Как да бъдете по-продуктивни в работата си като счетоводител

Публикувано на 14 ноември 2020 г.

Всички бихме искали да имаме висока работоспособност и да бъдем по-ефективни в работата си.
Но в свят на мигащи известия отвсякъде, бръмчене на мобилни устройства и незабавен достъп до всякаква възможна информация, продуктивността в работата изглежда голямо постижение. От счетоводна къща „Гарант“ ще споделим как да увеличите ефективността си като счетоводител.

Първа стъпка: създайте подходящите условия за продуктивна работа

Продуктивността не може да се включва и изключва. Тя се влияе от начина, по който протича денят ви: всяко малко нещо може да ви повлияе по един или друг начин и да ви разсейва в различна степен.

Вашият първи приоритет е да разберете в какви условия сте най-продуктивни на работа. Как да го направите?

Опознайте себе си

Разберете кога сте най-продуктивни, отчитайки вашите навици, енергийно ниво, житейски ритъм (семейни и други ангажименти) и личност.

Например, „ранно пиле“ ли сте, активни между 5-8 сутринта, но се изморявате през деня? Или сте по-продуктивни следобед, отколкото сутрин? Предпочитате да сте седнали или да стоите прави по време на работа? По-комфортно ли ви е в по-студен или по-топъл офис? Носите ли слушалки? Какво слушате? Радио или собствена плейлиста? Какъв жанр музика?

На пръв поглед тези съображения може да изглеждат тривиални, но продуктивността на работа зависи много от разбирането защо сте активни и имате добри резултати. Ето някои други аспекти, които трябва да се вземат предвид при определяне и създаване на оптимални условия за работа:

  • Кой начин на работа е най-удобен за вас? Физическият комфорт е от съществено значение за продуктивността. Предпочитате да работите в тишина или на тих музикален фон?
  • Какъв тип среда най-добре подхожда на вашия стил на работа? Работите най-ефективно във ваш кабинет, отворен офис или у дома? Предпочитате да бъдете заобиколени от офис мебели или от растения? Трябва ли да подредите или декорирате първо бюрото си?
  • Правят ли ви колегите повече или по-малко продуктивни? Това, разбира се, често е трудно да се контролира, но има начини за ограничаване на нежеланите влияния. Например можете да използвате слушалки или да отивате по-рано, да оставате до по-късно в офиса, когато е по-тихо, за да работите.
  • Програмите, приложенията, които използвате също са важни. Ако наистина искате да проверите Facebook, Twitter или Instagram, които ви отвличат от работата, можете буквално да блокирате използването на тези приложения. Прекалено ли ви разсейват известията от тези приложения във вашия офис? Изключете известията, ако е необходимо.

Втора стъпка: задайте параметри на работата си

След като създадете необходимите условия, за да бъдете по-продуктивни, е време да помислите как работите над задачите си и управлявате времето си. Предпочитате да работите на етапи или работите непрекъснато, докато не бъде свършено всичко?

Разберете кое е най-доброто за вас и управлявайте времето си с добре дефинирани параметри през вашите най-продуктивни часове.

Ето няколко съвета.

1. Поставете си срокове

За много хора отлагането започва, когато знаят, че имат много време да изпълнят дадена задача. Един от начините да се спре този тип мислене е да се поставят лични срокове. Трябва да завършите заданието си след 5 дни или две седмици, но имате достатъчно свободно време за изпълнението му сега? Поставете личен краен срок не след 2 седмици, а след три дни и след това ще имате време за други неща, които могат неочаквано да възникнат и да доведат до провал на всички срокове.

2. Пропуснете делови срещи, които прекъсват най-продуктивните ви часове.

Срещите могат да пречат на вашата производителност, особено когато са без значение или ненужни. За да направите срещите си по-ефективни, можете да планирате предварително и да се придържате към плана. Избягвайте срещи, на които не е нужно да присъствате!

Ако е възможно, блокирайте времето в календара си през най-продуктивните часове, като уведомите екипа и клиентите, че не е възможно да се срещнете. (Не забравяйте първо да обсъдите това с вашия ръководител!). Също така, не се страхувайте да откажете уговорката. Да се ​​научите да казвате „не“ на ненужните или непродуктивни срещи (дори и онлайн), ще допринесе много за подобряване на управлението на времето (time management) и за определяне на граници, които са ключови за поддържането и увеличаването на продуктивността ви като счетоводител и професионалист.

3. Планирайте време за проверка на имейли, четене на съобщения и почивки/паузи

Ефективното управление на времето означава планиране на време за дейности, които иначе биха могли да прекъснат работния ви процес. Те включват проверка на имейл, четене на съобщения в чата и почивки. Това ще зависи от вашата работна ситуация, но ако можете да продължите без да проверявате известията си дълго време, винаги можете да ги изключите. Или трябва да се съсредоточите само върху задача в продължение на 25 минути и след това да си направите почивка, за да проверите вашите известия.

Стъпка трета: учете се и се адаптирайте

Всеки аспект от вашия опит може да повлияе на способността ви да останете продуктивни за по-дълъг период от време. Така че последната стъпка е да останете гъвкави и да продължите да наблюдавате какво ви прави по-продуктивни и да обмислите и приложите този подход в работата си. Винаги си задавайте въпроси за това как се справяте и дали разработеният от вас процес е уместен, за да останете ефективни. Винаги ще има начини да се работи по-добре. Просто трябва да сте отворени, за да ги намерите.

Най-важното е, не излизайте от форма, ако имате непродуктивен ден. Има такива дни, което може да ви разтревожи. Използването на непродуктивните дни ни помага да се учим и да се адаптираме – а може би просто се нуждаете от почивен ден, за да се презаредите!

Да бъдеш по-продуктивен означава да регулираш способността си да се разсейваш и да се интересуваш от поставената задача. Следвайте тези три стъпки, заострете вниманието си и ще бъдете много по-ефективни, успешни (и щастливи) на работа!

Искаш да стартираш собствен бизнес или да регистрираш фирма? Направи заявка и поръчай лесно фирма онлайн сега!

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *