Кои са признаците на успешната фирма

Публикувано на 6 юли 2022 г.

Макар че „етикетирането“ често е смешно и нелепо, то допринася много добре за запаметяването на информация. От счетоводна къща ГАРАНТ решихме чрез тази психологическа техника да ви разкажем за признаците на успешния бизнес.

За да бъде една фирма успешна, то трябва да е ВЕГКСИК!

 • В – време;
 • Е – екип;
 • Г – грешки;
 • К – клиенти;
 • С – самомаркетинг;
 • И – идея;
 • К – конкуренти.

Време

Тайм мениджмънт. Елиминирайте всички дейности, които ви разсейват. Увеличете темпото на работа и преди да се приберете вкъщи се обадете до още един клиент или партньор. Записвайте всички важни новости, мисли, планове, задачи и като цяло всичко, което ви хрумне. Поставете си за цел на срещите да се занимавате не с обсъждане, а с вземане на решения.

Екип

Винаги вярвайте в това, с което се занимавате, подкрепяйте ръководството и колегите. Не отказвайте помощ от колеги поради суета, гордост, глупост или по някаква друга причина. Интересите на компанията винаги трябва да са по-важни от личните нужди. Изпълнявайте задълженията си по-бързо и по-добре, отколкото се очаква от вас. Отказът от поръчки, задължения, задачи е сигурен начин да загубите работата си.

Грешки

Не забравяйте, че по-опитен не е този, който чете повече, а този, който практикува повече. Приемете факта, че умните хора също се учат от грешките си (но не забравяйте да наблюдавате провалите на другите). Приемете, че можете да направите една и съща грешка два пъти. Не си прощавайте третата подобна грешка, компанията няма да ви прости това.

Не се паникьосвайте! Трябва да решавате проблеми с трезв ум и да решавате своевременно, защото като забавите момента, рискувате да загубите контрол над ситуацията. Не се колебайте да отделите време или да потърсите помощ в трудна ситуация.

Клиенти

Погрижете се за репутацията си, особено при първото впечатление. Защо да купувам това именно от вас? Подгответе отговор на този въпрос в едно изречение и го използвайте, когато е възможно. Когато вземате решения, мислете не за собствената си полза, а за това какви ползи ще донесе на клиента. Попитайте потребителите какво искат, благодарете за лоялността на вашата фирма, компания, давайте подаръци, поздравявайте за определени дати. Запомнете – хуморът е подходящ във всеки бизнес!

„Самомаркетинг“

Вашата позиция е вашият продукт и вашата препоръка. Не се стремете да заемате целия пазар на продажби, по-добре е да се установите здраво във вашата ниша. Опростете максимално своите решения, връзки и комуникация с партньори и потребители – бъдете разбираеми и близки за другите.

Не забравяйте, че всички ваши думи и действия се отразяват върху имиджа и са реклама на компанията и продукта. Използвайте запомняща се опаковка или корпоративна идентичност.

Почивайте и тогава удоволствието от работата ще бъде по-голямо, а след „почивката“ смело се втурвайте да завладявате неизследвани върхове. Желанието или навикът за самообразоване ще ви помогнат много в това.

Идея

Не дръжте идеята, записана в бележника, дълго време само там, в противен случай някой друг ще я реализира.

Направете като правило да отделяте 10 минути на ден за обмисляне на различни подобрения във вашия бизнес (работете всеки ден върху нова конкретна задача), изчислете ходовете на „противниците“. Ако не се подобрите, тогава се влошавате – правете промени в компанията или трудовия процес седмично. Инициирайте мозъчни атаки.

Конкуренти

Състезавайте се само с най-силните, учете се от тях. Не забравяйте, че е по-добре да надценявате конкурент, отколкото да го подценявате. Помислете защо клиентите трябва да купуват продукта от вас, а не от конкуренцията.

Разбира се, бизнесът е различен. И фирмите, компаниите са различни. Въпреки това има редица фактори, които правят компанията финансово успешна, независимо от нейната възраст и позиция на пазара.

Кои са тези фактори?

 1. Успешните компании работят на големи пазари. Или поне на перспективни и активно развиващи се. Добрият собственик, мениджър винаги мисли за потенциала и перспективите за развитие на бизнеса си. Освен това на голям пазар винаги има място за маневриране и коригиране, ако нещо изведнъж се обърка.
 2. Успешните компании предлагат само уникален и търсен продукт. Преди да пуснат своите продукти на пазара, те винаги анализират ситуацията и определят уникалността на своето предложение. Все още нито една компания не е постигнала успех, просто предлагайки същото като всички останали. Това значително намалява стойността на вашето предложение в очите на клиентите. Освен това, конкурентите няма да ви позволят да сложите висока цена, като по този начин ограничавате печалбите.
 3. Успешните компании продават многократно. Какво представляват повторните продажби? Вие продавате на клиент (друг бизнес) нещо отново и отново, а не еднократно. Купете нова кола и ще отидете при същия продавач за сервизна услуга. Вземете заем от банка и ще използвате услугите ѝ в продължение на много години. Сключете договор за предоставяне на интернет услуга и ще плащате редовно. Оттам идват редовните и големи печалби. Като цяло бизнес, в който няма повторни продажби, е трудна работа. Намирате клиенти, развивате кредит на доверие, после отново трябва да търсите нови клиенти, за да продадете своя продукт или услуга. Това е скъп, нестабилен и неефективен вид бизнес.
 4. Успешните компании непрекъснато повишават ефективността си. Какво означава това? Те спестяват най-важния си ресурс – времето. Те отделят време не за поддържане на бизнеса, а за неговото развитие. Именно развитието на бизнеса с течение на времето ще донесе свободен начин на живот, възможност за пътуване. Бизнес, който зависи от вашето участие, това е наемна работа.
 5. Успешните компании наистина се грижат за качеството на услугата. Нито една компания няма да бъде успешна, ако се отнася с пренебрежение към своите клиенти. Това важи особено за младите компании, които тепърва търсят своето място под слънцето. Със сигурност сте забелязали една интересна тенденция. Повечето клиенти предпочитат да се занимават с малки и средни компании. В големите е много трудно да се контролира нивото на обслужване. По-често са груби. Има по-бавно решаване на въпроси. По-рядко се вслушват в интересите на клиентите. Денят, в който една фирма се приеме за твърде важна и си позволи да пренебрегне интересите на своите клиенти, се превръща в точка на пречупване за пропадането ѝ във финансова дупка. Освен това нивото на обслужване на клиентите е едно от най-важните условия за повторни продажби. Помните ли?
 6. Успешните компании се грижат за репутацията си. Днес, в ерата на достъпния интернет и социалните мрежи, пренебрегването на тази точка лесно ще унищожи вашия бизнес. Опитът от сътрудничество с вашата компания, и особено негативният, лесно и бързо ще се разпространи навсякъде и по този начин ще убие вашите продажби.

Излишно е да споменаваме, че вече съществуват и се радват на заслужена популярност компании, които се занимават с изчистване на вашата репутация в интернет.

Разбира се, това не е пълен списък на успешните компании. Има много повече признаци. Но именно тези качества рано или късно ще доведат компанията до успех, именно тези качества ще оставят след себе си всички конкуренти. И ако мислите да започнете собствен бизнес – вземете ги под внимание. Успех!

Регистрирайте лесно и без усложнения фирма – стартирайте мечтания собствен бизнес!

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *