Отваряне на салон за маникюр: 8 стъпки за успешен бюти-бизнес

Публикувано на 10 септември 2019 г.

Ако търсите сфера за бизнес, която не е подчинена на сезонността – това е индустрията за красота. И тъй като добре поддържаните ръце се считат за признак на добър тон, то жените днес рядко пропускат маникюра. На фризьор може да не се ходи в продължение на месеци, грим в ежедневието си всички правят сами, козметик посещават не всички, а да се актуализира лакът за нокти е необходимо поне 2 пъти в месеца. При такова високо и стабилно търсене на маникюристи, услугата салон за маникюр може да се превърне в доходен бизнес. От счетоводна къща „Гарант“ ще опитаме да обхванем всички нюанси.

Бизнес идея или как да се отвори салон за маникюр

отваряне на собствен салон за маникюр Преди да отворите салон за маникюр трябва да претеглите всички „за“ и „против“. Целевата аудитория в този случай – за жени на възраст до 55-60 години, примерно. Търсене на услугата има, но трябва да изберете правилната ниша – от икономична класа салон до лукс.

Отварянето на маникюристки салон може да бъде в различни формати:

 1. Стандартен вариант, когато собственикът плаща наем, прави ремонт, купува цялото оборудване. Маникюристът може да сте самият вие или да наемете такъв на заплата, който обикновено получава фиксиран процент от всеки клиент.
 2. Отдаване помещението под наем на маникюрист/и. При това те идват с тяхното оборудване и материали, вземат за себе си цялата печалба, а на собственика на салона плащат договорената цена за наем.
 3. Салон в дома ви. Добър вариант за начинаещи маникюристи без начален капитал.
 4. Можете да отворите маникюристко място в салон за красота, където има и други бюти услуги – подстригване, боядисване, козметик/гримьор.

Плюсове и минуси на този бизнес са показани в таблицата:

Плюсове Минуси
Високо търсене на услугите Много конкурентна област, нужна е грамотна маркетингова политика
Висок доход Привързване на клиентите към конкретен маникюрист
Неголеми вложения Проверки от страна на санитарните служби
Възможност за творческа реализация

 

Стъпка по стъпка или план как да стартирате салон за маникюр от нулата

 1. Избирайки този вид бизнес, трябва да съставите бизнес-план. Той ще помогне да се оцени размера на нужните инвестиции и пригодността за стартиране на такъв бизнес в избрания от вас район, както и привличане на инвеститори, кредити, ако това е необходимо.
 2. Наемане на място. Точната сума зависи от размера на града и избрания район.
 3. Ремонт на помещенията – тук е желателно да се включи и сума за дизайн на салона.
 4. Придобиване на работно оборудване – 1 или 2 маникюристки маси и педикюрен фотьойл, 2 лампи за ноктопластика, мека мебел за зоната на фоайето или за изчакване, масичка за списания, стойка за администрация и др.
 5. Наемането на персонал. Ако сте вие – отпада.
 6. Закупуване на материали за първите месеци. За първите 2-3 месеца работа трябва да имате около 800 лв. за разходни материали.
 7. Регистрация на бизнеса, намиране на добър счетоводител и получаване на необходимите разрешения от общинската администрация, противопожарната служба и ХЕИ.
 8. Реклама – точната сума тук не може да се определи, но пригответе поне 400 лв.

Възможен ли маникюристки бизнес от дома

Това е едно добро решение за начинаещи маникюристи. То почти не изисква финансови инвестиции. Достатъчно е да се отдели в апартамента място за работа – бюро с лампа и инструменти.

За някои клиенти тези услуги са дори за предпочитане, защото могат да си запишат час по всяко време. Но много, напротив, не се доверяват, тъй като няма гаранция за качеството на маникюра. Така че това е по-скоро началния етап преди старта на салона.

Заключение

Откриването на собствен маникюристки салон е перспективно начинание, което дава възможност да се изгради бизнес от любимо занимание. За откриването на салона не се нуждаете от милиони за инвестиции, а печалбата е стабилна и почти не зависи от сезона. Също така, този бизнес има добри възможности за мащабиране – към действащия салон можете да добавите фризьорски салон и солариум, в него могат да се продават различни бюти продукти за грижа. Но най-важното – ако не сте вие маникюриста, да се наемат професионалисти и да предоставите широк набор от услуги – маникюр и педикюр, различни видове рисуване, удължаване на ноктите, нанасяне на гел лак.

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

3 Responses

 1. Ако се регистрирам като занаятчия,смятам да си отворя салон за маникюр и педикюр, каква ще ми са осигуровките и данъци???

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *