успешен бизнес

Всеки успешен бизнес включва 2 неща – иновации и маркетинг

Публикувано на 27 март 2021 г.

Много начинаещи предприемачи подхождат към въпроса за създаване на собствен бизнес съвсем от неподходящата или дори от грешната страна. И след това се борят дълго време, безуспешно повтаряйки чужд опит или просто без да знаят какво да включат в плановете си.

В действителност, ние от счетоводна къща ГАРАНТ сме забелязали, че в бизнеса чисто стратегически трябва да се започне с две неща: иновации и маркетинг!

Средновековните времена, когато хората са изкарвали прехраната си само с обработване земята или продажба на добитък за щастие отдавна са отминали. И интелигентните предприемчиви хора днес имат многобройни възможности да станат успешни. Най-важното е да ползват главата си.

Както споменахме по-горе, много начинаещи предприемачи, всъщност се опитват просто да повторят или безсмислено да копират успешните бизнес идеи на други хора. Това рядко води до нещо добро. Първо, трябва да направите преразглеждане на условията: ако ледът добре се продава на тропиците, това не означава, че ескимосите в Гренландия ще го купуват. На второ място, ако, условно казано, на вашата територия някой вече е реализирал изцяло подобна бизнес идея, тогава нишата вече е заета. И потенциалните клиенти няма да видят смисъл в замяната на „танто за кукуригу“.

Започнете с нещо ново

Винаги е най-добре е да започнете с нещо ново – иновация или иновации. Трябва да намерите някаква „болка“, някакъв проблем на вашите потенциални клиенти, за който никой преди вас не е помислил, не е успял ефективно да реши – и да го решите! И това ще е половината свършена работа.

Моля, имайте предвид, че иновацията не е непременно нещо грандиозно и сложно в техническо отношение. Въпреки че, част от иновациите, разбира се, са точно такива. И все пак, иновациите могат да бъдат всичко: например компетентно управленско или инфраструктурно решение.

Ето, например, чай в пакетчета – всичко изглежда просто, но се опитайте да го измислите сами… За да развиете иновативно мислене, трябва редовно да правите едно просто умствено упражнение. От време на време си казвайте: „Стоп“, като се фокусирате на пространството около себе си, а в него опитайте да фиксирате десетина вещи. А след това помислете за всяко нещо, вещ и десет нестандартни начини за неговото използване. Не ограничавайте въображението си, не се срамувайте от себе си. И не изхвърляйте дори най-странните идеи на пръв поглед, защото иновациите са най-често нещо напълно неочаквано.

Що се отнася до сложните от техническа гледна точка иновации, взаимодействието на талантлив учен-изобретател с не по-малко талантлив предприемач е изключително важно. Между другото, обърнете се и се огледайте за познати любители изобретатели. Много от тях не са станали известни само защото няма кой да популяризира техните изобретения правилно. Може би те лесно могат да станат успешни, а вие – с тях!

Само иновация не стига

Като цяло иновациите са важни. Но само иновации не са достатъчни на предприемача за успеха на бизнеса му. Иновациите винаги трябва да вървят заедно с маркетинг. Кое трябва да е преди другото? Вие знаете… това, което ви харесва повече. Няма еднозначен отговор на този въпрос.

Някои изследват, анализират пазара, намират „точката на болка“, проблем и след това търсят интересни и иновативни решения за него. Може ли така? Разбира се, че може! Други намират потенциално интересна иновация, а след това започват да конкретизират „точката на болката“ и да обясняват на обществото, потребителите как конкретна иновация ще реши проблема им. И така може също. Иновациите са много тясно и органично преплетени с маркетинга.

Важността на маркетинга

За популяризирането на бизнеса ви и изпълнението на плана за продажби идва на дневен ред маркетинга. Маркетолозите имат концепция за четирите крака на стола, на които стои целият маркетинг. Единият крак е продуктът / услугата, вторият е цената, третият са каналите за продажба, четвъртият е промотирането, популяризирането. Маркетинговият комплекс се нарича още 4P (product, price, place, promotion).

  • Продуктът (с термина „продукт“) с който се означава всичко, което задоволява желанията и нуждите на потребителите (потребителски стоки, идеи, услуги и др.).
  • Цената означава конкретна сума за стока или услуга.
  • Канали на продажби – доставката, как ще стигат стоките, услугите от вас до потребителя (транспорт, съхранение), както и обслужване на клиенти, и дали ще е онлайн / физически магазин или и двата вида.
  • Популяризирането на продукта, услугата е стимулиране на търговията, продажбите (да дадете информация за ползите от продукта на потребителя – PR, реклама, мърчандайзинг, промоция).

Ето ви и накратко тайната за началото на почти всеки успешен бизнес. Разбира се, има изключения от това правило и някои случайно имат късмет. Но изключенията, както е известно, само потвърждават правилото.

Стартирате собствен бизнес и се нуждаете от бърза и лесна регистрация на фирма?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.