стартиране бизнес

Как да преодолеем страха от провал при стартиране на бизнес

Публикувано на 30 септември 2022 г.

Какво ви спира да започнете собствен бизнес?

Когато задаваме този въпрос на хора, които мечтаят да започнат собствен бизнес, най-често те отговарят, че се страхуват, че няма да успеят. Обясняват страха си по различни начини, но всъщност всичко се свежда точно до една причина. Те се страхуват от провал.

„Не съм сигурен, че хората ще купуват моя продукт / ще използват услугата ми“
„Не умея да продавам“
„Страхувам се, че няма да имам достатъчно пари, за да живея, ако се занимавам с бизнеса си“

Най-често има само една пречка за започване на бизнес – страхът от провал.

Страхът е полезно чувство. Спасява ни от действия, които потенциално могат да причинят физическа болка. Например страхът от змии или страхът от височини. Но страховете на начинаещите предприемачи ги спират по пътя към мечтите им или към бъдещото им благополучие.

Но има добра новина – всички страхове в бизнеса могат да бъдат победени. И ако това не е пренебрегвана фобия или психологическа травма (което е малко вероятно), прочетете статията от счетоводна къща ГАРАНТ по-нататък и ще научите как да се справите със страха от провал и да започнете да действате.

Събрахме 7 съвета за премахване на страха от започване на собствен бизнес.

  • Свикнете да се чувствате некомфортно
  • Променете отношението си към страха и неуспеха
  • Учете се
  • Анализирайте грешките и неуспехите
  • Мислете позитивно, но обмислете план за действие в случай на провал
  • Избягвайте перфекционизма и бъдете внимателни с очакванията
  • Представете си най-лошия сценарий

Свикнете да се чувствате неудобно

С други думи, свикнете да излизате от зоната си на комфорт.

Ако все още сте служител, най-вероятно сте свикнали с факта, че заплатата идва два пъти месечно, колегите ви помагат да се справите със задачите и знаете точно как да изпълнявате задълженията си.

В собствения ви бизнес няма да е така. Да, вие ще бъдете свой собствен шеф, но в същото време животът ще стане непредсказуем и ще зависи от много обстоятелства, на които само вие можете да повлияете. Дискомфортът и несигурността ще станат ваши постоянни спътници. Но това не е страшно.

Не можеш да знаеш и да умееш всичко на света. Ще трябва да разберете нюансите на привличане на клиенти, да опитате и тествате различни методи за продажби, да потърсите специалисти, които да обяснят счетоводни или правни въпроси.

Ще ви бъде некомфортно? Да, но само по този начин можете да разберете добре всички нюанси и хармонично да развиете бизнеса си.

Променете отношението си към страха и неуспеха

Много хора възприемат страха като негативна емоция. Но страхът е нормална реакция, тъй като показва, че вие се подтиквате към действие и си поставяте амбициозни цели. Често страхът се появява, когато сте на път да направите нещо смислено.

Вместо да мислите как можете да „провалите“ бизнеса си и какви неуспехи ви очакват, ако започнете собствен бизнес, помислете какво ще загубите, без дори да опитате?

Освен това, провалът не е краят на света. Това е само опит, който не е довел до успех. Помислете за Томас Едисън и неговите 10 000 опита да създаде лампа. И ако разгледате биографиите на успешните предприемачи, ще видите, че в миналото им е имало доста неуспехи, през които са преминали, преди да успеят да изградят своите бизнес империи.

Провалът не е антонимът на успеха, той е част от него

Много хора погрешно вярват, че провалът с бизнеса ще ги направи „лузър“ и губещ. Че ще загубите пари и положение. Но това са само заблуди. Да, неуспехите могат да имат отрицателни материални последици. Но неуспехите не сковават ръцете и краката ви, не отнемат придобитите знания и умения.

Учете се

Според американско проучване един от ефективните начини за премахване на страха от провал в бизнеса от предприемача е чрез обучение и намиране на правилната информация. Обучението може да включва, както самостоятелно търсене на информация, така и комуникация с ментори и експерти. С други думи, постоянното потребление на бизнес знания се превръща в средство против страх.

Изводът, направен от американски учени, се потвърждава на практика: повечето успешни предприемачи са постоянно в процес на обучение – четат бизнес литература, изучават изследвания, търсят информация за нови бизнес инструменти.

За сравнение, средното време, което хората прекарват в социалните медии, е приблизително два часа на ден. Тази цифра нараства до 5 години и 4 месеца за цял живот. А сега си представете какво бихте могли да научите и какви умения бихте придобили, ако сте прекарали това време в целенасочено обучение, което би ви направило по-добър предприемач? А все още всичко е пред вас!

