ТОП 9 умения на счетоводителя, които ще го направят особено ценен специалист

Какво трябва да знае и може един счетоводител, за да остане конкурентен и търсен? В тази статия от счетоводна къща ГАРАНТ сме отделили 9 умения, с които всеки счетоводител ще бъде винаги търсен.

1. Умението да се намали данъчната тежест за фирмата

умения на счетоводителяПроучване сред директори и HR-мениджъри показва, че знанието и умението да се прилагат на практика различни начини за законна данъчна оптимизация днес е най-търсеното умение на счетоводителя. То изпреварва дори професионалните качества като реален опит. Практически всеки работодател (89%) не само иска, но и усърдно търси за своята фирма, компания такъв специалист.

От съвременните счетоводители се изисква не само познаване на самите методи и получаване на ползи от тяхното въвеждане, но и прогноза за всички рискове, възможни негативни последици.

2. Професионален опит, иновативно мислене и стремеж към повишаване на квалификацията

Повечето фирми се нуждаят от счетоводители-практици, способни бързо да се адаптират към динамично променящите се пазарни условия и новости в законодателството. Допълнителен плюс е работа в сферата на външния или вътрешен одит. Но този фактор се разглежда като предимство, а не като необходимост.

Със сигурност опитът е важен, но липсата на професионален опит като счетоводител може да се игнорира, ако има искра в очите и желание за работа. Днес амбициозен счетоводител с иновативно мислене, горящи очи, свежи идеи и желание за професионално развитие има 2 пъти по-голям шанс за получаване на добре платена работа, отколкото безинициативен консервативен кандидат, макар и с дългогодишен опит.

Професионалният опит е тясно свързан с непрекъснато повишаване на квалификацията. Предимство имат тези специалисти, които имат дипломи, сертификати, удостоверения, потвърждаващи техните знания в областта на счетоводното, данъчно и управленско счетоводство, финансов мениджмънт, вътрешен одит и др.

3. Способност да поемат основните отговорности на финансов директор

Способност да анализира и да даде оценка на финансовата дейност на фирмата, компанията, да разчита финансови показатели, прогнози за развитие на бизнеса, да владее бюджетиране и ценообразуване. Всъщност, това е работата на финансовия директор. Но за никого не е тайна, че днес тези функции често се прехвърлят на счетоводителите.

Следователно, за да бъдат конкурентоспособни, счетоводителите трябва да излизат извън обхвата на счетоводните си функции и да мислят по-широкомащабно. Не просто в срок да изготвят отчетите, но и да градят финансова политика. Не просто да дават оценка на решенията но и да участват в тяхното приемане и прилагане.

4. Умения за управленско счетоводство

Опит за съставяне на управленското счетоводство, водене на управленска документация и вземане на управленски решения са пряко свързани с това умение. Това позволява бързо да се отговори на въпросите: Колко ефективно е работила фирмата миналия месец? Кои дейности или отдели са донесли най-голяма печалба и което е най-важно – защо? Кои дейности са работили “на плюс” и кои “на минус”? Колко привлекателна е фирмата за кредиторите и инвеститорите? За получаване на достоверна информация за реалното положение, трябва да има достъп до всички финансови документи. Това означава, че тук трябва да се скочи в счетоводната джунгла. А кой друг, освен счетоводител, по-добре от всеки може да се справи с тази задача. Оттук и високото търсене – 70% от работодателите днес се нуждаят от специалист с такива умения.

5. Комуникативност и умение за работа в екип

Комуникативни умения, лидерски качества, иновативно мислене и способността да се мисли стратегически – тези качества днес са изключително важни за счетоводителите, които претендират да са на солидна позиция и с високи доходи. Като цяло счетоводителят е човек, който се налага постоянно да си взаимодейства с всички: с ръководството и служителите на фирмата, с представители на кредитни организации, с данъчните власти, доставчици, инвеститори, акционери и др. Ако той трудно влиза в контакт и постоянно е потопен изцяло в отговорностите си – това е повод за тревога.

6. Способност да се говори на разбираем език

Умение да се обяснят сложни неща с прости думи е наистина ценно умение. Всеки счетоводител, който е в състояние ефективно да обясни, представи състоянието на фирмата, работен проблем без професионален жаргон, е божи дар за всяка фирма.

7. Използване на IT технологии за увеличаване на продуктивността на работата

В 21-ви век компютърен бекграунд трябва да притежава всеки специалист, но за счетоводителите е просто must have (задължителен), тъй като те, според видовете професионална дейност, са принудени да работят с огромно количество информация. И тази информация трябва да се анализира, обработва и се използва ефективно при вземането на решения.

8. Бърза адаптация към външни промени – гъвкавост

Управление на промяната и управление на риска – това е качество, което става все по-ценено. В условията на динамично променящата се икономика и постоянни новости в законодателството, все по-често има необходимост от професионалисти, които ще са “двигатели на промените” и да могат лесно да внедряват всякакви преобразувания или реформи в профила и политиката на фирмата. Днес за счетоводителите не е толкова важно да бъдат в постоянна готовност за радикални промени във външната среда, колкото да могат да живеят постоянно в състояние на преход, усъвършенстване и спокойно да реагират на нестабилността. Да, наистина, пазарните промени хвърлят ново предизвикателство към счетоводителите, но и предоставят нови възможности за развитие.

9. Познаване на международните стандарти

Международните счетоводни стандарти и тяхното познаване са като билет за Висшата лига за всеки счетоводител. Това може да повиши нивото на цялостно доверие към фирмата. Финансовите отчети, съответстващи на международния формат, могат да послужат като магнит за изгодно финансиране и привличане на чужди инвестиции.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *