Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

10 съвета за малкия бизнес как да преживее трудни ситуации

Пандемията, принудителната изолация и ограниченията оказват негативно влияние върху всички сфери на бизнеса. Освен за засилване на онлайн активността за развитие на бизнеса, от счетоводна къща ГАРАНТ ще дадем и някои практически съвети за предприемачите.

Съвет 1. Преразгледайте бизнес стратегията си

Колкото и банално да звучи, кризата не е само куп проблеми, промяна в обичайните условия за правене на бизнес и отлив на клиенти. Кризата е възможност да се преразгледа стратегията, да се погледне на пазара по нов начин, да се оптимизират бизнес процесите и да се намерят нови възможности за развитие.

Ето защо, преди да помислите за антикризисната политика на бизнеса си, компанията, помислете какви перспективи могат да се отворят за нея в този труден момент. Отговорете на следните въпроси за себе си:

  • Какво прави вашата компания най-добре?
  • Какви уникални страни имате и какво ви отличава от конкурентите?
  • Къде можете да инвестирате сега?

 

Например, най-голямата компания за играчки Hasbro променя стратегията си няколко пъти. Тя е основана през 1923 г. от братята Хасенфелд като малка фирма за продажба на остатъци от тъкачество. Месец след откриването братята разширяват производството като започват да произвеждат кутии с моливи и училищни пособия.

През 40-те години на миналия век, когато пластмасата става достъпен материал, Hasbro пуска първия си комплект играчки. До края на 90-те години компанията залага на производството на класически играчки и настолни игри под своята марка. С течение на времето те престанаха да бъдат търсени от купувачите. През 2001 г. дъщерното дружество Hasbro става нерентабилно и е продадено на френската Infogrames Entertainment.

Оттогава в центъра на стратегията на Hasbro фокусът е върху промените в пазара на семейни развлечения, както и експериментите, които помагат да се предвидят нови тенденции. Благодарение на факта, че Hasbro започва да произвежда играчки по лиценз в допълнение към собствените си, компанията се превърна в мултипрофилна корпорация. Сега можете да видите марките на Hasbro във филми, онлайн игри, телевизионни предавания, комикси и списания, които се произвеждат в партньорство с Disney и други компании.

Съвет 2. Извършете одит на бизнес процесите

Пазарът, особено в сложни икономически ситуации, се отличава с особена динамика. Одитът на бизнес процесите ще ви помогне да идентифицирате грешките и да анализирате показателите, определящи ефективността на работата. Като се имат предвид резултатите от одита, можете лесно да разработите план за оптимизиране на компанията. Например:

  • премахване на излишните етапи в производството;
  • да съкратите разходите;
  • подобряване на контрола над изпълнение на задачите;
  • установяване на връзка и стиковане на бизнес процесите.

Съвет 3. Намалете разходите

Намаляването на разходите е най-популярната мярка за спасяване на бизнеса в криза. Отложете скъпи ремонти, сложни маркетингови проучвания за по-добри времена. Анализирайте доставчиците на конкурентите си. Може би те ще имат по-ниски цени за материали и оборудване.

Съвет 4. Направете счетоводството си прозрачно

Подредете счетоводството, вземете мерки за подобряване на неговата ефективност и прозрачност. Това ще ви помогне да се ориентирате и подредите финансите си и ще даде предимство в преговорите с потенциални инвеститори.

Съвет 5. Обърнете специално внимание на системата за продажби

Коригирайте целевата аудитория и търсенето на потребителите си. Разработете нова мотивация за служителите по продажбите. Ако е възможно, организирайте промоции и специални оферти – това ще помогне за привличане на допълнителни клиенти.

Съвет 6. Не спирайте рекламата

Дори и в условията на продължителна криза, можете да измислите начин да напомняте на потребителите за вашия продукт или услуга. Анализирайте предишните маркетингови инструменти и оставете само тези, които са били най-ефективни.

Опитайте се да отхвърлите старите модели и да подходите творчески към процеса. За да заснемете lookbook или стилни снимки за социалните мрежи, не е необходимо да резервирате студио и да наемете фотограф. Готини кадри могат да се получат и на обикновен смартфон, а можете да ги направите и в най-близкия парк или на лятна веранда.

Съвет 7. Преминете онлайн

Пандемията показа, че бъдещето е онлайн. Тези фирми, компании, които имат собствени сайтове в интернет, успяха бързо да се възстановят и да работят под карантина.

Съвет 8. Обърнете повече внимание на потребителите

Загубата на редовни клиенти е бедствие за всеки бизнес. Затова се опитайте да ги задържите по всякакъв начин: подобрете качеството на услугата, поставете картичка или приятна изненада в поръчката, изпратете имейл с личен промоционален код и т. н.

Съвет 9. Създайте мечтания екип

Съкращенията са лоши, но понякога те са необходими за оцеляването на бизнеса ви. Опитайте се да не уволнявате никого без основателна причина, а ако се наложи, говорете честно с всички служители и кажете причините за уволнението. Винаги поддържайте духа в колектива. Не забравяйте за приятелски събирания, онлайн и офлайн събития.

Съвет 10. Общувайте с бизнес колеги и потърсете нови контакти

Общувайте с други предприемачи и участвайте в различни онлайн събития и нетуъркинг по актуални теми за бизнеса, обсъждайки инструменти за управление на сложни икономически ситуации, маркетинг и продажби, практики за внедряване във всеки работещ бизнес.

За да преживеете кризата без загуби, трябва да се справите с паниката и да оптимизирате бизнес процесите. Онлайн присъствието ще ви помогне да привлечете нови клиенти и да увеличите продажбите.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още