Анализирайте грешките и неуспехите

Вече сте успели да прочетете по-горе, че пътят към успеха се състои от неуспехи. Но това твърдение трябва да бъде допълнено, защото трябва да можете да работите с всеки провал.

Например, ако сте разбрали: идеята ви не е сработила и се е провалила – трябва да си зададете поредица от въпроси, които ще ви помогнат да разберете какъв точно е проблемът и как да избегнете провал следващия път:

  • Какво конкретно се обърка?
  • Ако имах шанс да преиграя всичко, какво точно бих направил по различен начин?
  • Какви изводи мога да направя?

След всяка грешка и неуспех, а ще има много от тях по целия предприемачески път, научете се да отделяте време за размисъл, анализ. Направете изводи. С този подход ще можете да поемете нов провал, за да придобиете още повече знания и опит. И ще възприемете самия провал като възможност да подобрите себе си и бизнеса си.

Мислете позитивно, но измислете план за действие в случай на провал

Вече е писано много за позитивното мислене и неговото въздействие. Никой не отменя нуждата му, особено в началото на бизнеса. Има обаче изследвания, които твърдят, че най-добрите резултати се създават, когато хората балансират позитивното мислене с визуализирането и справянето с бъдещи препятствия.

Да отворите бизнеса си с убеждението, че няма да успеете, да се страхувате постоянно е лоша идея. Друго нещо е да вярвате в себе си, да се надявате на най-доброто, но да направите списък на всички възможни препятствия и проблеми и да помислите за план за действие при среща с тях. С други думи, намерете решения предварително. Освен това планът сам по себе си ще ви даде увереност.

Ще има доста предизвикателства по вашия предприемачески път. Но ако ги възприемате като възможност да намерите решение и да станете по-добри, например да подобрите продукта си или да се научите да продавате повече, тогава проблемите няма да се възприемат негативно и страхът ще изчезне.

Избягвайте перфекционизма и бъдете внимателни с очакванията

Две поговорки, които най-добре описват малка тайна за справяне със страха от провал в бизнеса.

Първо: най-доброто е враг на доброто. Второ: ниските очаквания са ключът към щастието.

Ако сте податливи на перфекционизъм, опитайте се да сдържате себе си през първите етапи на стартиране на бизнеса. В идеалния случай най-вероятно няма да успеете. Направете в началото поне по някакъв начин поетапно и постепенно да подобрявате продукта, себе си и бизнеса си. Такъв стъпка по стъпка модел на развитие е идеален за тези, които изпитват страх от провал. Винаги е трудно да започнеш, но можеш да започнеш от малко. Нека от гаража вместо от фабриката или от собствената ви кухня вместо от офиса. Така че е съвсем естествено, че в началото няма да имате нищо, след това ще се появят един или двама клиенти, след това едва ли ще има достатъчно приходи за покриване на разходите. Но никой не очаква милиони приходи от новосъздаден бизнес.

Същото е и с очакванията. Погледнете реалността в лицето, едва ли ще станете милионер веднага. Поставете си малки и постижими цели по пътя към една голяма. И проследявайте напредъка си точно в малки референтни точки. Този подход ще засили самочувствието ви и ще премахне страха от провал.

Представете си най-лошия сценарий

Провалът в бизнеса не е нищо друго освен провал в бизнеса.

Помислете и си представете какво ще се случи, ако вашата бизнес идея изгори и излети? Най-вероятно няма проблем. Вие и вашите близки ще бъдете живи и здрави. Може би ще бъдете тъжни и обидени, ще се разочаровате от бизнес идеята и гордостта ви ще бъде наранена. Но всъщност нищо няма да застраши живота ви. Ще можете да започнете свой бизнес отново.

Ако страхът от загуба на инвестираните пари ви спира, внимателно направете следваща стъпка, вместо да инвестирате всичко, което имате. Винаги оставяйте финансова въздушна възглавница в случай на провал.

Освен това, има специални застрахователни продукти, които застраховат бизнеса. Например, те помагат за отблокиране на сметка и компенсират загубите от спиране на предприемаческата дейност, помагат за облекчаване на част от стреса, да забравите за тези рискове и да се чувствате по-уверени.

Не позволявайте на вашите притеснения и съмнения да ви сковават. Страховете на предприемачите винаги надделяват, защото бизнесът винаги върви рамо до рамо с рисковете. Но те си заслужават. Ако мечтаете за собствен бизнес, ако това е вашата нужда, не позволявайте на страховете да се превърнат в пречка по пътя ви напред. Използвайте съветите, за които сме писали и действайте!

Регистрирайте фирма и стартирайте свой бизнес сега!

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *