Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

Отваряне на магазин за строителни материали – съвети

Строителният пазар ежегодно се развива с умерен темп и това се обяснява с увеличаването на броя на новите имоти, които се пускат в експлоатация, капиталовото и крайградското строителство.

Посоката на развитие на строителната индустрия е силно повлияна от политиката на държавата и финансовото състояние. По време на сложни ситуации покупателната способност на населението пада, което води до намаляване на покупките на недвижими имоти и намаляване на продажбите на материали от строителните магазини. В статията от счетоводна къща ГАРАНТ ще разгледаме как да отворите магазин за строителни материали.

Предимства и недостатъци на откриването на строителен магазин

Основната целева аудитория на строителния магазин: строителни фирми и майстори.

Предимства:

 • Висока рентабилност на бизнеса и неговата възвращаемост в рамките на 12-15 месеца.
 • Гореща ниша – високо търсене на строителни материали и оборудване.
 • Умерена първоначална инвестиция при отваряне на франчайз магазин.

Недостатъци:

 • Високата конкуренция в този сегмент се дължи на високата рентабилност на нишата.
 • Влияние на ефекта на сезонност върху продажбите: спад от 50-60% през зимата.
 • Необходимостта от предоставяне на широка гама от продукти.

Как да отворите магазин за строителни материали: основни видове

За да отворите строителен магазин, трябва да определите вида му и необходимите първоначални инвестиции.

Видове магазин и особености

 • Магазини с малък размер (60-90 m2) се занимават с продажба на дребно. Характеризират се с тясно насочен асортимент: 100-250 артикула.
 • Магазините със среден размер (200-250 м2) предлагат по-широка гама: 4000-6000 артикула. Отговарят на нуждите на потребителите, които купуват не само най-необходимото, но и декоративни елементи и свързани материали.
 • Супермаркети (от 1000 м2) с широка гама от продукти: 10000-15000 позиции. В допълнение към търговските площи, супермаркетите имат собствени складове, което улеснява демонстрацията на стоките и последващата доставка до потребителя. Необходими са инвестиции или допълнителни партньори.
 • Магазин-склад (с база) се отличава с тесен асортимент в сравнение със супермаркета. Продават се стоки, които не се нуждаят от демонстрация. Предимства на магазина склад са минимални изисквания за довършителни помещения. Известни и широко използвани стоки се продават. Печалбата се постига чрез увеличаване на обема на продажбите, тъй като маржът на стоките е минимален. Ще са необходими големи складови площи.

Как да изберем местоположението на магазина

За да изберете, първоначално трябва да се оцени обкръжението на бъдещия магазин. Тъй като този тип магазин е бизнес офлайн, ключовият фактор за успех ще бъде близкото местоположение до нови сгради, жилищни комплекси, строителни пазари, оживени магистрали. Към помещенията за строителния магазин не се налагат строги изисквания, важно условие е наличието на места за паркиране на автомобили на купувачите. Специална естетическа привлекателност на помещението не е необходимо – всичко трябва да бъде изключително функционално. Оптималната площ ще бъде магазин >200 м2, по-малките магазини не са рентабилни поради малкото предлагане на асортимента. Трябва да се осигури вентилация и спазване на противопожарните норми.

Търсене на партньори и доставчици

Една от трудностите при отварянето на строителния магазин е намирането и работата с доставчици, тъй като много доставчици изискват предплащане за стоките и материалите. Ако се докажете като надежден контрагент, можете да се споразумеете за преференциални условия на доставка, като доставяне на стоки без предплащане. Тези условия освобождават допълнителни средства за развитие на бизнеса.

Асортимент

Без правилно подбран асортимент рентабилността на магазина за строителни материали ще бъде ниска. Проста стратегия ще бъде копирането на асортимент от успешни конкуренти.

 • Ако отворите малък магазин, който не е представител на определена известна марка, насочете се към масовия купувач. Продавайте евтини инструменти и материали в широк обхват. Въпреки ниските цени, стоките трябва да бъдат качествени.
 • Дистрибуторите не могат сами да определят стойността на стоките, защото всички цени са строго регулирани. Предимства на дистрибутора е поддръжка на големи доставчици и производители: предоставяне на отстъпки при предоставяне на определени стоки.
 • Средните и големи магазини за строителни материали продават стоки от различни ценови сегменти: скъпи и евтини. Тази комбинация ви позволява да увеличите рентабилността.

 

Ако няма достатъчно търсене на определен продукт, не се отказвайте напълно от него. За търговията със строителни стоки широтата на асортимента е важна, много купувачи правят комплексни покупки за решаване на различни строителни проблеми.

Сравнение на едро и дребно

Търговия на едро или на дребно?

При търговия на едро работите с тесен кръг от клиенти. Взаимодействието се извършва по дългосрочни договори – доставката на стоки е редовна. Когато продавате на дребно, работите с различни частни купувачи. Обикновено купувачите не могат сами да оценят свойствата и ползите от материалите. Ще е необходим персонал, способен да разбере изискванията на клиента и да препоръча приемлива опция за покупка. За начинаещ предприемач най-добрият вариант ще бъде продажбата на дребно.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още