Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

10 мита за лидерството

Истинският лидер разчита на най-добрите качества на другите, събужда в тях това, което все още не е напълно събудено. В корпоративния свят такива лидери са критично важни за успеха на бизнеса. Способността да разгръщаш потенциала на хората, да ги стимулираш да използват таланта си и да работят за обща цел – това е основното умение на истинския лидер.

Много от тях обаче (включително тези, които се стремят към лидерство) си представят лидерството по съвсем различен начин – повлияни от образи, култивирани в медиите, преподаватели или лидери, с които са работили в миналото. От счетоводна къща ГАРАНТ установихме десет качества, които често се приписват на лидерите, но всъщност не помагат да станеш по-добър лидер.

Мит №1. Лидерите трябва да насърчават конкуренцията между членовете на екипа си

Някои лидери карат хората да се състезават, за да работят по-добре, опитвайки се да надминат колегите си. Ако този принцип се следва от футболен треньор, той ще трябва да каже на вратаря, че трябва да се състезава с нападателя. Докато конкуренцията насърчава хората да полагат допълнителни усилия и да работят по-добре, насърчаването на сътрудничеството и използването на набор от силни страни на служителите е по-продуктивен подход. Когато хората са вдъхновени от обща кауза, по-важна от техните разнородни действия, това води до по-добра работа в екип и резултати.

Мит №2. Лидерите трябва напълно да контролират своите подчинени и да ги управляват

С пълен контрол над хората и даване на команди някои ръководители могат по-добре да управляват ситуацията и да правят това, което смятат за подходящо. Но в действителност – и изследванията го доказват – диктатурата на лидера пречи на иновациите и хората работят по-добре, когато им се доверяват.

Мит №3. Ръководителите трябва да обитават недостъпна кула от слонова кост

Ръководителите, които са оградени от света със стените на кабинетите си и подчертават своята елитарност, очевидно вярват, че по този начин вдъхват уважение към служителите. В действителност, за да вдъхновите хората, трябва да установите връзка, контакт с тях – и това е най-лесно да се постигне като общувате с тях лице в лице. Освен това, участващият, въвлечен мениджър, ръководител по-добре може да си представи реалната ситуация, в която работи неговият екип, и намира начини за решаване на ежедневните проблеми.

Мит №4. Лидерите трябва да бъдат харизматични

Всъщност, да, някои лидери могат да бъдат харизматични. Много лидери, мениджъри обаче печелят уважение със своето отношение, усърдие и способности. Както казва д-р Нидо Кубейн: “Не харизмата е важна, а автентичността”. Успешните лидери са автентични.

Мит №5. Истинските лидери са родени лидери

Да, някои лидери са надарени с лидерски качества от природата, но повечето от тях придобиват тези качества чрез опит, обучение от наставници и горещото желание да водят след себе си хора. Строго погледнато, дори вроденото лидерство трябва да бъде шлифовано и подобрено от опита.

Мит №6. Лидерите са хора, които са назначени на управленски позиции

Истинският лидер не се нуждае от висока позиция, за да води хората – достатъчно е правилен подход и желание да бъде начело. Неформални лидери са необходими за всяка организация на всяко ниво.

Мит №7. Лидерите трябва да знаят всичко

Най-добрите лидери познават слабостите си и наемат онези, които са по-умни от тях и имат по-добри умения в правилните области, за да се учат от тях и заедно да постигнат обща цел. Никой човек – дори лидер – не може да знае всичко. За да работи екипът по най-добрия начин, всеки участник трябва да инвестира своя собствена експертиза в общата кауза. Лидерите разбират, че се случват грешки. Те също така разбират, че от тези грешки трябва да се учат и да предприемат действия, за да ги предотвратят в бъдеще. Лидерите знаят как да станат по-силни след грешки.

Мит №8. Лидерите трябва да са по-възрастни и по-опитни от членовете на екипа, който ръководят

В някои случаи с възрастта човек има повече опит необходим за лидерство. Това обаче не е задължително. Има много примери за млади, способни и енергични лидери, които внушават на организацията ново мислене.

Мит №9. Лидерите са егоистични и нарцистични хора

Добрият лидер е достатъчно скромен, за да разбере, че успехът може да бъде постигнат само с помощта на други хора. А останалите трябва да осъзнаят, че лидерството не е единственият фактор за успех и не може да се постигне целта само чрез него.

Мит №10. Лидерите не делегират работа на високо ниво

Големите, велики лидери създават лидери, а не последователи. Те създават лидери, тъй като са добри ролеви модели и позволяват на екипите си да упражняват способностите си, като им поверяват важна работа.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още