служители на фирмата

Защо е рисковано да имате незаменими служители

Публикувано на 19 август 2022 г.

Много предприемачи се сблъскват със ситуацията, когато така нареченият незаменим служител напуска фирмата или компанията. Като минимум трябва да се положат сериозни усилия, за да се изравнят последиците от напускането на важен служител и има моменти, когато подобни ситуации обикновено водят до срив на бизнеса.

В крайна сметка какво се случва: намирате служител, който е подходящ, наемате го като работодател. Тогава човекът расте, получава все повече възможности, все повече и повече зони на отговорност, попива всичко положително и по всякакъв възможен начин радва. Всичко това се случва от няколко години. Компанията расте, отделният служител расте. В един момент не можете да си представите компанията без този човек, той е много хармоничен и на мястото си, всички взаимодействат перфектно с него и той с всички.

И най-забележителното е, че винаги имате увереност, че възложената работа ще бъде свършена и то точно както трябва да бъде – в точното време и с правилните акценти. В крайна сметка работите заедно от доста време и има разбиране как и какво трябва да се направи.

Като цяло, приказка, а не служител. Не, добре, ясно е, че винаги има върху какво да се работи и към какво да се стремим. Но основното е точно това.

Понякога в трудни периоди за компанията си мислите, но какво ще стане, ако този човек напусне? И старателно прогонвате тези мисли, защото има един отговор – да, ще бъде кошмар. Никой друг няма да се справи, механизмът ще бъде унищожен. Тъй като тези служители са безценни, много усилия, време, пари са инвестирани в тях и имате много планове за тях. Искате да изградите компанията с тези, които познавате и които успяват да работят ефективно.

И разсъжденията е добре да се обърнат в посока на предотвратяване на подобно развитие на събитията. Една мрачна сутрин идвате на работа – на бюрото ви има молба. Светът в този момент, ако не се срине, то се разклаща старателно. Всички планове, всички уговорки, цялата работа незабавно се стопяват и най-важното – работата на останалите зависими служители е нарушена. Започвате да разбирате, че никога не сте потапяли глава в областта, в която е работил човека и сега трябва да разберете всичко това, да подредите нещата, да разберете на кого да разпределите задачите, да помислите как да продължите. И да направите така, че работата да не спре.

Когато започнете да търсите нов човек, вече знаете точно какво искате да видите в него и кои черти са неприемливи за вас. Има правилно и ясно разбиране как можете да мотивирате на тази позиция и какви грешки вече сте допуснали. Ясно е, че работата отново предстои от самото начало, но това не винаги е лошо. Или може би като цяло разбирате, че трябва да преработите всичко и да направите нова структура, с други нива и йерархия.

  • Един от начините да се предотврати появата на незаменими служители е чрез дублиране. Е, не съвсем в чист вид, разбира се. Но до човек с важна компетентност и информация, като правило, има специално подбран способен човек, който ще може да замени първия, ако е необходимо. Трябва обаче да разберете, че в този случай лъвската част от работата трябва да бъде посветена на изграждането на правилни и доверителни отношения. Това вече е задача на ръководителя.
  • Друг начин да се предотврати появата на такива служители може да бъде разделянето на задълженията му между множество служители. В този случай е напълно възможно цялата работа да се извършва по-внимателно и ефективно, отколкото при един с много задачи.

Основният проблем на незаменимостта до голяма степен е, че човек затваря много различна информация или канали за разрешаване на различни ситуации. Именно това прави напускането му болезнено.

Следователно, една от основните задачи е разумното разпределение на отговорностите, дори когато човек доброволно поема голяма купчина задачи.

Ако ви се струва, че има незаменими служители – едва ли. Ако се страхувате от напускането на някой от ценните служители – не се страхувайте. Трябва да минете през това, ако е необходимо. Поне за да разберете, че нищо не е невъзможно и има изход от всяка ситуация. Вярваме, че служителите трябва да бъдат оценени и да направите всичко за техния растеж, развитие и качествен живот. Но ако ситуацията се обърне по различен начин, трябва да направите всичко, което зависи от вас, и да се опитате да продължите напред. Вече без незаменими служители.

С какво са опасни служителите, които знаят твърде много?

Тук има известен риск: ако такъв човек напусне компанията, тогава той ще отнеме натрупаните знания и умения за конкурентите през годините. Ако се случи така, че след напускането на такъв служител всички процеси се разпадат, тогава трябва да се направи всичко, така че незаменимостта на тези служители да е минимална и някой винаги да може да дойде да ги замени. Въпреки че не по-малко опасни са служителите, които не могат да бъдат убедени и които винаги вярват, че са 100% прави.

Как да мотивирате такива служители?

Необходимо е да ги подтикнете да променят подхода си към работата. Как да задържите ценен служител? Просто трябва да преговаряте. В противен случай винаги трябва да има резерв от служители, които биха действали като вид въздушна възглавница. Също така ви съветваме да направите всичко, така че знанията на знаещия да са собственост на фирмата, предприятието, а не само лично на него. Трябва да се разработят инструкции, обучения и бележки, които отразяват всички умения на този незаменим служител. Напускайки предприятието, знаещият трябва да остави наследство, а младите специалисти трябва да го използват компетентно. Приобщете компетентните служители за ментори, дайте им нови интересни задачи. Заинтересованият служител не трябва да бъде принуждаван да ходи на обучения, да чете книги и т.н.

Как да се преборите с това да не се пренасят тайните на фирмата при конкурентите?

Всички подписваме специални документи за неразкриване на фирмени данни. Но все пак разбираме, че всичко това са само документи и тяхната стойност не е толкова голяма. Ако служителят е лоялен към компанията, той е бил уважаван тук, тогава най-вероятно той няма да издаде никакви важни тайни. Ръководството трябва да се справи с формирането на лоялност на служителите към ценностите на компанията, това е много важно. Разбира се, можете да се опитате да се предпазите от безскрупулни служители на етапа на интервюто, но кой знае как този човек ще се покаже след месеци и години.

Един от недостатъците на психиката ни е да проектираме собствените си ценности върху другите. Ако ние вярваме в принципи като честност, благодарност, принципност, морал в бизнес отношенията, доверие и т.н. това е страхотно. Но никога не допускайте бизнес действията ви да са базирани на вярването, че и другите хора споделят вашите ценности и това е статично състояние, т.е. никога не се променя. Нещата винаги могат да се променят. И колкото по-важен е човекът с когото работите – толкова по-голям проблем ще е за вас.

Какво е решението?

  • Надявайте се на най-доброто, гответе се за най-лошото.
  • Назначете повече служители, работници и създайте конкуренция между тях или дублирайте задачите им. Дори един да напусне, няма да е чак такъв проблем.
  • Имайте контрол върху маркетинга и средствата за привличане на нови клиенти. Дори да се реализира най-лошия вариант, те ще ви помогнат да се изправите и да започнете отново от нулата.

Искате да изградите стабилна счетоводна политика и да имате контрол върху личния състав на фирмата си?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *