прихология на предприемачеството

Психологията на предприемачеството

Публикувано на 28 октомври 2022 г.

Предприемаческото мислене е начин на мислене, насочен към конкретен, измерим резултат, т.е. увеличаване на доходите. Това не означава, че предприемачът трябва да се стреми да „забие топката“ на всяка цена.

Психологията на предприемачите се основава на тезата да помага на хората да решават проблемите си и да получават достойни доходи за това. Така би било справедливо и екологично, както се казва сега. Бизнес, основан единствено на стремежа по всякакви начини да печелите колкото е възможно повече, обикновено не просъществува дълго.

В същото време предприемачът не трябва да третира собствения си бизнес като втора ръка занимание. Ако създадете силен екип, правилно изградите бизнес процеси и се научите да прехвърляте отговорности, след известно време ще бъде възможно да делегирате 99% от задачите на други хора.

Пример от живота

Мария работи дълги години като счетоводител в голяма компания. Тогава тя ражда две деца, връща се в офиса и се разделя със съпруга си. Тя бива изправена пред задачата да осигурява семейството си сама и тогава поисква повишение от началниците си.

Като главен счетоводител нашата героиня започва да остава всеки ден след работа. Парите все още са ѝ недостатъчни и Мария решава да стартира собствена фирма. Намира първите си клиенти сред приятели, след това наема служители, разширява бизнеса, наема офис и започва да се чувства много по-добре и по-свободно от преди, да отделя повече време за себе си и децата си. И тогава…

Влюбва се в човек, който живее в друга държава. Какво да прави? Затварянето на бизнеса е разочароващо. Трябва да се премести. За Мария е трудно да реши да намери изпълнителен директор вместо себе си, но тя го прави. И сега живее щастливо в друга държава, решавайки дистанционно само ключови моменти в своята компания.

Тази история изглежда много красива и някак „безоблачна“, нали? Най-интересното е, че всички тези етапи не са толкова трудни за преминаване в реалността, отколкото е трудно да ги преминете през собственото си светоусещане. Има единици хора, при които психологията на предприемача е заложена от детството. На всички останали им се налага да се учат, да преодоляват себе си, да променят мисленето си, а с него и реда на действие.

Особености на психологията на предприемача

  • Психологическият портрет на идеалния Предприемач включва цялата гама от качества: фокус върху резултата. Хората, които се концентрират върху процеса, никога не постигат успех в предприемачеството.
  • Гъвкавост на мисленето, способност за адаптиране. Ситуацията на пазара непрекъснато се променя. Тези, които са успели бързо да се адаптират към новите обстоятелства, остават в играта.
  • Учене, стремеж към развитие. XXI век е време на висока конкуренция в почти всички области. За да останете на върха за дълго време, трябва постоянно да учите, изграждате и прилагате нови бизнес хипотези и идеи.
  • Логика и способност да се мисли стратегически. Собственикът на бизнеса трябва да може да види ситуацията като цяло, да изгради стратегии и да избере тактики, както и да ги коригира навреме. Квалифицираните специалисти могат да помогнат с това, но окончателното решение винаги е на създателя на фирмата, компанията.
  • Лидерство и способност за делегиране. Когато бизнесменът се хване да върши всичко сам, нищо добро не излиза от това. Търсенето на надеждни хора, компетентното поставяне на задачи към тях и контролирането на резултата без да се намесва самия той в процеса, е умение, което ще трябва да овладеете, ако искате да станете успешен предприемач.

Психологията на предприемачеството и неговите характеристики са нещо, което не може да бъде пренебрегнато, когато се впускате в дебрите на бизнеса. Някои успяват безболезнено да преживеят промяната в характера на заетостта и дейността, други трябва да работят усилено върху себе си и да потърсят помощ от психолози.

И двата начина са нормални, защото всички сме различни. Ако психологията на предприемачеството и бизнеса не е това, което сте получили „по рождение“ на етапа на формиране на личността, няма нищо изненадващо във факта, че някои моменти ще причинят трудности.

Психологията на предприемачеството и мениджмънта не е необходима, за да се работи „за чичо“ 8 часа 5 дни в седмицата. Но ако решите да вървите по своя път, бъдете готови да преодолявате препятствия, включително тези, скрити във вас самите. И постигайте успех с нас!

Регистрирайте фирма лесно със счетоводна къща ГАРАНТ и започнете свой бизнес сега!

Свържете се с нас
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.