Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

Топ 5 умения на съвременния счетоводител

В сегашното време на бързи промени и технологичен прогрес за постигане на успех във всяка професионална дейност са необходими минимум два компонента: качествено образование и практика. Професията „счетоводител“ не е изключение. Но често и това се оказва недостатъчно. Условията, в които работят счетоводителите в момента, силно се различават от съществуващите в миналото. Светът се променя.

И така, какви умения трябва да притежава съвременният счетоводител?

№1. Способността бързо да се адаптира към промени

умения на счетоводителяЗнанията, придобити в университета, далеч не са достатъчни. В условията, които диктува днешният пазара на труда, е много важно да сте постоянно на професионално ниво, дори и ако сте практикуващ счетоводител. Така че е необходимо непрекъснато повишаване на квалификацията. Определящ елемент за успешна дейност в такива условия е умението да се променяте. Счетоводителят трябва постоянно да се учи и да разширява границите на професионалните си умения.

№2. Възможността за намиране на уникални решения за нестандартни проблеми и задачи

Счетоводителите трябва да следят за промените в сферата и да се опитват да повишат своята квалификация. Ето защо, те трябва да притежават актуални знания и компетенции, които ще им позволят да намират най-различни варианти на решения. Да притежават просто счетоводни умения не е достатъчно – модерният счетоводител трябва да умее да “чете” финансовата отчетност и да има цялостна визия над икономиката, финансите, състоянието на фирмата и процесите, свързани с нейната дейност.

№3. Повишаване на експертността и разширяване на професионалните хоризонти

Счетоводството е сфера на дейност, в която постоянно нещо се променя: законодателство, особеностите на данъчното облагане, формата за отчет, използвания софтуер. За да останете професионалист в своята област, трябва да следите тези промени и да отговаряте на тях. Счетоводителят неизменно трябва да задълбочава знанията си, да следи и научава актуалните тенденции в професията и повишава квалификацията си.

№4. Способност да се развива и усвоява нови умения и направления

Причините, поради които начинаещ счетоводител трябва да се обучава, а професионалист с опит да повишава квалификацията си, са няколко: това е постоянно променящото се законодателство, както и развитието на фирмите, което изисква счетоводството да отговаря на стандартите, потребностите и изискванията. Освен това, смята се, че професионалистите допускат по-малко грешки в работата си. Повишавайки квалификацията си, специалистът потвърждава своя професионализъм, желание да се развива и да бъде търсен на пазара на труда.

№5. Потвърждение за професионално развитие и повишаване на квалификацията

Международната или университетска диплома по целия свят служи като отличителен знак на професионалиста, който е разбираем, както за работодателите, така и за търсещите работа лица. Наличието на такава диплома е значително облекчение за фирми, търсещи високо квалифицирани специалисти, както и при намиране на интересна, по-добра работа за търсещите работа. Наличието на диплома помага да се гарантира високо професионално ниво на специалиста, да се регулира високото търсене на счетоводители, като осигурява престиж и високи нива на заплащане на труда на счетоводителя.

В реалностите на днешния пазар на труда за поддържане на конкурентоспособността си на професионалисти, счетоводителите трябва да се грижат за професионалния си тонус, да се интересуват от всички новости и тенденции в областта на счетоводното и данъчно законодателство и документация.

Понякога се оказва, че един счетоводител води определена част от счетоводството на дадена фирма 10 години, но няма представа за цялостната картина на счетоводството в предприятието, фирмата. Или счетоводител, който е водил счетоводство в производствения сектор, се мести на работа или поема счетоводството на фирма, ангажирана в търговията и попада в непозната сфера. И тогава възникват усложнения.

Днес, за да придобиете професионални умения на счетоводител, не е задължително да получите висше образование. Често амбициозните и отговорни хора, преминали съответните професионални курсове, без проблеми могат да получат желаната длъжност. В същото време практикуващите счетоводители е достатъчно постоянно да следят за промени в сферата и да се стараят да повишават своята квалификация. Има курсове, които ще покрият потребностите и на едните, и на другите.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *