хамалски услуги

Как да отворите бизнес с хамалски услуги?

Публикувано на 23 юли 2023 г.

Не всяка фирма може да си позволи да поддържа хамали на пълен работен ден, така че тази бизнес идея е доста уместна. В статията от счетоводна къща ГАРАНТ ще поговорим как да започнете бизнес с товарачи и хамали, и ще предоставим инструкции как да отворите собствен бизнес в тази област.

 • Стартови разходи: 2/5 – ниски
 • Възвръщаемост: 4/5 – висока
 • Сложност на управлението: 2/5 – ниско
 • Конкурентоспособност: 2/5 – ниска

Предимства на бизнеса с хамалски услуги и товарачи

Има доста предимства за този бизнес от услуги и ето примери:

 • няма нужда да купувате скъпо оборудване и стоки;
 • без големи първоначални инвестиции;
 • няма нужда от наемане на офис (на първо време);
 • при закупуване на франчайз има пакетиран бизнес модел с пълно ръководство стъпка по стъпка.

Защо е изгодно за фирмите и предприятията да привличат работна ръка отвън?

Предимствата на бизнеса, базиран на услугите на товарачи и хамали, се крият и във факта, че за някои бизнеси е по-лесно да влязат в договорни отношения с фирми изпълнители или подизпълнители. След всичко:

 • отговорността за качеството на услугите, както и всички рискове, е на доставчика на работна ръка;
 • фрийлансърите облекчават бремето върху човешките ресурси и счетоводството;
 • компанията се възползва от сътрудничеството на договорна основа, тъй като не е необходимо да харчи пари за работни облекла, да оборудва работни места и да включва служители във фонд за заплати;

Бизнес регистрация

Преди да попълните пакет от документи, трябва да изберете форма на бизнес. Оптимално в началния етап да регистрирате ЕООД. Необходимо е също така да откриете банкова сметка за финансови транзакции.

Какво оборудване да изберете за бизнеса

Първоначално не е необходимо да купувате оборудване. С развитието на бизнеса ще е необходимо наемане на офис, както и закупуване на офис оборудване, канцеларски материали. Но все още не изисква много инвестиции.

Бизнес планът за бизнес с услуги на хамали трябва да съдържа разходна позиция за закупуване на инструменти, строително оборудване и материали в зависимост от профила на служителите.

Персонал

Определено няма да има проблеми с подбора на персонал: има много силни мъже, които искат да печелят пари. С временните служители обаче не можете да гарантирате, че работата ще бъде завършена навреме. Първо можете да организирате екип от 5-6 души, а по-късно да разширите персонала с постоянни товарачи.

Важен фактор е броят на поръчките. Ако можете да осигурите постоянна работа и възможност да изберете най-изгодните оферти с достойно заплащане, тогава ще има отговорни служители, които са готови да работят.

Технология за печелене на услуги на товарачи

За да се организира правилно процесът на предоставяне на услуги, е необходимо ясно да се разработи процесът на получаване на поръчки и правилно да се разпределят през целия ден между хамалите. Най-важното във всеки бизнес е клиентът да е доволен, като е получил качествени и навреме услуги.

Необходимо е да се наемат хамали, които извършват такива видове работа като:

 • преместване на апартамент;
 • преместване на офис;
 • разтоварване на стоки в големи магазини;
 • сезонни строителни услуги;
 • сезонни услуги по товарене на реколта.

Това е пример, но стартиращите компании трябва да приемат всякакви оферти и да отказват клиенти само много рядко. Впоследствие можете да си сътрудничите само с няколко компании, като изберете като основна посока. В бъдеще добър и стабилен доход ще донесат договори с големи компании за търговия на едро, складове и строителни организации за предоставяне на товаро-разтоварни услуги.

Маркетинг

За да привлечете клиенти, трябва да разработите план за промоция, може да се наложи да рекламирате в местни медии или в Интернет.

Също така, за имиджа и разпознаването на вашата организация, можете да предоставите на работниците еднакво екипно работно облекло. И ако има лого с печат върху него, това също може да се счита за ефективен маркетингов трик.

Колко пари трябва да инвестирате, за да започнете и колко можете да спечелите?

Трудно е да се определи точната сума на първоначалната инвестиция, зависи от града и мащаба.

Месечно се изисква плащане за телефонни комуникации, реклама, интернет и заплати на работниците, размерът му зависи от броя на поръчките. По правило организацията работи на процент от 50-60% от спечелените пари, останалото отива във фонд за заплати.

При ежедневна работа на 20 служители, при петчасов работен ден всички разходи могат да се възвърнат за 2-3 месеца работа.

Смятате да стартирате бизнес с хамалски услуги?

Ние ще регистрираме Вашия бизнес лесно и бързо – свържете се с нас сега!
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *