Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

Качества за успех, по-важни от IQ

От ранна възраст ни се казва, че колкото сме по-умни, толкова по-успешни ще станем. Въпреки че интелектът е изключително важен, високите традиционни показатели при определянето му не означават абсолютно нищо за постигане на успех.

Също така, в световен мащаб не е напълно ясно какво е да бъдеш умен. Ако това е способността да се вземат приблизително едни и същи изпити с по-добри оценки от други, да се получат по-високи оценки в училище – тогава всичко е пределно ясно. Само че, това е погрешен възглед за интелигентността.

Тези и други подобни позиции за това, което често се инвестира в понятието „да бъдеш умен“, са критикувани напоследък. Включително учените, които подчертават качествата не по-малко важни от развития интелект. Ние от счетоводна къща ГАРАНТ също смятаме, че има качества, които ще ви осигурят успех, независимо от интелекта.

5 личностни качества, водещи до успех

  • Осъзнатост
  • Откритост
  • Способност за сътрудничество
  • Емоционална стабилност
  • Екстраверсия

 

Както се вижда, смята се, че основните качества в 21-ви век са способността да се справяте с емоциите си и да намерите общ език с други хора.

Как точно влияят върху успеха те?

Има три причини, поради които тези черти са важни:

  • Хората, които имат по-високо ниво на тези качества, са много по-склонни да постигат по-големи цели.
  • В 85% от случаите, тези, които имат по-развити „меки“ умения (soft skills), постигат финансов успех.
  • Хората предпочитат да правят бизнес с тези, които харесват и на които се доверяват.

Какви черти на характера са важни?

Оказва се, че специфични черти на характера, които трябва да се развият са:

Самоконтрол

Когато знаете как да владеете себе си, тогава знаете как да владеете и емоциите си. Това означава, че ще се справяте по-ефективно с негативните и кризисни ситуации, които се случват всеки ден. Хората, които са склонни към самоконтрол, в отговор на стимула вземат пауза и се опитват да оценят ситуацията рационално и критично.

Манталитет на растежа

В това отношение има два вида хора:

  • Тези, които вярват, че уменията са фиксирани и не могат да бъдат подобрени.
  • Тези, които вярват, че всяко умение може да се подобри.

 

Първите остават на приблизително същото ниво през целия си живот. Те преценяват, критикуват и не вярват в положителни промени. Вторите са в постоянно развитие: четат, повишават уменията си, водят си бележки, учат, създават свои собствени фирми, компании.

Такъв манталитет е трудно да се промени, но все пак е възможно. Струва си да започнете с четене на книги за самоусъвършенстване, които ще покажат, че с необходимото ниво на упоритост можете да научите всичко.

Гъвкавост

Когато правите изводи от своите грешки и неуспехи, е много важно да разберете какво точно сте направили погрешно. И в бъдеще да действате вече въз основа на това, адаптирайки се към условията.

Страст

Страстта и ентусиазмът са важни, защото позволяват на човек да работи и да постигне целите си без да търси постоянно мотивация. Вижте как работи Илон Мъск – изглежда, че той изобщо не спи. И може да говори със светнали очи часове наред за това, което прави.

Съпричастност, емпатия

Емпатията е едно от най-важните умения, които трябва да се развият. Научете се да се справяте с емоциите си, но и с емоциите на другите хора. Така ще можете да бъдете по-ефективни в социален план.

Осъзнатост

Осъзнатостта включва способността да останете организирани, да планирате предварително и да поддържате посоката на движението си. Съзнателният човек винаги знае какво прави и защо.

Отвореност към нов опит

Светът се променя много бързо. Ако сте в състояние да работите с големи масиви от информация, да научите нови неща и да останете компетентни, компаниите или бизнес партньорите ще се подредят на опашка, за да ви накарат да работите с тях. Разширявайте хоризонтите си и бъдете отворени към новото.

Социални умения

Нетуъркингът и работата в екип могат да бъдат един от най-важните фактори за успех в кариерата или собствения бизнес. Хората обичат тези, с които могат лесно и леко да общуват, на които могат да разчитат и на които могат да се доверят.

Желаем ви късмет и вяра в себе си!

Сподели във Facebook
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още