Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

Какво определено не трябва да правите, когато търсите инвеститор

"Защо инвеститорите не искат да инвестират в моя проект?" и "Как да намерим инвеститор?" – тези въпроси звучат постоянно! От счетоводна къща ГАРАНТ решихме да поразсъждаваме над тези въпроси и забелязахме, че начинаещите предприемачи, които мечтаят да привлекат средства към проекта, начинанието си, всъщност често действат срещу себе си.

На един липсват елементарни познания за механизмите за привличане на инвестиции, на друг – активност, на трети – откритост. И най-важното – малко хора се замислят, че колкото и добра да е идеята им, потенциалните инвеститори няма да инвестират, докато не се реализира и не започне да носи конкретна печалба.

Дори ако сте направили безупречен бизнес-план и анализирали пазара и конкурентите, имате екип, създали сте компетентна презентация, регистрирали сте се на различни онлайн платформи за търсене на инвестиции – това не е гаранция за успех.

Много, които не са намерили инвеститор по този начин, се обръщат за помощ към бизнес акселератори, стартъп акселератори или участват във всевъзможни конкурси. Някои успяват да получат полезни контакти с цената на невероятни усилия, за да привлекат средства и да реализират идеята. Вярно е, че това може да отнеме повече от година. Но дори и тази опция “изстрелва” далеч не всички, защото увереността, че замисълът е гениален, може да не бъде потвърдена, а предположенията и теоретичните изчисления да се окажат неверни, така че да не се стигне до реализация.

Сигурни сме, че искате да знаете кои грешки водят до липса на интерес към стартиращия ви бизнес, но най-важното, как да не ги правите?

1. Предлагате гола идея, а не работещ проект

Обикновено тези, които търсят инвеститори, са на етап идея или тестване, т.е. самите те не знаят точно какъв ще бъде резултатът. В този случай, за да може друг човек да ви повярва и да инвестира във вашия проект, то трябва да му покажете конкретен продукт. Докато го няма, има още дълго да разказвате колко обещаващ и печеливш ще стане някога.

Тоест, ключовият момент тук е да докажете, че вече знаете как да правите бизнес, вместо да се опитвате да тествате идеята за сметка на парите на другите. Това означава, че трябва да започнете със собствени: намерете възможност да съберете минимални средства и да създадете продукт, който ще бъде търсен.

Заключение: убедете потенциалния инвеститор, че знаете как да управлявате средствата и знаете как да ги умножите. Не очаквайте, че има желаещи да инвестират в непроверена идея.

2. Рискувате парите на инвеститора и не прилагате свои бизнес знания

Често начинаещите предприемачи не владеят базови бизнес-знания: далеч не всички са в състояние сами да оценят жизнеспособността на проекта, да идентифицират търсенето, да провеждат анализ на конкуренцията и т.н. Но в края на краищата, уроци, литература и всякаква друга информация от достъпни източници има в изобилие, включително безплатна. Ако търсенето е неуспешно или нямате желание да го правите, помислете: може би изобщо не трябва да правите бизнес. Сигурен сте, че е вашето? Тогава потърсете тези, които ще плащат за реализацията на вашата идея, но се заредете със знания: това ще ви помогне да бъдете убедителни, когато защитавате проекта.

Заключение: не рискувайте парите на другите – първо инвестирайте ваши! И също така, получете необходимите знания, за да разчитате не само на интуицията си, но и да подкрепяте аргументите си с конкретни факти или изчисления.

3. Скромничите и бездействате

Имате достатъчно знания и сте сигурни, че проектът има всички шансове за успех, но се колебаете да го обявите публично? Е, ще останете с мнението си. Но ако решите да заявите себе си, подходяща платформа може да бъде бизнес форум или други подобни събития (например конференции за инвестиране), стартъпи, които инвеститорите посещават. И е важно да не се заблуждавате с темата: семинар “Как да стартираме стартъп” може да бъде полезен и интересен, но е малко вероятно да срещнете целевата си аудитория. Но събитие с темата “Ниши, които ще бъдат актуални тази година” със сигурност ще привлече тези, които са готови да инвестират.

Заключение: представете проекта си публично, защото в този случай скромността не е качеството, което ще ви краси. Разкажете за него на целевата аудитория кратко и по същество.

4. Криете от всички информация за себе си и вашите планове

Разговорите с инвеститора са реален шанс да привлечете вниманието. Разбира се, при условие, че проектът работи успешно и резултатите, за които говорите, не са фалшиви.

Заключение: говорете за себе си и бъдещите планове в блоговете на специализирани ресурси или използвайте страниците си в социалните мрежи. Възможно е инвеститор да стане някой от вашите абонати или да сподели информация с други хора.

Основната грешка, която много начинаещи допускат, е да считат, че инвестицията е магическа пръчка, способна да реши всички проблеми, свързани със стартирането и популяризирането на проекта. Ако не сте успели сами да привлечете клиенти, които се интересуват от вашия продукт или услуги, парите на другите (дори много) няма да вдъхнат живот на начинаещия ви бизнес, стартъп. Тествайте бизнес модела със собствени средства, уверете се, че той е жизнеспособен, стиковайте процесите. Набирайте средства за увеличаване на продажбите, а не за стартиране. И ако растете бързо и се развивате добре, инвеститорите сами ще дойдат при вас, повярвайте ни!

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още