното пазаруване

Хората често купуват неща импулсивно, защото се чувстват тревожни или неспокойни без това.

Един от начините да спрете да харчите пари безсмислено е да преминете към пари в брой. Учени от Масачузетския технологичен институт са открили интересна закономерност. Когато плащаме за нещо с карта, системата за възнаграждение на мозъка ви се активира по-лесно, отколкото когато плащаме с пари в брой, които е по-трудно да се освободим. Използването на кредитни карти създава по-голямо „желание за покупка“ в бъдеще.

И също:

 • задайте ясен бюджет, преди да отидете в магазина
 • не пазарувайте хранителни стоки на празен стомах
 • записвайте разходите и ги анализирайте в края на месеца по всеки удобен начин – от обикновени разходни позиции в Excel до автоматизирани приложения

5. Впрегнете силата на отложеното удовлетворение

Забавеното удовлетворение е съпротива срещу навика да се получава евтин допамин. Според психолозите това умение е една от най-важните характеристики на много успешните хора.

Откъде да започнете?

 • Предизвикайте себе си, за да видите колко дълго можете да устоите на изкушението.
 • Избягвайте онлайн магазини, които ви изкушават да купите нещо.
 • Създайте списък с желания, но правете покупки, когато имате достатъчно спестявания за тях.
 • Може би сте искали нов телефон, но не сте сигурни дали сега е подходящият момент. Направете го краткосрочна цел, но изчакайте, докато направите покупка – например, до Черен петък или началото на нов финансов месец. По този начин ще постигнете конкретна цел, като същевременно ще отложите удовлетворението си, докато сте финансово готови.

6. Създайте подкрепяща среда

Вашата среда формира екосистемата, в която вашите навици ще се създават и процъфтяват. Хората с подобни цели няма да ви върнат към старите модели.

В идеалния случай приятелите и семейството могат да формират силна мрежа за подкрепа. Но ако вашите близки не споделят вашите цели, можете да се присъедините към онлайн общност или да намерите партньор за отговорност. Например, договорете се с колега, че ще следите паралелно разходите и обсъдете резултатите в края на месеца.

Reddit има секция за лични финанси, където можете да участвате в предизвикателства, за да печелите пари, да пестите пари или просто да намерите подкрепа.

7. Не позволявайте на рекламата да ви влияе неконтролируемо

Веднага щом в главата ви изникне мисълта, че животът ви ще стане по-добър, ако просто си купите най-новата джаджа, всичко е изчезнало.

За да избегнете това:

 • Не четете списания или блогове, които рекламират луксозни или модни артикули.
 • Ограничете времето си на платформи, където има много реклами: от телевизия до социални мрежи.
 • Създайте навици, които ще ви донесат здравословен допамин. Също редовен спорт или практика на забавено удовлетворение ще се превърне в екологичен и може би по-икономичен източник на радост.

8. Поддържайте се мотивирани с награди

Психологията на спестяването на пари изисква да спрете, да почувствате напредъка и да се похвалите за това. Всъщност празнуването дори на малки успехи ще ви напомня за вашите цели.

Когато се възнаграждавате, че сте се придържали към нов навик, мозъкът ви започва да го свързва с нещо положително. Затова, когато постигнете целта си за спестяване, трябва да му дадете малка награда – например любимия му десерт.

9. Проследявайте финансите си

Икономистите от UCLA Shlomo Benartzi и Yaron Levy от USC откриха интересен факт. Хората, които са изтеглили приложение за проследяване на разходите, са намалили разходите си с 16% след 4 месеца употреба, главно за сметка на разходи за ежедневието.

10. Харчете по-малко, отколкото печелите

Ако всяка стотинка, която влиза в сметката ви, отива за пазаруване, няма да имате какво да спестите.

Отделете време, за да планирате бюджета си. За да започнете, разпишете:

 • повтарящи се разходи (наем на апартамент, комунални услуги, планирани плащания за кола и други месечни разходи);
 • планирани, но неповтарящи се разходи (предстоящи подаръци за рожден ден, празнични разходи и други подобни разходи също трябва да бъдат включени в бюджета ви предварително).

Всеки месец следете колко имате за харчене и се уверете, че не харчите повече, отколкото печелите.

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *