Особености и предимства на онлайн счетоводството

Публикувано на 30 юни 2023 г.

Възможността за водене на счетоводство онлайн опростява документооборота и отчитането. Услугата ви позволява да намалите разходите за инсталиране на софтуер и да поддържате мобилност.

В днешно време много дейности могат да се извършват в интернет среда. Цифровите технологии не подминаха и счетоводството. Онлайн счетоводството, базирано на облак, се превърна в ефективна помощ за индивидуални предприемачи и юридически лица, заменяйки уверено традиционното счетоводство на хартия. Този метод за управление на финансовите дела на компанията има свои собствени характеристики, предимства и недостатъци.

Какво е онлайн счетоводство?

В основата си този счетоводен инструмент е специализиран софтуер. По отношение на функционалността, онлайн счетоводството е подобно на софтуер, който е инсталиран на корпоративните / фирмени компютри от доста дълго време. Основната разлика е, че отчитането и контролът върху финансите на компанията се извършват онлайн. Облачните услуги, включително тези, предоставяни от банките във формата на цялостна бизнес поддръжка, ви позволяват да управлявате бизнес и пари от разстояние.

За кого е онлайн счетоводството?

На първо място, такава услуга ще бъде полезна за малкия и среден бизнес, особено за начинаещите, за които е неизгодно да поддържат счетоводител на пълен работен ден. Тази счетоводна услуга е предназначена да помогне на предприемача самостоятелно да решава финансови проблеми, без да е необходимо да включва специалист на щат. Освен всичко друго, това ви позволява да спестите от скъпи лицензирани счетоводни програми. Големите компании се обръщат към онлайн счетоводството, за да оптимизират работния си процес.

Основните предимства и недостатъци на онлайн счетоводството

Едно от основните предимства на онлайн или облачното счетоводство е ниската цена на процеса. Няма разходи за поддръжка на собствен сървър, плащане на системен администратор или закупуване на лицензиран софтуер. Всички тези усилия падат върху нашите плещи – на счетоводна къща ГАРАНТ. Достатъчно е предприемачът да се свърже с нас и онлайн счетоводството, след което може веднага да започне работа с него.

Друго, не по-малко важно предимство е простотата на онлайн управлението на счетоводни документи. Този процес не изисква специални умения и знания, всички действия се извършват чрез ясен интерфейс. Освен това, отделните онлайн счетоводни услуги могат да бъдат интегрирани в други ресурси, като например онлайн банка, което улеснява работата с тях.

Невъзможно е да не се отбележи такава силна страна като уместността. Всички промени, настъпили в областта на счетоводството или по отношение на данъците, почти веднага се отразяват в онлайн счетоводството. Разработчиците на софтуер внимателно следят иновациите и правят своевременни корекции във функционалността на услугите.

Поради факта, че управлението на документи се извършва директно в облака, няма обвързване с местоположението. Предприемачът може да работи с онлайн счетоводство от всяко място и по всяко време с помощта на лаптоп или друго мобилно устройство. За да направите това, имате нужда само от интернет връзка.

И накрая, облачните / онлайн счетоводни услуги са много по-сигурни от местните корпоративни. Те се намират в защитени центрове за данни, а за безопасността на онлайн счетоводните данни отговарят най-новите протоколи за криптиране и инструменти за борба с вируси и хакерски атаки. Някои доставчици на услуги използват свои собствени, уникални мерки за сигурност.

Обобщавайки горното, можем да подчертаем следните предимства на онлайн счетоводството:

 • липса на значителни разходи;
 • лекота на управление на документите;
 • уместността на софтуера;
 • максимална мобилност;
 • надеждна защита на данните.

Честно казано, трябва да се отбележи, че онлайн счетоводството не е перфектно и има слабо място. Това е техническо изпълнение на процеса. Никой не може да гарантира безпроблемна работа, а технически повреди понякога се случват. Ако това се случи по време на работа с документи, има голяма вероятност от загуба на данни. Сериозните фирми обаче поемат отговорност за евентуални грешки и правят всичко възможно да ги сведат до минимум. Степента на отговорност се определя в договора.

Критерии за избор на онлайн счетоводство

В момента има много различни услуги, които ви позволяват да водите счетоводство онлайн или в облак. Ще ви отнеме много време за разучаване на всеки, но това не е задължително, ако знаете основните критерии за качество на онлайн счетоводството. Трябва да обърнете внимание на следните аспекти:

 • поддръжка на различни видове данъчни системи;
 • необходима за автоматизация интеграция с банкови институции;
 • наличие на функцията за изпращане на отчети до данъчна служба, НОИ и други държавни органи;
 • удобни мобилни приложения за онлайн счетоводство за iOS и Android;
 • наличие на опция за електронен подпис;
 • възможност за работа в множество акаунти едновременно;
 • качеството на техническата поддръжка, включително обучение и съвети.

Наличието на специални оферти и бонуси също не вреди, въпреки че те не са пряко свързани с ефективността на онлайн счетоводството. В допълнение към тези общи критерии е от голямо значение естеството на конкретния бизнес. Именно той определя окончателния избор на услуга.

Счетоводна къща ГАРАНТ работи за бизнеса ви, като ви предлага и онлайн счетоводство. То ви помага да рационализирате работата с големи обеми документи, да съхранявате сигурно важни данни и да спестите време. Не е необходимо специално обучение за работа. Ако имате нужда от висококачествена и надеждна услуга без излишни разходи за труд, тогава трябва да преминете към по-модерно онлайн счетоводство.

Търсите качествено онлайн счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *