микромениджмънт

Какво е микромениджмънт и как да се справите с него?

Публикувано на 19 октомври 2022 г.

Представете си, ако по време на изграждането на Великата китайска стена са проверявали качеството на полагане на всяка тухла. Вероятно в този случай щеше да се строи досега. Разбира се, трябва да контролирате работния процес, но умерено.

Свръхзащитните шефове могат да доведат до лошо представяне на служителите. Нека се опитаме да разберем какво е микроуправление и каква вреда може да донесе на вашата компания.

Внимание! Особено опасно: микромениджмънт

Микромениджмънтът е начин на управление, при който мениджърът контролира почти всяка стъпка на подчинените.

Такъв шеф налага табу върху независимостта, в резултат на което служителите спират да мислят и изпълняват всичко стриктно според инструкциите, превръщайки се почти в зомбита. Нека да видим до какво води микромениджмънта:

 • Липса на инициатива. Подчинените престават да се развиват, да творят и да предлагат интересни идеи. Защо да откриват велосипеда, ако шефът все пак ще преработи всичко, както му харесва?
 • Липса на екипен дух. Всеки служител е сам за себе си, той не се интересува какво се случва във фирмата, защото не може да повлияе на хода на събитията. Служителите на фирма, погълната от микроуправление, не ги обединява нищо, освен мястото на работа. Е, точно като зомбита: от общото имат само близостта на гробовете, от които са се разбунтували.
 • Професионално прегаряне. Ако поемете всичко, постоянно следите за всичко, тогава в крайна сметка батерията ви скоро ще се изтощи. И докато се зареждате, подчинените ви няма да могат сами да се справят с работата. Връщайки се в експлоатация, все още ще се чувствате като изцеден лимон, ще започнете да контролирате по-силно служителите и всичко отново ще се завърти в кръг.

Оказва се, че микромениджмънта може да навреди не само на компанията, подчинените, но и на вас. Някога със сигурност ще дойде ден, когато ще спрете да се чувствате като всемогъщ пълководец начело на изцедени бойци. Ще свалите розовите очила и ще видите пред себе си тълпа от живи зомбита.

Как да разпознаете болестта преди инфекцията?

Доста често шефовете не забелязват прекомерния контрол и смятат, че всичко в екипа е наред. Но опасността от това ужасно заболяване е, че е почти невъзможно да го разпознаете сами.

И служителите със сигурност няма да противоречат на шефа и да му кажат, че той прекалява. Затова ви съветваме да общувате с подчинените си и да разберете тяхното мнение, но първо се опитайте да си поставите диагноза. И така, признаци, че сте микромениджър:

 • отделяте много време за оперативни задачи в ущърб на стратегическите въпроси;
 • мислите, че има само две възможности: вашата и грешната;
 • реагирате остро на всяка критика;
 • не одобрявате инициативата и самостоятелността;
 • рядко сте доволни от резултатите на подчинените;
 • поставяте под въпрос компетентността на служителите;
 • предпочитате да решавате повечето задачи сами;
 • постоянно се чудите как върви работата.

Ако поне две от тези точки ви подхождат, тогава трябва да помислите за стила си на управление на компанията. Не оставяйте всичко на случайността, участвайте в лечението на микромениджмънта, в противен случай това ще се отрази на вашата компания и служители.

И теб ще те излекуват, и теб ще те излекуват… и мен ще излекуват!

Първата стъпка към възстановяването е да осъзнаете, че сте болни. След това трябва да разберете колко опасен е перфекционизмът и как да се справите с него. Има много методи за лечение, но всички те изискват време и търпение.

Трябва да разберете, че подчинените са свикнали с определен стил на работа и не само вие, но и те ще трябва да се възстановят.

Първо, анализирайте работния си ден, запишете го по час, вижте за какво губите най-много време. Изберете само онези задачи, които са част от вашите задължения, а останалите поверете на подчинените си.

Чудесно решение би било да се насрочи среща и да се признае на служителите, че има проблем. Помолете подчинените за помощ и разширете техните правомощия. И най-важното, научете се да се доверявате на служителите си и тогава ще можете бързо да се излекувате от тази ужасна болест.

Сега разбирате какво е микроуправление / микромениджмънт и как да се справите с него. Но имайте предвид, че в някои случаи постоянният контрол на работния процес е неизбежен.
Основното тук е да не прекалявате, оставете служителите си да изпълняват задълженията си, защото за това им плащате.

Нуждаете се от помощ при организиране на личния състав и счетоводството?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *