Какво е мнението ни за Биткойн?

Публикувано на 23 юли 2023 г.

Няма как да не сте чували за нашумелия последните години биткойн. Вероятно сте мислили и ви е било яд как не сте се сетили още през 2012 година да си накупите биткойни за жълти стотинки, които сега струват стотици хиляди. Може би съжалявате защо сте продали биткойни през 2018 или защо не сте купили преди месец, когато цената им беше ниска. Сигурни сме, че новините за скорошното раздвижване в света на криптовалутите ви носи тръпка и адреналин, и че часове наред гледате може би видеа / подкасти на известни крипто специалисти, които дискутират накъде ще тръгне пазара.

Дори когато правите нещо друго или работите нормалната си работа, тази сладка биткойн тръпка работи на фонов режим някъде в подсъзнанието ви. Изведнъж нещо ви “прищраква”, казвате си – “Защо пък да не пробвам?!” и си купувате някакво количество криптовалута. Честито! Вече сте в играта.

Инсталирате си приложение за следене курсовете на криптовалутите в реално време и с трепет започвате да следите движението на биткойна. Един ден сте на червено и се чувствате супер нещастен. На следващия ден курса тръгва нагоре и сте на седмото небе, предчувствайки колко яко бръмчи ауспуха на бъдещото ви ферари.

Цялата тази емоционална въртележка продължава на цикли, но не се отказвате, защото като истински биткойн предприемач сте наясно с пазара и знаете, че един ден всички биткойни ще бъдат изкопани и тогава цената ще скочи хиляди пъти. И в някакъв момент идва логичния въпрос – защо да се мъчите като обикновените хора да развивате уменията си, да сте добър специалист в професията си или пък да развивате традиционен бизнес? Това изглежда глупаво на фона, че вече сте крипто инвеститор и бъдещ милионер. Вие вече сте постигнал целта си – просто трябва да изчакате и милионите ще дойдат от само себе си, просто от поскъпването на криптото, което сте купил наскоро. Не е нужно да влагате някакви допълнителни усилия днес.

Но!

Преди да навлезете в света на криптовалутите, задайте си няколко въпроса:

  • След като купите криптовалута, зависи ли нещо от вас дали ще спечелите или не?
  • Можете ли да направите нещо конкретно, с което да повишите цената? 

Естествено, отговорът е ясен – нищо не зависи от вас. Цената на криптото зависи от фактори, напълно извън вашия контрол. От случайността, от късмета и от това какво ще му хрумне да каже утре Илон Мъск за криптото. Когато сте крипто инвеститор, бъдете готов да сте просто листо, носещо се по течението и ако сте имал късмет да купите в правилния момент – печелите, ако пък не – губите. После пак печелите, после пак губите, в зависимост от случайното стечение на фактори, напълно извън вашия контрол.

На повечето хора това страшно много им харесва, защото снема от плещите им тежкия товар на собствената отговорност за резултата от предприемаческите им усилия. Ако случайно спечелите – това е защото сте супер умен и сте инвестирал в правилния момент. Ако загубите – това се дължи на външни фактори извън вашия контрол. Но надежда има – криптото скоро пак ще се вдигне. И в двата случая егото ви е защитено. И затова инвестициите в крипто са толкова популярни.

Защото когато решите да правите традиционен бизнес, е много вероятно да се провалите и причината за това ще бъде, че просто не сте бил достатъчно способен, за да успеете. Други успяват, а вие не – това е доста болезнено за егото. И затова толкова много хора никога не се осмеляват да пробват собствен бизнес и разчитат на безопасни за егото заместители на бизнес – като инвестициите в крипто валути.

Виж защо трябва инвестираш в собствен бизнес?

Дефиницията на това да си предприемач е да създаваш обстоятелства в твой интерес и успехът или провалът да се дължи на теб самия. Да можеш да променяш различни аспекти от бизнеса си в зависимост от пазарните промени, така че в крайна сметка да спечелиш от обстоятелствата. Да можеш да организираш хора, материали, ресурси и технологии в завършен продукт, да създаваш стойност за потребителите. Това е сложно, трудно и често се налага да плащаш висока цена в личен и емоционален план. И това е причината 100% от хората да си мечтаят по цял ден за успех и пари, но само нищожен процент от тях действително да ги притежават.

Инвестициите в криптото са като инвестиции в лотарийни билети – напълно е възможно да станете богат и има безброй хора, купили правилния лотариен билет или пък биткойн в правилното време. Но вероятността да станете богат е далеч по-голяма, ако решите да инвестирате уикендите си в работа в посока влагане в собствен бизнес. 

И така, струва ли си да инвестирате в биткойн?

  • Отговорът е – да! Стига да го правите заради правилните подбуди. Ако го правите от позицията на човек, който има бизнес, пари и просто се забавлява от идеята да купи биткойн, а той някой ден да повиши цената си – напълно ОК е да купите 1-2 биткойна за проба. Но жизненият ви стандарт не трябва да зависи от това и определено трябва да имате достатъчно финанси, за да не сте постоянно под напрежение как ще се движи цената в следващите години. 
  • Ако го правите от позицията на нуждаещ се, като човек, на когото не му стигат парите и търси начин да си подобри жизнения стандарт – по-добре измислете нещо друго. Например, купете нещо евтино отнякъде, лъснете го, опаковайте го красиво, напишете му страхотно описание, направете му добър маркетинг и го продайте малко по-скъпо на правилния клиент.

Ако не се отчаяте след първите проблеми и откази – напълно възможно е в един момент да установите, че изкарвате 100 – 200 – 300 лв. повече на месец от преди. След още известно време ще установите, че почти нямате конкуренция в своя малък, ултра дребен бизнес – защото повечето ви потенциални конкуренти се занимават с това как да спечелят 1 милион в бъдещето, а не със спечелването на 5 лв днес.

Излезете ли веднъж от зоната си на комфорт, ще установите, че всъщност е доста лесно. И тогава мисълта да спечелите 1 милион от биткойн всъщност няма да ви привлича толкова, защото истинската тръпка идва когато започнете да печелите пари от собствената си предприемчивост, а не от късмета на правилния момент. 😊

Искате да стартирате свой бизнес? Започнете с регистрация на фирма!

Свържете се за бърза и лесна регистрация с нас сега!
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *