Психология на парите

10 съвета, които ще научат мозъка да спестява – част 1

Публикувано на 31 октомври 2023 г.

Какво ни пречи да пестим пари?

Проучване на Американската асоциация на психолозите установи, че 72% от американците се чувстват стресирани поне веднъж месечно поради проблеми, свързани с пари или спестявания.

Да, има външни фактори, които ви пречат да спестявате: ниски доходи, загуба на работа, война. Но има и модели, които се крият в нашите глави и навици. Американският поведенчески икономист Ричард Талер дори получи Нобелова награда за работата си върху спестяващите навици на хората. Работата на Thaler се основава на теорията, че ние сме фундаментално склонни да вземаме ирационални решения, които пречат на интелигентните спестявания.

Нека да разберем как да пренастроим мозъка си и да се научим да пестим пари.

4 причини, поради които повечето хора не могат да спестяват

Ниски доходи

Невъзможно е да създадете защитна мрежа или да спестите пари, ако приходите ви едва покриват задължителните ви разходи. Когато живеете от заплата до заплата, може не винаги да имате достатъчно за ежедневието, камо ли да спестявате нещо за бъдещето.

Импулсивни покупки

Виждаш нещо и без да се замисляш го слагаш в количката си. Изглежда като ирационално решение, но частта от мозъка ви, свързана с удоволствието (септалната област), светва, когато правите покупка.

Между другото, същата област се активира под въздействието на алкохол или други вещества. С течение на времето нашите мозъчни клетки свикват с него и се нуждаят от повече допинг. Тази нужда ви мотивира да харчите повече, дори ако това противоречи на плана ви за спестяване на пари.

Наградата за спестяването не идва мигновено

След като похарчите пари, получавате бърз прилив на допамин – който обаче изчезва също толкова бързо. Но ако заделите определена сума, радостта не идва точно в този момент. Това е забавено удовлетворение, от което мозъкът, измъчен от малкото попълнение, не получава награда.

Спестяваме (или не спестяваме) точно като нашите родители

Всеки от нас носи със себе си набор от „парични сценарии“, оформени от преживяванията ни в детството и общностите, в които живеем. И когато сме изправени пред финансово решение, тези спомени оформят нашето поведение.

Например, може би сте израснали в семейство, в което:

  • спестяванията са били рядкост (вашите родители, баби и дядовци, лели и чичовци са живели от заплата до заплата)
  • да харчите е било лесно (научихте се как да пазарувате онлайн преди да се научите да четете)
  • харченето на пари е било награда (когато сте получили добри оценки, са ви купили велосипед)

Когато сте изправени пред месечен бюджет, всички тези навици и спомени влияят на решенията ви.

Как да пренастроите мозъка си и да се научите да пестите

Добрата новина е, че здравословните навици могат буквално да пренастроят мозъка ви чрез невропластичност. Когато формирате други модели на поведение, мозъкът ви създава нови връзки и когнитивни пътища, правейки тези външни навици част от вашата личност.

1. Определете вашите финансови цели и ценности

Психологията на спестяването на пари изисква ясни планове, за да останете мотивирани. Определянето на вашите финансови цели и ценности ще ви помогне да се придържате към вашия спестовен план.

Например може да имате следните лични ценности:

  • Финансова свобода
  • Дългосрочна финансова стабилност
  • Спестяване за пенсиониране, отпуск по майчинство или година преместване в Бали

Тези ценности могат да доведат до формирането на финансови цели:

  • Изплащане на дългове/заеми
  • Създаване на въздушна възглавница от спестявания
  • Спестяване за голяма покупка (къща, кола и т.н.)

Съгласуването на вашите навици за харчене с вашите лични ценности означава да изрежете всичко, което няма да ви помогне да постигнете целите си. Например, ако храненето навън пречи на изплащането на дълга, време е да си носите храна на работа от вкъщи. Но в същото време, ако прекарате 3 часа на печката, вместо да напишете статия за любимия си редактор, в дългосрочен план икономическата перспектива с доставката на храна печели.

2. Автоматизирайте спестяванията си

Група учени от Йейл, Харвард и Чикагския университет доказаха още през 2006 г., че хората, които настройват автоматични преводи на пари към спестовна сметка/депозит, са успели не само да спестят повече, но и да развият здравословни финансови навици.

Проучване на учени от университета Case Western Reserve (САЩ) показа, че виртуалните „мускули“ на волята могат да се уморят. Когато това се случи, ние харчим повече и правим нерационални покупки. По този начин финансовата автоматизация ще ви помогне да вземате по-отговорни решения и ще намали риска от спонтанно харчене поради умора на волята.

Повечето банкови приложения ви позволяват да настроите автоматични депозити и преводи. Всеки месец тази функция ще прехвърля пари от вашата разплащателна сметка към вашата спестовна сметка. Това ви позволява да създавате спестявания без да мислите.

Освен това, можете да настроите функция за закръгляване на разходите към отделна сметка. Всеки път, когато плащате за нещо, например 430 лева, сумата ще бъде закръглена до сто – и 70 лева ще отлетят в условната касичка.

Вижте и останалите идеи за спестяване в следващата статия от счетоводна къща ГАРАНТ!

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *