Най-високоплатените професии за мъже и жени

Публикувано на 17 септември 2019 г.

Кои са най-високо платените професии на съвременния пазар на труда?

Още от училищната скамейка започва да ни вълнува въпроса за избор на професия. Всички ние искаме да бъдем успешни в живота, да печелим добре и да реализираме своите амбиции. Повечето от нас избират професия въз основа на нивото на финансовия доход, който ние можем да получим в бъдеще. От счетоводна къща „Гарант“ ще проследим кои са най-доходоносните професии в момента.

Става въпрос не за заемана длъжност, тъй като ръководители дори в сфера с ниски заплати могат да печелят добри пари. В тази статия ще говорим за професии, средната заплата в които е осезаема и парите са приятни, а именно за високо платени професии.

Мъжки професии с високо заплащане

професии заплащане

Въпреки че идеята за равенството на половете триумфира в съвременното общество, мъжете продължават да заемат водещи позиции в редица професии.

  1. Пилот. Професия, която изисква хипер отговорност от човека, решил да посвети на нея своя живот. В тази работа е важна добрата подготовка и определен набор от психологически качества. Към днешна дата тази професионална област е почти изцяло заета от мъже. Сложността на работата обуславя и високото заплащане, което за България може да надвишава 4 000 EUR в малки авиокомпании и 9 000 хиляди EUR в по-големите.
  2. Архитект, инженер. Проектиране на сгради и съоръжения е не по-малко печеливша професия от пилотиране на самолет. Може да се специализира в градски сгради, промишлени комплекси, самолети, мостове и т.н. Професионалистите в тази област винаги ще бъдат търсени и финансово обезпечени.
  3. Програмист, софтуерен инженер, уеб дизайнер, маркетолог. Днес голямото търсене на тези специалисти почти е достигнало своя пик и ще продължи да бъде актуално. Дигиталната революция създаде втори свят и още едно пространство за живот – интернет. Грамотни специалисти в IT и дигиталната сфера никога няма да останат без хляб.
  4. Юристи. Тук можем да причислим адвокати, съдии, прокурори и нотариуси. Изтощителни интелектуално и много отговорни професии, свързана с тълкуване на закони, което предполага и високо заплащане.

Тези специални са водещи при мъжете, а високата средна заплата позволява да бъдат отнесени към списъка с високо платени професии.

Професии за жени с високо заплащане

Заедно с мъжки специалност, има професионални области, които са приоритет при прекрасната половина на човечеството.

  1. Адвокат. Тази професия далеч не винаги е в женско лице. Въпреки това, през последните години жените станаха сериозна конкуренция за мъжете в тази сфера на дейност. Със сигурност познавате жени адвокати, тъй като модата в тази професия подтикна едно цяло поколение млади хора да се запишат юридическа специалност. Разбира се, не всички от тях успяват. Професионалист в юридическата сфера с висока квалификация определено печели добре.
  2. Мениджър комуникации. Тази професия съчетава в себе си елементи на HR, PR и event организацията. Такъв специалист отговаря и за създаването и поддържането на взаимоотношения между служителите. Мениджър вътрешни комуникации развива корпоративната култура и лоялността на персонала, повишава мотивацията на служителите, а също така се занимава и с интернет ресурсите на компанията. Такъв специалист може да печели много добре.
  3. Специалист в областта на красотата. Това може да бъде фризьор, гримьор, козметик, маникюрист, стилист и т.н. Всички тези професии обикновено са добре заплатени. Всички жени искат да бъдат красиви и добре поддържани, така че с лекота са готови да дават пари за себе си. Ако непрекъснато усъвършенстват своите умения в сферата на красотата, подобни специалисти могат да живеят много комфортно.
  4. Счетоводител. Тази професия често носи статут „женска“. Счетоводителят е специалист, който може компетентно да се грижи и управлява финансите на една фирма. Често тази позиция върви заедно с длъжност финансов директор, така че специалистите в тази област са с много високи доходи.
  5. PR-мениджър. Още една професия, в която водещите позиции се заемат от жени. Най-важното в тази сфера на дейност е умението правилно да се изградят отношения и високо ниво на общителност. Тези специалисти са особено търсени в големите компании.

Този списък може да се продължи, но ние се спряхме на тези основни специалности. В съвременния свят жените отдавна са станали успешни и са заели свои професионални области. Много от тях се реализират в сферата на бизнеса и успешно прилагат своите лидерски качества.

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *