на кого са нужни счетоводните курсове

На кого са нужни счетоводните курсове?

Публикувано на 19 април 2019 г.

Въпреки прокрадващите се новини, че в бъдеще професията „счетоводител“ може да изчезне, много хора се насочват именно към тази работа. Откъде знаем ли? Защото виждаме много реклами на курсове за счетоводители, както и в мрежата хората активно търсят информация за тях. От счетоводна къща „Гарант“ ще разгледаме в статията възможно ли е да станете професионалист за няколко месеца и какво получават от тези курсове предприемачите.

Какво е привлекателно в работата на счетоводителя?

счетоводни курсове Хората реагират на рекламите. Ако наоколо има постоянно и много информация, че за 3 месеца е възможно да добиете професия, то в съзнанието се наслагва нагласа, че това не е трудно. Да, и опитните данъчни оптимизатори от време на време твърдят, че това е реално.

А и около счетоводителите има много митове. Мнозина мислят, че счетоводителите пият по цял ден кафе, чай, а един път в месеца или през отчетния период се борави с цифри и специални програми. Лека работа.

В резултат някои искат и се насочват към тази нова за тях професия. Смятат да си намерят няколко фирми, с които да се занимават в свободното си време и да получават стабилни пари. Първо успоредно с друга работа, а след това вече да се занимават само с това.

Какво се случва в действителност?

Счетоводството изисква сериозен професионализъм и отношение. Това е професия, която не може да се практикува „между другото“. За да се превърнете в истински професионалист, трябва да се развивате непрекъснато, да се информирате за промени в данъчното облагане и законодателството. Странно, но много от професионалистите преди лягане ще предпочетат да почетат специализирана литература, а не тънка книжка за приспиване. Ще се сблъскате с огромен обем информация и трябва да се научите да отделяте полезното.

В счетоводството има маса нестандартни ситуации, а на краткосрочните курсове дават предимство на теорията. Ще ви говорят за дебит и кредит, ще ви научат на базовите операции.

След това ще получите чек-лист за различни ситуации. Например, те ще бъдат 10. Но, ако се случи ситуация под номер 11, тогава счетоводителят трябва сам да „изплува“.

Ние не искаме да кажем, че преминаването на курсове няма да помогне за овладяване на професията. Възможно е, но с определена степен на късмет и с условието, че в тези курсове трябва да има добри преподаватели, лектори.

След това първо ще трябва да поработите на каса или да водите фирма с опростено счетоводство. И ако не спрете, а продължите да се развивате постоянно, то чак след това ще сте готови да си сътрудничите с големите фирми, да станете част от счетоводна къща или счетоводен отдел. Да изкарате „едни бързи пари“ в тази професия не става. На пазара е пълно с подобни желаещи, но по-късно техните клиенти се обръщат към утвърдени счетоводни професионалисти за услугата възстановяване на счетоводството.

Проверете готови ли сте за работата на счетоводителя? Отговорете си на 3 въпроса

Отговорите ще публикуваме в края на статията.

  1. Отговорете без калкулатор и обяснете защо е така. Ако към числото 1000 добавите 5%, а след това приспаднете 5%, ще получите ли отново 1000?
  2. Отворете Данъчно-осигурителния процесуален кодекс на Република България. Изберете член от него и дайте един пример от живота, който да е свързан с този член.
  3. Вие започвате работа като счетоводител. Казват ви, че във фирмата, която ще водите има проблем с доставка към счетоводството на първични документи. Как ще решите проблема?

Ако сте готови за трудностите и счетоводството наистина ви привлича, то дерзайте!

Защо курсовете за счетоводители са полезни за предприемачи?

Предприемачите и собствениците на бизнеси целят подобряване на процесите и увеличаване на печалбата. Без счетоводство всеки бизнес трудно ще оцелее. Но в курсовете предприемачите могат да се изправят пред сериозен проблем.

Например, имате онлайн магазин за маратонки. Но в курсовете теорията да бъде изградена на базата на хранителен магазин. В крайна сметка теорията може и да остане същата, но на практика едва ли ще можете да приложите същата теория в пълна степен.

Но пък е необходимо и полезно да се запознаете с основите на счетоводството. Вероятно ще получите инструкции за счетоводството на вашия бизнес. Инструкциите могат да се използват временно, а след това да се заемете със счетоводството сами. Ако тези инструкции не ви помагат да се справите със счетоводната работа, то да продължите самостоятелно не е препоръчително.

Отговори на въпросите:

  1. Не, правилният отговор 997,5. Ако прибавим 5% към 1000, тогава ще имаме 1050. И ако приспаднем 5%, то 1000 вече няма да се получи.
  1. Трябва да се договорите с колегите. Да променят отношението си към първичната документация. Не бива да влизате в конфликт и да нарушавате атмосферата във фирмата.

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *