бизнес с доставка на пица

Как да започнете бизнес за доставка на пица

Публикувано на 19 юли 2022 г.

Тенденцията за хапване на пица дойде при нас от европейските страни. Хиляди семейства в България приготвят пица у дома, още повече хората с удоволствие отиват в пицария или поръчват пица у дома. Особено удобна е опцията за поръчка на пица с доставка, която ви позволява да спестите време за приготвяне или придвижване до пицария. Следователно бизнесът за доставка на пица е чудесен вариант за печеливш бизнес.

Какви плюсове и минуси има, откъде да започнете и как да отворите бизнес за доставка на пица от нулата, ще разкажем в тази статия от счетоводна къща ГАРАНТ.

Описание на проекта

Стартирането на този вид бизнес се случва най-добре в сравнително голям град, защото там търсенето на тази услуга ще бъде много голямо, въпреки конкуренцията. Важно е да се анализират конкурентите, обемът на целевата аудитория, да се състави меню за пица и гарнитури въз основа на търсенето, да се обмисли рекламна кампания.

Важно е предварително да се анализират плюсовете и минусите, характерни за тази бизнес идея. Те ще помогнат да се идентифицират неговите силни и слаби страни, да се разберат перспективите му.

Предимства

 • Широка целева аудитория.
 • Сравнително малка инвестиция.
 • Услуга с високо търсене.
 • Възможност за бърз растеж.

Недостатъци

 • Висока конкуренция.
 • Необходимостта от закупуване на транспорт.
 • Работа с продукти (повишени изисквания към доставчиците и контрол на доставките).
 • Строг контрол от страна на съответните институции.

Алгоритъм на действията

 1. Определяне на целевата аудитория и създаване на бизнес план.
 2. Регистрация на дейността – регистрация на фирма, избор на данъчна система.
 3. Разработване на концепция за бизнес развитие за следващата година.
 4. Търсене на доставчици.
 5. Съставяне на меню и формиране на ценова политика въз основа на мониторинг на конкурентите.
 6. Търсене под наем на помещения за организиране на кухня.
 7. Закупуване на оборудване и консумативи.
 8. Подбор и обучение на персонала.
 9. Стартиране на проекта (производство, реклама, анализ на резултатите, корекция на стратегията).

Особености на бизнес организацията

Ключовите етапи на подготовка за работа ще бъдат формирането на асортимент, помещение и оборудване за него, подбор на опитен персонал. Цената на всеки вид пица и доставка се определя в зависимост от нейната цена и средната пазарна надценка.

Местоположението на помещението не е важно, защото пицата ще бъде доставяна до даден дом, офис и до всеки адрес в града. Напълно възможно е да наемете малко помещение от 20 квадратни метра в покрайнините на града, за да спестите инвестиции, да закупите скутер или да използвате личен транспорт, който предприемачът вече има. Важно е да се вземат предвид разходите за горива и смазочни материали при изчисляване на производствените разходи. Имайте предвид, че ако градът е достатъчно голям, най-добре е да се насочите към близките квартали и офис центрове. Доставката не трябва да отнема повече от 20-25 минути.

Можете да закупите оборудване: печки, хладилник, маси и т. н. втора употреба. Не забравяйте за закупуването на кухненско оборудване, материали и разходи за брандиране – кутии с логото на фирмата ви.

Персоналът трябва да бъде нает с опит. За начало са необходими 2 пицари, които ще работят на смени. Предприемачът може самостоятелно да участва в производствения процес, за да спести разходи за персонал. Всеки служител трябва да има медицински книжки и съответните документи в случай на проверка.

Асортиментът трябва да бъде обмислен въз основа на анализа на конкурентите и техните предложения. Определено асортиментът трябва да бъде класически:

 • Пица с шунка и гъби.
 • Пица с пиле.
 • Пица със сирена.
 • Вегетарианска пица.
 • Рибна пица.
 • Маргарита.

Можете също така и трябва да предложите на клиентите сами да изберат допълнителни съставки за пица.

Маркетинг и реклама

Предвид голямата конкуренция в голям град, първоначално трябва внимателно да анализирате конкурентите, да разберете търсенето на определени видове пица. Различни промоции, които подпомагат търсенето на продукти, томболи в социалните мрежи и др., помагат в развитието. Имайте предвид, че основната целева аудитория са хора от 20 до 40 години с малки и средни доходи, които нямат много време за самостоятелно готвене, но нивото на доходите не позволява редовно хранене в заведения.

Аудиторията трябва да бъде привлечена, както офлайн, така и онлайн. В първия случай това ще бъде чрез флаери и листовки с менюта и цени, разпространявани на места, където се събират потенциални купувачи. Обещаващо разпространение на флаери в паркове, студентски кампуси, бизнес центрове. Определено трябва да пуснете реклами в различни квартали на града.

Важно е да увеличите максимално вниманието към рекламните инструменти през първите 2 месеца. Ако вашата пица е с добро качество и приемлива цена, редовните клиенти и „от уста на уста“ ще влязат в играта.

На първия етап ще помогнат акции и отстъпки от типа:

 • Поръчайте пица за 15 / 20 лв. – безплатна доставка в града.
 • Поръчайте две големи (семейни) пици – и вземете 10% отстъпка при следващата си покупка.

Препоръчително е да се разработи система за лоялност за редовни клиенти. Това могат да бъдат карти за отстъпки или бонус системи по телефонен номер.

В заключение

Бизнес идеята за доставка на пица е много актуална и потенциално печеливша ниша, а рентабилността на такъв бизнес може да бъде много висока. Печалба тук е сравнително лесна, но само при условие на конкурентоспособност по отношение на цена и качество и ефективност на доставката. В перспектива – откриването на собствена пицария или ресторант, формирането на марка, известна в града с вкусна пица.

Решили сте да стартирате бизнес с доставка на пица?

Можем да Ви съдействаме с регистрацията на фирмата и последващото й счетоводно обслужване (включително онлайн)
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *