принципи за успех в бизнеса

Общи фундаментални принципи за успеха на всеки бизнес

Публикувано на 9 ноември 2022 г.

Вероятно най-основният и първичен принцип, който е възможен, е може би правилото на Джон Рокфелер, въпреки че има и много други важни фактори, които ще опишем по-долу от счетоводна къща ГАРАНТ. Но все пак, правилото на Джон Рокфелер:

„Тайната на успеха на бизнеса е да работиш възможно най-малко“.

Нека се задълбочим в същността на това правило. Щом започнеш да строиш бизнес, тръгвайки да работиш сам, тогава не виждаш бизнеса, така да се каже, отвън, няма време да планираш и да управляваш, да популяризираш и така нататък. Ще затънете в един конкретен бизнес механизъм, ще изразходвате цялата си енергия, време за тази работа, еквивалентна на обикновена заплата, а теглото на заплатата на мениджъра е много по-високо, така че е по-добре да дадете заплатата на служителя във фирмата си и сами да преследвате доходите на мениджъра, тоест собственик на бизнеса, а тя е много по-висока.

Абсолютно във всеки бизнес, всяка ниша може да бъде успешна за всеки човек. Никога не слушайте хора, които ви казват: ти за най-умният ли се смяташ? мислиш ли, че няма такива магазини, бизнеси вече? Или няма такъв сайт или каквото искате да започнете там… Дори и най-претоварената ниша може да бъде усвоена и успешна. Просто трябва да знаете какво искате и да сте една крачка пред конкуренцията, по-добри от тях, да работите по-усилено, докато не видят праха зад вас. И когато го видят, това означава, че вече вземате клиенти от тях и това ги оставя зад вас.

Как да бъдете конкурентноспособни

Ако конкурентите работят 12 часа, работете 13, ако правят страхотна реклама и се различават по този начин, тогава просто трябва да го измислите по-добре! Никога не сте разбирали от програмиране, сайтове, но когато ви се стори изгодно да си купите сайт, вземете го и разберете. Не казвайте на себе си или на някого, че не го разбирате, че не е вашето и така нататък. Вземате и разбирате!

Просто вземате и започвате да се задълбочавате какво и как в процеса и много бързо ще усвоите всичко. Няма нужда да се страхувате от нищо, още по-малко от нещо ново за вас. Всеки механизъм на пръв поглед изглежда много сложен и просто не искаме да се напрягаме и казваме, че не разбираме, не можем. Ако не разбирате, опитайте да разберете. Не можете, ще се научите… Винаги се научава всичко в процеса.

Ако погледнете някакъв механизъм, процес във всеки бизнес и от първите минути Ви се струва много сложен, като структурата на всеки сайт и т. н., тогава след 8 часа проучване ще го разберете много по-добре и ако има 7 такива по „8 часа“? Седмица? И месец? Ако стоите в него цял месец по 8-10 часа на ден, тогава, разбира се, ще го разберете много по-добре и ще знаете всичко като петте си пръста. Така че никога не трябва да ви спират „не мога“, „не знам“ и така нататък. Трябва да се осмелите и разберете, вземете и направите, най-важното е да вървите напред, с всяка минута в процеса, час, ден, месец ще ставате все по-добри и тук моделът ще работи – пътят ще бъде овладян от този, който върви напред.

Винаги трябва да вървим напред и да не спираме, ако не се получи.

Приемете това като опит и погледнете под различен ъгъл: това не означава, че сте направили нещо нередно. Опитът е скъп, възприемайте това преживяване като участък от пътя, който вече сте изминали, и пътят във всеки случай е станал по-кратък. Тъй като вече сте разбрали, че еди какво си не се получава, трябва да е различно. Ако не е така, то е различно, ако не е различно, то е трето и така нататък, докато не се получи.

Човек във всеки случай, правейки нещо, става по-добър, по-опитен и затова със сигурност всичко ще се получи рано или късно. Мнозина при първите проблеми и провали в начинанията си спират и казват, че не са успели. Много конкуренти или казват, че не е това тяхното и търсят нещо друго, но тъй като няма лесен и идеален бизнес без проблеми, те повтарят едно и също нещо, и след като вече са имали един провал, сега по-малко вярват в себе си и в успеха си, при първите проблеми се свиват и казват, че бизнесмен от тях не става, малко опит имат или пари, криза, но във всеки случай ще намерят фалшиво оправдание за себе си.

Примерът на Томас Едисон

Най – яркият и известен пример е Томас Едисон, изобретателят на електрическата крушка. Около 10 хиляди неуспешни опита за създаване на електрическа крушка, всички опити през годините се провалят, обкръжението му и асистентът му го смятат за луд. Но той прави това, към което се стреми. Той просто изпробва всички опции: как тази крушка не работи, защо бързо изгаря, как експлодира и как изобщо не гори и не му пука, че го смятат за луд. Той опитва хиляди пъти и му казват, че няма да успее, но той продължава напред, въпреки че никой не знае, че тя трябва да свети, включително и той, само можел да предположи.

А вие искате да отворите например магазин (това не е крушка или отваряне на нещо генерално ново) и тогава ще се намери приятел или приятелка, които с удоволствие ще кажат, че се мислите за най-умният/а, сега всичко, което вече може да бъде започнато, е и има куп такива магазини (бизнеси). Никога не слушайте тези загубеняци, които казват това, те искат да ви омаловажат, да ви уведомят, че не сте по-добри от тях, ако нищо не се е получило в живота им, тогава нищо няма да се получи и за вас.

В заключение

По пътя към целта си, когато се сблъскате с проблеми и неуспехи, не се опитвайте да търсите някого или нещо, което да прехвърли вината за провала върху него, това ще ви даде вратичка да излезете от играта, да загубите и да хвърлите отговорността за поражението върху някого или нещо. Винаги поемайте отговорност за себе си какво се случва с вас, дори ако ваш служител е провалил бизнеса, не го обвинявайте, а обвинявайте себе си, което означава, че когато наемате служител, не сте могли да видите безполезен служител в него и сте го наели.

Прочетете биографиите на успешни хора, изградете обкръжението си от хора, които са успешни, а мързеливите губещи ще ви накарат да сте под напрежение, в противен случай те ще се чувстват по-нисши от вас във вашата среда. Винаги вървете докрай. И помнете: който не се развива, деградира, няма среда.

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.