Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

Втора вълна на коронавирус: какво трябва да правят бизнесите?

втора вълна от коронавирус

Повече от половината предприемачи все още не са се възстановили от първата вълна на коронавирус, a експертите вече констатират ново огнище. От счетоводна къща „Гарант“ ще споделим дали е възможно да се подготвите за такъв изход и да сведете до минимум щетите за бизнеса си.

На какво научи първата вълна на Covid-19 бизнесмените?

Според изявените финансови анализатори кризисните явления са циклични, така че всеки предприемач трябва да има план „Б“ и финансова възглавница в случай на непредвидени ситуации. В трудни моменти е важно да не се поддавате на паника, а вместо това да забавите топката и да обмислите планове, да измислите възможни сценарии и да изчислите последиците от тяхното изпълнение. По-добре е да изберете антикризисни мерки, като вземете предвид спецификата на бизнеса и тогава ще бъде възможно да оцелеете във втората вълна с най-малко загуби. Ето какво предлагат да направите експертите.

1. Преминете онлайн

Ако все още не сте усвоили предимствата на онлайн пространството, време е да предприемете действия. Дайте на потребителите възможно най-много информация: опишете услугите, разкажете и покажете етапите на производство на продукта, избройте какви проблеми може да реши купувачът с помощта на вашите продукти. Колкото по-интересно и подробно е съдържанието, толкова по-лоялна е аудиторията. Опитайте различни формати: социални медии, имейл бюлетини, директни диалози стил „въпроси и отговори“: в такъв момент е особено важно да поддържате репутацията на фирмата, марката.

2. Преразгледайте своето уникално търговско предложение

Може би старото УТП не е ефективно в новите реалности: заменете, обновете офертата, а ако е необходимо и самия продукт. Покажете, че стоките или услугата могат да бъдат полезни и в периода на изолация. Така например настолни и образователни игри могат да бъдат представени като средство против скука, а облачните ви услуги като инструмент за организиране на офис работа от разстояние.

Днес тенденцията е да се пести, затова е важно да покажете как с помощта на вашия продукт/услуга може да се запази семейния бюджет в този труден момент. Маркетолозите смятат, че аудиторията сега е в застой, така че тези, които могат да помогнат, да обясняват, да подсказват, а не да налагат услугите си, ще спечелят. Покажете, че вашият продукт е полезен и важен – и ще бъде закупен дори в ситуация на коронавирус.

3. Развивайте логистиката и онлайн транзакциите

Когато за клиента е истинска борба, на първо място излизат простите комуникации: онлайн плащане с 1 клик или безконтактна доставка. Експертите са уверени: въвеждането на такива технологии имат положителен ефект върху ръста на средната покупка.

4. Подобрете услугите и комуникациите

Програма минимум в ерата на COVID-19: въвеждане на чат ботове, не повече от 5 минути за отговор в социалните мрежи, ежедневна комуникация на всички нива по фунията на продажбите. Ако не се придържате към тези препоръки, клиентите ще отидат при конкурентите и лоялността на аудиторията ще започне да пада.

Научете служителите да реагират правилно на негативността, превърнете дори отрицателните отзиви в безплатна реклама, не карайте хората да чакат. В проучване на агенция „Artox Digital Media Group“ всеки трети потребител признава, че се надява на отговор в рамките на 5 минути, а повече от 60% от анкетираните са готови изобщо да се откажат от продукта и дори да оставят негативен коментар, ако чакането се проточи.

5. Премахнете неефективните маркетингови инструменти

При недостиг на печалби е глупаво да се харчат пари за рекламни канали и дейности с ниска реализация. Проследявайте откъде идва максималният поток от клиенти, разберете как те идват във вашата фирма, компания и работете в тази посока. Опитайте безплатни платформи и инструменти като YouDo, различни услуги на YouTube, работете над по-добро класиране на сайта. Не пренебрегвайте метода „от уста на уста“: предлагайте на клиентите отстъпка, ако доведат свои приятели и познати, канете ги да напишат препоръка и отзив на страницата си или социалните мрежи.

6. Съкратете разходите

В продължение на темата за икономиите: огледайте се, защото не само в маркетинга финансите се изразходват по най-ефективния начин. Може би е време временно да се оттеглят от оборот нерентабилни стоки, да се откажете от наемането на нови служители (особено ако няма спешна нужда от тях), замразяване на проекти, които в близко бъдеще няма да донесат пари. В този случай всичко, което носи печалба, трябва да бъде финансирано на 100%. В дигиталната ера можете да спестите дори за наемане на офис и да прехвърлите служителите на хоум офис.

7. Грижа за служителите

Оценявайте тези, които ви носят пари. Те ще бъдат основата за оцеляване в трудни условия. Проведете разговори с незаменимите служители, работници, обсъдете планове и сценарии за действие, жертвайте време за укрепване на взаимодействието между отделите. Новите трудности са по-добре посрещнати от сплотен екип, готов за всичко.

Ще има ли втора вълна?

Много анализатори смятат, че няма причина за масова паника. Те смятат, че държавата трябва да продължи да помага на предприемачите: удължаване срока на действие на кредитни и данъчни отсрочки, за да се справят с масови фалити, да се субсидират определени отрасли. За да се спаси бизнеса в условията на втората вълна, да бъдат достъпни заеми и данъчни облекчения. Много експерти са съгласни, че кризата е не само сложност, но и нови възможности. Епидемията ще премине, но някои навици на бизнеса и купувачите ще останат. По-специално – дистанционна работа и онлайн покупки, нови формати на взаимодействие. Именно и на това трябва да се акцентира при планирането на бизнес стратегиите в близко бъдеще.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още