принципи за успех в бизнеса

Общи фундаментални принципи за успеха на всеки бизнес

Публикувано на 9 ноември 2022 г.

Вероятно най-основният и първичен принцип, който е възможен, е може би правилото на Джон Рокфелер, въпреки че има и много други важни фактори, които ще опишем по-долу от счетоводна къща ГАРАНТ. Но все пак, правилото на Джон Рокфелер:

„Тайната на успеха на бизнеса е да работиш възможно най-малко“.

Нека се задълбочим в същността на това правило. Щом започнеш да строиш бизнес, тръгвайки да работиш сам, тогава не виждаш бизнеса, така да се каже, отвън, няма време да планираш и да управляваш, да популяризираш и така нататък. Ще затънете в един конкретен бизнес механизъм, ще изразходвате цялата си енергия, време за тази работа, еквивалентна на обикновена заплата, а теглото на заплатата на мениджъра е много по-високо, така че е по-добре да дадете заплатата на служителя във фирмата си и сами да преследвате доходите на мениджъра, тоест собственик на бизнеса, а тя е много по-висока.

Абсолютно във всеки бизнес, всяка ниша може да бъде успешна за всеки човек. Никога не слушайте хора, които ви казват: ти за най-умният ли се смяташ? мислиш ли, че няма такива магазини, бизнеси вече? Или няма такъв сайт или каквото искате да започнете там… Дори и най-претоварената ниша може да бъде усвоена и успешна. Просто трябва да знаете какво искате и да сте една крачка пред конкуренцията, по-добри от тях, да работите по-усилено, докато не видят праха зад вас. И когато го видят, това означава, че вече вземате клиенти от тях и това ги оставя зад вас.

Как да бъдете конкурентноспособни

Ако конкурентите работят 12 часа, работете 13, ако правят страхотна реклама и се различават по този начин, тогава просто трябва да го измислите по-добре! Никога не сте разбирали от програмиране, сайтове, но когато ви се стори изгодно да си купите сайт, вземете го и разберете. Не казвайте на себе си или на някого, че не го разбирате, че не е вашето и така нататък. Вземате и разбирате!

Просто вземате и започвате да се задълбочавате какво и как в процеса и много бързо ще усвоите всичко. Няма нужда да се страхувате от нищо, още по-малко от нещо ново за вас. Всеки механизъм на пръв поглед изглежда много сложен и просто не искаме да се напрягаме и казваме, че не разбираме, не можем. Ако не разбирате, опитайте да разберете. Не можете, ще се научите… Винаги се научава всичко в процеса.

Ако погледнете някакъв механизъм, процес във всеки бизнес и от първите минути Ви се струва много сложен, като структурата на всеки сайт и т. н., тогава след 8 часа проучване ще го разберете много по-добре и ако има 7 такива по „8 часа“? Седмица? И месец? Ако стоите в него цял месец по 8-10 часа на ден, тогава, разбира се, ще го разберете много по-добре и ще знаете всичко като петте си пръста. Така че никога не трябва да ви спират „не мога“, „не знам“ и така нататък. Трябва да се осмелите и разберете, вземете и направите, най-важното е да вървите напред, с всяка минута в процеса, час, ден, месец ще ставате все по-добри и тук моделът ще работи – пътят ще бъде овладян от този, който върви напред.

Винаги трябва да вървим напред и да не спираме, ако не се получи.

Приемете това като опит и погледнете под различен ъгъл: това не означава, че сте направили нещо нередно. Опитът е скъп, възприемайте това преживяване като участък от пътя, който вече сте изминали, и пътят във всеки случай е станал по-кратък. Тъй като вече сте разбрали, че еди какво си не се получава, трябва да е различно. Ако не е така, то е различно, ако не е различно, то е трето и така нататък, докато не се получи.

Човек във всеки случай, правейки нещо, става по-добър, по-опитен и затова със сигурност всичко ще се получи рано или късно. Мнозина при първите проблеми и провали в начинанията си спират и казват, че не са успели. Много конкуренти или казват, че не е това тяхното и търсят нещо друго, но тъй като няма лесен и идеален бизнес без проблеми, те повтарят едно и също нещо, и след като вече са имали един провал, сега по-малко вярват в себе си и в успеха си, при първите проблеми се свиват и казват, че бизнесмен от тях не става, малко опит имат или пари, криза, но във всеки случай ще намерят фалшиво оправдание за себе си.

Примерът на Томас Едисон

Най – яркият и известен пример е Томас Едисон, изобретателят на електрическата крушка. Около 10 хиляди неуспешни опита за създаване на електрическа крушка, всички опити през годините се провалят, обкръжението му и асистентът му го смятат за луд. Но той прави това, към което се стреми. Той просто изпробва всички опции: как тази крушка не работи, защо бързо изгаря, как експлодира и как изобщо не гори и не му пука, че го смятат за луд. Той опитва хиляди пъти и му казват, че няма да успее, но той продължава напред, въпреки че никой не знае, че тя трябва да свети, включително и той, само можел да предположи.

А вие искате да отворите например магазин (това не е крушка или отваряне на нещо генерално ново) и тогава ще се намери приятел или приятелка, които с удоволствие ще кажат, че се мислите за най-умният/а, сега всичко, което вече може да бъде започнато, е и има куп такива магазини (бизнеси). Никога не слушайте тези загубеняци, които казват това, те искат да ви омаловажат, да ви уведомят, че не сте по-добри от тях, ако нищо не се е получило в живота им, тогава нищо няма да се получи и за вас.

В заключение

По пътя към целта си, когато се сблъскате с проблеми и неуспехи, не се опитвайте да търсите някого или нещо, което да прехвърли вината за провала върху него, това ще ви даде вратичка да излезете от играта, да загубите и да хвърлите отговорността за поражението върху някого или нещо. Винаги поемайте отговорност за себе си какво се случва с вас, дори ако ваш служител е провалил бизнеса, не го обвинявайте, а обвинявайте себе си, което означава, че когато наемате служител, не сте могли да видите безполезен служител в него и сте го наели.

Прочетете биографиите на успешни хора, изградете обкръжението си от хора, които са успешни, а мързеливите губещи ще ви накарат да сте под напрежение, в противен случай те ще се чувстват по-нисши от вас във вашата среда. Винаги вървете докрай. И помнете: който не се развива, деградира, няма среда.

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *