как да намерим добър служител

Как да намерим добър служител?

Публикувано на 23 ноември 2022 г.

Ако служителите не са достатъчно компетентни, не споделят ценностите на компанията и създават конфликти в екипа, тогава това се отразява изключително негативно на атмосферата и дейностите във фирмата. Следователно, подборът на персонал е изключително важен аспект от работата на всяка организация.

Как да привлечем мечтания служител? За това ще поговорим от счетоводна къща ГАРАНТ в статията по-долу.

Как да наемете служител, който ще ви подхожда?

За да не се превърне търсенето на кандидат в безкрайно ходене по мъките, определете качествата, които той трябва да притежава. Тази стъпка може грубо да бъде разделена на няколко етапа:

 • Определете ясно обхвата на задълженията на бъдещия служител. Възможно е подходящият кандидат за позицията вече да съществува – и това е някой от вашите колеги, който мечтае за повишение. Случва се така, че отговорностите се разпределят между вече работещите членове на екипа и въпросът за търсенето изчезва от само себе си.
 • Определете критериите, по които ще вземете решение за наемане. Това е особено важно за онези компании / фирми, в които кандидатурата трябва да бъде одобрена от множество хора. Параметрите трябва да са възможно най-ясни, така че веднага да разберете дали кандидатът е подходящ или не. Например понятието „общителен“ е доста размито. Но ако знаете, че искате кандидат, който може да говори пред аудитория от 50 души, ще бъде много по-лесно да изберете правилния.
 • Когато обхватът на задачите и критериите за подбор са ясни, определете какво можете да предложите на кандидата. Въз основа на комбинацията от тези фактори ще можете да съставите картина от какъв служител се нуждаете и къде да го търсите.

Полезен чек-лист: как правилно да съставите обявата

За да може интересен кандидат да обърне внимание на вашата обява за работа, предложението трябва да бъде правилно съставено. Предлагаме на вашето внимание малък контролен списък на това, което трябва да посочите в текста на обявата за свободното място:

 • За компанията / фирмата: обхват, цифри, местоположение.
 • Работна среда: условия на работа, инструменти, екип.
 • Бонус пакет: отстъпки, компенсация за комуникация или пътуване, настаняване, ваучери за храна, спорт и други.
 • Перспективи: възможност за кариерно израстване, обучение, корпоративни обучения, възможност за работа с професионалисти.
 • Интересни предизвикателства: нов продукт, новости на пазара, сложни проекти.
 • Социален пакет: отпуск, болнични, премии.
 • Заплата: ниво на заплата, бонуси.
 • Изисквания към кандидата: образование, умения, опит и др.

Бързо наемане: предимства и недостатъци

През 2017 г. Amazon закупува веригата магазини за здравословни храни Whole Foods. Необходимо е да се обявят около 100 хиляди свободни работни места възможно най-скоро. Тогава компанията организира един от най-епичните кампании за работа, провеждани някога.

Специалистите по човешки ресурси на компанията провеждат мероприятия за наемане в 10 града в САЩ едновременно. За да се наеме точният брой хора, са организирани хиляди кратки интервюта с кандидати. 50% от свободните работни места са заети още в същия ден.

В България тази практика все още не се е вкоренила: обичайно е да се разглеждат стотици автобиографии и да се интервюира кандидат на няколко етапа. Методът за наемане в един ден не е подходящ за всяка компания, той има, както плюсове, така и минуси.

Преимущества:

 • голям брой отговори, отклик за свободното място – компанията може да избира измежду най-активните кандидати, които искат да намерят работа възможно най-скоро;
 • намалява натоварването на съществуващите работници, служители, те не трябва да изпълняват задълженията на другите;
 • загубите в резултат на престой са минимални.

Недостатъци:

 • методът не е подходящ за всяка свободна позиция;
 • рискът от грешка все още е налице – но такава вероятност съществува в класическата схема за подбор на персонал.

Ако искате да опитате да възприемете опита на западните колеги, следвайте следните правила:

 • Определете предварително прости и ясни критерии за подбор. След няколко минути можете да оцените снимката и уместността на трудовия опит, както и да се уверите, че няма криминално досие. Тези данни са достатъчни, за да се вземе предварително решение.
 • Наемете тези, които живеят наблизо, ако професионалните умения съответстват на свободната позиция. Такъв служител няма да закъснее поради задръствания и метеорологични условия.
 • Проведете етапа на предварителен подбор още при първия телефонен разговор или кореспонденция. По този начин ще си създадете впечатление за нивото на кандидата, неговата учтивост и бързина на мислене. Ако на този етап кандидатурата е под съмнение, преминете към друга.

Намиране на служител чрез агенция за подбор на персонал

Търсенето на кандидат за свободното място може да бъде свързано с определени трудности – например тясна специализация или висока летва от изисквания. В този случай, за да спестите време, трябва да се свържете с агенция за наемане на персонал. Какви са предимствата на този метод?

 • Идеално решение за компании, които не се нуждаят от собствен отдел за човешки ресурси. По-удобно и по-изгодно е да се обърнете към специалисти, ако е необходимо, отколкото редовно да плащате заплата на специалист на щат.
 • Агенциите, които са се утвърдили, се ориентират перфектно на пазара на труда. Квалифицираните специалисти по човешки ресурси ще свършат работата по-бързо, отколкото ако го правите сами.
 • Кандидатите, чиято информация е в базата данни, се проверяват за съответствие на техните лични и професионални качества с желаната позиция.
 • Агенциите разполагат с необходимите ресурси за намиране на специалисти с тесен фокус, мениджъри и висококвалифициран персонал.
 • Компанията работодател участва само в последните етапи на подбор, в началото специалистите на агенцията филтрират кандидатите. По време на този процес се проверява достоверността на информацията, посочена в автобиографията, а също така се организират лични срещи с кандидата. Тези етапи отнемат най-много време и усилия.
 • Търсенето на служител чрез агенция е възможност за частично скриване на информация за компанията. Ако няма възможност за поставяне на данни в публичното пространство, тази опция може да бъде изход от ситуацията.
 • Обикновено надеждните рекрутъри предоставят гаранция за своите услуги. Това означава, че в случай на прекратяване на трудовия договор в рамките на определен период (няма значение по чия инициатива), агенцията ще го замени безплатно с друг подходящ кандидат.

Къде сами да намерите служител

За да попълнят свободното място, hr-специалистите използват не само публични бази данни за контакти, но и други методи. Предлагаме на вашето внимание най-ефективните от тях, както и предимствата и недостатъците на всеки от тези методи.

Чрез познати

„От уста на уста“ е може би най-старият канал за намиране на кандидати за позицията. Разкажете на приятели и познати за свободното място, както и накратко за изискванията към кандидата.

Плюсове: можете да получите много подробна информация за кандидата и да опростите процеса на търсене.

Минуси: в резултат на субективното отношение критичната оценка към кандидата може да бъде намалена. Също така в този случай е почти невъзможно да се намери „тесен“ висококвалифициран специалист.

На сайтове за търсене на работа

За да търсите кандидати за ръководна длъжност, е по-добре да разгледате автобиографиите на вече търсещи кандидати, за по-прости свободни работни места е достатъчно да поставите обява.

Плюсове: удобно филтриране по умения, място на пребиваване и трудов опит на кандидатите, голяма база.

Минуси: публикуването на обяви се заплаща.

В социалните мрежи

Това е ефективен инструмент за специалист по търсене на персонал. Социалните медии имат тясно фокусирани общности за свързване на професионалисти и публикуване на работни места.

Плюсове: можете да получите представа за потенциален служител като анализирате неговия профил. Социалните мрежи са чудесен начин за попълване на базата от кандидати – дори тези, които в момента не търсят работа, могат да се интересуват от вашето предложение. Също така този източник е подходящ за намиране на служители за работа по проекти.

Минуси: като правило социалните мрежи дават голям отклик за свободното място, ще трябва да извършите сериозна подборна работа.

Търсене сред завършилите университети

Методът е подходящ за тези, които са подходящи за млад специалист с възможност за по-нататъшно обучение и растеж.

Плюсове: като обяви свободно място във висше учебно заведение, работодателят може да намери обещаващ служител за сравнително ниска заплата.

Минуси: методът е подходящ само ако компанията е готова да развие служителя и да вложи ресурсите си в него.

Привличане от конкуренти

Не всички рекрутъри и работодатели използват този метод, считайки го за „сив“. Практиката за привличане на добър служител, работник от конкурентна компания обаче е широко разпространена на Запад.

Плюсове: възможността да получите „готов“ специалист за позицията.

Минуси: служител, който лесно е дошъл във вашата организация от конкурент, е в състояние да напусне също толкова лесно.

Публикуване на обяви на сайта на компанията

Ако вашият сайт, социални страници са популярни, тогава можете успешно да публикувате информация за търсенето на служители на тях. Уверете се, че кандидатът може да се свърже с вас чрез формата за обратна връзка, телефон за връзка или имейл.

Плюсове: пасивно търсене, което въпреки това може да даде резултат.

Минуси: ако посещаемостта на фирмения сайт е ниска, шансовете кандидатът за позицията да забележи обявата са минимални.

Заключение

При избора на служители за свободна длъжност е от голямо значение ясно определен набор от изисквания към кандидата. Това ще даде представа кой служител ще бъде най-подходящ за вашата компания. За да ускорите и улесните търсенето на служител, можете да се свържете с агенция за набиране на персонал, която ще проведе първоначалните етапи на подбор.

Имате нужда от помощ при организиране на личен състав на фирмата?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *