Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

Топ 5 Soft Skills умения за успех

Има два вида умения: soft skills и hard skills. Първите са социално-психологически умения, които ще бъдат полезни за вас в повечето житейски ситуации: комуникативност, лидерство, екипност и други. Вторите са професионални знания и умения: те ще ви трябват по време на работа и в изпълнение на бизнес процесите.

Има и трета страна на въпроса – личността. Това е съвкупността от вашите личностни черти и нагласи към света около вас, хората, успеха, поражението, целите и т.н. Основното е вашето отношение към нещата и настройката, а уменията са вторични.

От счетоводна къща ГАРАНТ отчитаме, че живеем в динамично и променливо време и затова сме подбрали 5 ключови умения, които според нас ще помогнат да сте успешни.

След 2020 предстои десетилетие, когато цифровата трансформация на работното пространство и другата кариерна инфраструктура ще се ускорят. Професионалистите ще трябва да се адаптират още по-бързо към радикалните промени и да бъдат готови да променят работата и безболезнено да преминат от един екип в друг. Необходимите умения ще се трансформират толкова бързо, че дори уволнението в сегашната си форма до края на двадесетте години трябва да изглежда съвсем различно, прогнозират футуристите.

Необходимо е да се следи внимателно пазара и навреме да се разбере какви умения са търсени днес. Ето и пет основни умения, които ще ви помогнат да се ориентирате в развиващата се среда на 2020-2030 година и да постигнете успех в начинанията и кариерата. 

1. Способност за адаптиране

Тъй като икономиката на съвместното потребление расте, компаниите ще отдават на аутсорсинг все повече и повече свои собствени функции. Това означава, че на пазара на труда ще се увеличи делът на работещите на свободна практика по договор. Тези специалисти ще трябва да се адаптират възможно най-бързо към корпоративните култури на временните си работодатели, да бъдат гъвкави и готови за компромиси.

Способността да се адаптирате е сред най-важните професионални умения. Поколението на „бейби бумърите“ (1945-1964) и поколението X (1965-1979) се оказват не толкова гъвкави, колкото реалностите на новото време изискват. Те обикновено се занимават с една и съща работа твърде дълго и искат промяната да се случи не рязко, а постепенно. В този смисъл те губят конкуренцията с милениалите (1980-1995) и съвсем младото поколение Z (1996-2009), готови за по-смели експерименти с кариерата.

2. Креативност

Креативността ще бъде търсено умение в много индустрии, от медиите до транспорта, смятат експерти. Компаниите ще търсят служители, обучени в нови технологии и готови да включат въображението си и да намерят творчески отговори на работните въпроси – дори когато взаимодействат с роботи! Именно способността да „съживите“ машинните решения (а роботизацията на труда неизбежно ще расте) ще бъде особено ценена от работодателите.

Работодателите винаги са нащрек и се оглеждат за хора, които мислят дълбоко, виждат широко и не избягват дискусии. Креативността предполага широко тълкуване, понякога става дума за генериране на нови идеи, понякога за творческото развитие на старите. Това умение не означава непременно, че трябва да сте гений.

3. Емоционална интелигентност

Способността да работите в екип и да слушате внимателно събеседника през 2020-2030 г. ще започнат да се оценяват от работодателите по-силно. Хората с опит в тези умения, способни на емпатия, ще бъдат силно търсени. Работодателите търсят хора с висока емоционална интелигентност – способност да общуват и да решават задачи заедно. Обикновено на човек отнема от три до пет години, за да се превърне във високоефективен служител. Но ако сте в състояние бързо да се влеете в екипа, да задавате правилните въпроси и да увеличите собственото си ниво, срокът може да бъде намален до девет месеца.

4. Познаване на технологиите

Хората вече все по-често усещат, че новите програми и джаджи около нас стават твърде много и да следват всички новости просто е невъзможно. Въпреки това, способността да „плавате в океана на ИТ“ ще бъде важно професионално умение през идното десетилетие.

В много области може да се наложи да разбирате разликата между виртуалната и добавената реалност, между различните видове изкуствен интелект, както и от разбирането къде е приложима една или друга технология.

Професионалист, способен да прилага алгоритми за изкуствен интелект при разработването на ново приложение, ще може да разчита на търсене по целия свят. Към 2025 г. животът ни без технологии ще бъде абсолютно невъзможен. Човек не може да бъде встрани от тази тенденция.

5. Лична марка (персонален бранд)

Служителите, специалистите и професионалистите в различни области ще се нуждаят от умение за изграждане на лична марка в професията, тъй като в цифровата среда конкуренцията често няма да бъде за конкретен набор от компетенции, а за име, което се е доказало в предишни проекти. Това е важно и защото колеги все по-рядко ще могат да се виждат един друг на пълно работно време – обемът на онлайн работата ще продължи да расте през това десетилетие. Не само ще трябва да се развивате, но и да показвате на другите какви умения имате и да правите качествени самопрезентации.

Сподели във Facebook
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още