Как да се държим в проблемна или конфликтна ситуация – част 2

Публикувано на 29 юни 2022 г.

При разрешаване на конфликтна или проблемна ситуация трябва да се вземат предвид следните правила за поведение и реагиране на конфликтно лице:

 1. Не бива веднага и напълно да отричате мнението на някого, което не съвпада с Вашето; да приемете тона, остротата и агресивността, зададени от провокатора на конфликта; както и да отговаряте на атаката с атака. Веднага щом комуникацията премине към високи тонове, те вече не чуват никого, освен себе си.
 2. Трябва да проявите внимание и добронамереност към събеседника, толерантност към неговите особености, да покажете искреното си съчувствие. Слушайте внимателно такъв човек, без да го прекъсвате или да показвате, че вече знаете какво възнамерява да каже, тъй като това дразни още повече. Добър ефект дава техниката на директно повторение, интерпретация или обобщение на чутото – по този начин се дава на човека да разбере, че е чут и разбран.
 3. Веднага след като опонентът се изтощи, трябва спокойно да изразите мнението, че „неговата позиция е много интересна и би могла да бъде приета“ и подобни одобрения, които влияят в посока на намаляване на агресията, гнева, възмущението и първоначалния плам. „Именно тази идея (план, позиция, желание и т.н.) се разработва (разглежда се, обсъжда се, приема се и т. н.), но има някои нюанси, които изискват уточняване и пречат…“- това обезоръжава дори най-пламенния, враждебно настроен опонент.
 4. Необходимо е да се избягват сблъсъци от личен характер. Не бива да възприемате нецензурни думи и словесни обиди по Ваш адрес, като разясните за себе си, че този човек трябва да го възприемате така, както се представя, без да се опитвате да го засегнете или да го призовете да спазва благоприличието.
 5. Опитайте се да бъдете сдържани, контролирайте движенията, речта, изражението на лицето си. Освен всичко друго, сдържаността и спокойствието намаляват общата интензивност на страстите.
 6. Трябва да говорите с опонента си на език, който той разбира, бавно и правилно, като избягвате паразитни думи. Не трябва да демонстрирате интелектуалното си превъзходство.
 7. Във вече развиващ се конфликт не бива да се бърза с ответна реакция. Най-добре е да се изразявате на паузи, сякаш „пропускате покрай ушите“ си всякакви забележки и изисквания. Вместо да отговаряте на заявените въпроси, задайте свой въпрос, напълно извън „темата“, за да си спечелите време да обмислите тактиката и стратегията си.
 8. Полезно е да се отклони вниманието на партньора от болезнения въпрос поне за кратко време, като могат да се използват всякакви техники – от искане да се премести на друго място, да се обади, да запише нещо, за да изрази някаква нелепа мисъл, шега и т. н.
 9. Препоръчително е да изразите на събеседника не готови, заучени оценки и мнения, а вашите чувства, състояния, причинени от думите му: това ще накара опонента ви да отговори не едносрично, а подробно, мотивирано, обяснявайки позицията си. Преди да отговорите на критики, забележки, упреци, трябва ясно да разберете какво точно се има предвид; трябва да сте сигурни, че сте разбрали всичко правилно.
 10. Трябва да се избягват затворени пози, като например да кръстосвате ръце върху гърдите си.
 11. Избягвайте да гледате опонента си директно в очите – в този случай може да възникне агресия.

Вижте и първа част от статията ни тук

 

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.