Как да се държим на нова работа: Съвети за начинаещи

Винаги с голямо внимание трябва да се подхожда към подбора и адаптирането на новите служители. Но често е трудно да се поставим на мястото им и да почувстваме цялата тази “кухня” при постъпване на нова работа. Ето съветите на счетоводна къща „Гарант“ към новите служители в дадена фирма, компания.

Настройте се позитивно

съвети при постъпване на нова работа

Отбелязвайте моментите, които ви носят радост: запознаване с нови хора, препоръчани за четене книги, фирмени визитни картички и брошури, дипляни. Радвайте се на простичките неща и споделяйте радостта си с колегите – ще бъде приятно, както за вас, така и за тях. Може би за “старите” това ще е възможност да погледнат на познатите им вече неща по нов начин.

Включете се в неформално общуване

Помолете колегите си да разкажат историята на фирмата, да ви покажат най-близкото кафене, отидете заедно на обяд. Добавете се един друг като приятели в социалните мрежи или ако пушите, идете с тях на мястото за пушене. Използвайте неформалното общуване като възможност да се адаптирате.

Подредете по ваш вкус работното си място

Направете така, че да ви е удобно, приятно и с радост да отивате сутрин на работа. Ако офисните правила не забраняват, донесете любимата си чаша, календара си, бележника, тефтер, снимка на любимите ви хора, своя талисман за късмет. Нека “старите ви приятели” ви помагат да се адаптирате на новото място.

Задавайте въпроси

Колкото е възможно по-често задавайте въпроси. Не се страхувайте да не би излишно да сте любопитни или любознателни, да не досадите на колегите или да не изглеждате досадни. По-добре да получите колкото се може повече информация в началото, отколкото по-късно да допускате грешки и пропуски в някои детайли, налагайки се да отнемате от времето на ръководителя и колегите си.

Наблюдавайте какво се случва около вас

Опитайте се да получите информация и по други начини: гледайте, слушайте, когато колегите ви общуват помежду си, запознайте се организационните документи. Както и с необходимите за работата ви нормативни документи, закони, правилници, наредби. Наблюдението с уточняващи въпроси ще ви охарактеризира по-скоро като внимателен човек, а не като натрапчив или излишно любопитен.

Бъдете търпеливи

Бъдете готови да преправяте, поправяте и променяте работата си и да слушате критика. Всичко това е придобиване на нов опит и винаги има какво да се научи. Не се страхувайте да признаете грешките си. Ако нещо не се получава на новата работа – това е абсолютно нормално. Смело искайте помощ! Никой не очаква, че за няколко дни ще можете да научите всички бизнес, делови, работни процеси, напълно ще вникнете в работата и стремително ще увеличите показателите си. Но ако питате в началото по какъв начин можете по-добре да си свършите работата, то по-бързо ще придобиете и усвоите новите знания и умения.

Анализирайте

Кое се получава и над какво трябва още да работите? Кои свои компетенции да засилите? И изисквайте от ръководителя си обратна връзка за вашите успехи и пропуски. Това е част от неговата управленска функция – да има план за адаптация и да бъде ваш наставник на първо време.

Със сигурност всеки служител е уникален и всяко ново работно място има свои особености. Това е само примерен списък с препоръки за всички начинаещи. Не се страхувайте от началото!

От Счетоводна къща ГАРАНТ структурирахме основните параметри на адаптацията: позитивно мислене, изграждане на контактна мрежа, събиране на информация, работа над грешките и участие на мениджъра, ръководителя в професионалното развитие. Тези прости правила ще ви помогнат да настроите психиката си на новата вълна и бързо да влезете в режим на ефективност.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *