Как да стартирате бизнес с екотуризъм

Публикувано на 19 октомври 2022 г.

Днес на пазара има огромно разнообразие от забавления за портфейла на различни нива и за различни предпочитания на клиентите. Туризмът е позната и разбираема концепция, но не всеки разбира какво е екотуризъм, който стана често срещано явление през последните няколко години. Какво представлява, откъде да започнете и как да стартирате бизнес с екотуризъм, ще разкажем от счетоводна къща ГАРАНТ в статията.

Същност на бизнес идеята

99% от жителите на големите градове никога не са отоплявали къща с печка, не са доили крава и не са косили сено, така че такова забавление може да се превърне в истинска екзотика за тях. Също така е невероятно интересно и изненадващо за градските деца и младежи, чието забавление и ежедневен живот са доста далеч от ежедневието в селските райони. Именно на това се основава уникалността на бизнес идеята.

Целева аудитория: хора със средни и високи доходи (хора с над средния доход от 30 до 50 години, семейства с деца, компании от младежи до 30 години).

Основните плюсове и минуси на този бизнес трябва да бъдат разгледани още преди старта:

Плюсове:

 • Малка конкуренция.
 • Малки финансови инвестиции.
 • Бизнес идеята се подкрепя от местните власти.
 • Лесно намиране на работници в селските райони, добра мотивация.
 • Ниски разходи за наем на земя и помещения.

Недостатъци:

 • Тясна целева аудитория.
 • Липса на информация за развитието на този бизнес.
 • Ще отнеме много време за организиране на предлагането на услугите.

Инструкциите стъпка по стъпка ще ви помогнат да организирате този малък бизнес, да се закрепите в нишата и да заработите нелоши доходи.

Последователност на стъпките

 • Анализирайте пазара и целевата аудитория.
 • Изберете местоположението на обекта.
 • Напишете бизнес план.
 • Създайте списък с услуги и ценова политика.
 • Регистрирайте дейността.
 • Платете таксите, изберете данъчната система.
 • Купете оборудване.
 • Наемете необходимите помещения.
 • Наемете служители.
 • Провеждане на рекламна и PR-кампания за привличане на клиенти.
 • Анализирайте дейностите, формирайте стратегия за годината и съставете план за продажби.

Видове и дейности

Бизнес идеята има няколко области на дейност. Всяка от тях трябва да бъде разгледана и да разберете какво се харесва и какво има възможност да се направи.

Основни направления:

 • Уикенд сред природата. Организират се пътувания на фирми или семейства с палатки за живеене, предлагат се разходки с лодка, почивка на плажа, място за пикник. Възможни са конни разходки и игри сред природата. Също така под този вид екотуризъм се разбира живот в близост до града, в селските райони. Използват се и къщи с кладенец, някои удобства, удобен вътрешен двор и голяма площ за разходка.
 • Релакс в селска атмосфера. Този вид екотуризъм се отнася до живот в подобни условия на гореспоменатите. Трябва да има баня, възможност за закупуване на екологично чисти продукти. Липсата на електричество ще се възприема като екзотика.
 • Селски отдих, почивка, но с предимствата на цивилизацията. Той е необходим за тези, които искат да си починат от суматохата на града, далеч от шума на града, но без да губят обичайния си комфорт. В този случай се организират малки вилни градове, където има електричество, телевизия и интернет. Тази опция е най-скъпата, защото ще са необходими инвестиции в строителството, създавайки комфорт както в домовете, така и на цялата територия.

След като изберете посоката, в която ще се развива бизнесът, трябва да разпишете бизнес план и да изчислите потенциалните разходи.

Независимо от вида на екотуризма, се препоръчва да се предлагат допълнителни услуги на гостите. Например:

 • Туризъм в гората за гъби, горски плодове, лечебни билки (това ще изисква специалист, който познава района и притежава необходимите знания).
 • Плаване с лодки, каяци и салове по река или езеро.
 • Конна езда.
 • Колоездене.
 • Риболов, готвене на рибена чорба и други рибни ястия на огън.

Определено на гостите трябва да се предлагат игри на открито.

Екотуризмът е особено разпространен през топлите месеци. През зимата нивото на търсене намалява, трябва да се помисли за възможности за привличане на клиенти и стабилизиране на нивото на приходите. Това са улични игри със снежни топки, ски туризъм и пързаляне с кънки. Фотосесии, зимен риболов и други също са в търсенето.

Регистрация на дейността и избор на обект

Откриването на фирма за екобизнес започва с регистрацията на фирмата ви. Основните варианти са два: ЕТ и ЕООД/ООД. Изборът на регистрация зависи от плановете за развитие на организацията. Можете да започнете като индивидуален предприемач, защото процесът е опростен и по-евтин във всички отношения.

Освен това е необходимо да се получат разрешения от местните власти за съответствие на помещенията и имота, на която ще се извършва бизнес процесът, с изискванията за безопасност.

Най-доброто място за екотуризъм е провинцията или близкото село, където има красиви гледки. Горите, езерата, реките и други природни обекти са добре дошли.

Стаи за отдих и живот на гостите може и трябва да се наеме от местните жители или да се изгради самостоятелно. Във втория случай трябва да направите ремонт, разходите за който зависят от това дали е избран селски стил или къща на ниво „комфорт“.

Персонал и привличане на клиенти

За да стартирате проекта, разбира се, ще ви е необходим персонал. Лесно е да го намерите в селото. Освен това, те ще изпълняват не толкова сложни дейности. Ще ви е необходим и администратор с умения за организиране на работата на служителите и работа с клиенти. В зависимост от избраното направление и предлаганите услуги, можете да се свържете с инструктор по управление на лодки, градинари, чистачи, готвачи, специалисти по бране на гъби, горски плодове и билки.

Привличането на клиенти и продажбата на услуги не е лесна задача, защото не всеки разбира за какво става въпрос и знае за предимствата на такава почивка.

Основният канал за реклама е, разбира се, интернет. Ще трябва да създадете целева страница и акаунти в социалните мрежи, да публикувате промоции, да правите уникални оферти на услуги. Потребителите харесват ценовата листа и отзивите на клиентите на живо. Можете също така да разпространявате листовки в центъра на големите градове, да рекламирате на билбордове или в обществения транспорт.

В заключение

Бизнесът с екотуризъм има много предимства и едно от основните е уникалността на идеята. Дали това начинание е изгодно или нерентабилно, ще покаже само компетентно съставен бизнес план, където трябва да разпишете стойността на разходите за всичко необходимо и в резултат на това можете да изчислите рентабилността на проекта, да съставите план за продажби и да изчислите възвръщаемостта на стартовите инвестиции.

Ако сте решили да стартирате бизнес с екотуризъм - можем да Ви съдействаме с регистрацията на фирмата и счетоводното й обслужване.

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *