производство на паркет

Как да започнете бизнес с производство на паркет

Публикувано на 23 юли 2023 г.

Бизнес идеята за производство на паркет е привлекателна за начинаещ бизнес, а нишата носи солидни печалби и не изисква специализирано образование. Основното предимство е постоянно високото търсене. Експертите казват, че сферата е перспективна, ако продуктите са с високо качество и отговарят на изискванията на съвременния потребител.

 • Стартови разходи: 3/5 – средни
 • Възвръщаемост: 3/5 – средна
 • Сложност на управлението: 3/5 – средно
 • Конкурентоспособност: 3/5 – средна

Уместността на бизнес производството на паркет от нулата

Високата конкуренция не пречи на начинаещите предприемачи от различни градове да печелят пари от този вид бизнес. Бизнес акулите продават стоки на големи компании в мегаполиса. Малките региони страдат от липса на качествени продукти. Уместността се крие във факта, че бизнесът в малките градове и селата сега се разраства бързо, време е да заемете мястото си на лидерския пиедестал.

Организация на бизнеса – основни стъпки

Бизнес планът за производство на паркет трябва да включва много аспекти, които, ако бъдат пропуснати, могат да ви провалят. Документирането изисква съответните умения. Има компании, които помагат за разработването на алгоритъм от действия.

Стъпка 1: Проучване на пазара

Установено е, че 75% от населението страда от липса на качествени продукти на пазара. Оплакват се от качеството на паркета и собствениците на магазини за търговия на дребно, които уверяват, че ако имаха избор, биха предпочели да работят с фирми, които произвеждат продукти от естествено дърво.

Стъпка 2: Търсене на помещения и оборудване

За вашия бизнес в производството на паркет се нуждаете от собствено или наето помещение. Площ от 400 кв. м., където ще има производствена линия, склад за готова продукция и суровини, зона за персонал. По-добре е да отворите работилницата в града.

От оборудването ще ви трябва:

 • дъскорезница;
 • сушилня;
 • мулти трион машина;
 • лицева машина;
 • заточващи центрове;
 • автоматизирана линия за паркет.

Стъпка 3: Получаване на необходимите разрешителни и лицензи

Най-големият доход идва от големите компании, за да се изпращат стоки до тях, е необходимо да се регистрира статут на юридическо лице или накратко казано – фирма. Веригите магазини и други фирми няма да могат да приемат стоки от индивидуален предприемач като част от данъчните изисквания.

За необходимите документи и разрешения за стартиране на бизнеса ви с паркет и регистрация на фирма – свържете се със счетоводна къща ГАРАНТ сега!

Стъпка 4: Набиране на персонал и обучение

Подборът на служители за откриване на бизнес за производство на паркет започва преди откриването на цеха. На една смяна са необходими: технолог, 2-3 оператора на автоматизирана линия, 2-4 дърводелци. За счетоводител и маркетолог графикът 5/2 е подходящ. Доставката на продукти е отговорност на шофьора и логистиката, но е възможен аутсорсинг.

Персоналът от квалифицирани служители ви позволява да спестите от обучение. Най-добре е да включите специалисти с опит в работата.

Стъпка 5: Започнете производство и маркетинг

Сформирането и избор на персонал, поръчката и доставката на оборудване и търсенето на доставчици на суровини отнема месеци, а при недостиг на средства – години. След като сте изгубили много време, искате веднага да видите резултата от работата. Трябва да се декларирате. За да разработите рекламна кампания, трябва да проучите конкурентите, да разберете какви канали използват за разпространение на информация за себе си. Невъзможно е да се справите с такава задача сами, анализът се извършва от опитни маркетолози.

Можете самостоятелно да поръчате разработването на сайта и да го напълните с полезно съдържание за купувача. Някои купувачи ще дойдат от реклами по радиото, медиите и телевизията. В малките градове продажбите често се извършват на специализирани изложения. Печалба носи вашия магазин за продажба на паркет.

Стъпка 6: Технология на производство на паркет

Изборът на технология за производство на паркет зависи от продуктовата гама. По-добре е да започнете с производството на класическа подова настилка. След създаване на бизнес, каталогът може да бъде попълнен с разнообразни и мозаечни паркети. Стъпките са същите:

 • закупуване на суровини и материали;
 • обработка на паркетни заготовки;
 • сушене на дървесина;
 • преработка в готови продукти.

Разходи и изплащане / възвръщаемост на бизнеса с паркет от нулата

Цената на паркетния бизнес зависи от амбицията, планирания мащаб на производство и суровините, взети като основа. Организирането на малка работилница изисква около 6-7 хиляди лева, 90% пада върху закупуването на оборудване. Предприятие в голям град с обещаваща продажба на стоки на големи компании ще струва 70-80 хиляди лв.

Първите няколко месеца компанията ще работи с минимална финансова възвръщаемост – от 800 до 1800 лв. Тъй като компанията е призната, договорите се сключват с магазини, а в случай на успешно стартиране на рекламата, приходите ще растат. Подобен бизнес носи на собственика си 30-40 хил. лв. чиста печалба. За достигане на това ниво ще са необходими 2-4 години.

Само активната работа прави нишата успешна. Първоначално търсенето ще бъде ниско поради високата конкуренция.

Решили сте да стартирате бизнес с производство на паркет?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *