Съвети по откриването на заведение, ресторант в малък град

Няколко съвета от счетоводна къща „Гарант“ за тези, които са решили да отворят ресторант или заведение в малък град.

Концепцията

Дори и за мини кафене с непретенциозни посетители е необходима концепция. Първо, от нея зависи организацията на цялото заведение: меню, броят на служителите, интериор, реклама и т.н. От друга страна, интересната концепция ще направи вашето заведение по-привлекателно и популярно. бизнес с ресторантРазвлеченията в един по-малък град не са толкова много, така че семеен ресторант със зала за игри или младежко арт-кафе може да се превърне във ваше преимущество и да привлече не само местните жители, но и гости от съседните населени места.

Тук обаче трябва да се анализира един нюанс. Оригиналността, разбира се, е добра идея, но с нея също може да се прекали. Обмисляйки концепцията за вашето заведение, винаги помнете за своята целева аудитория. Не всяка концепция може да се приложи в малък град. Например, ресторант с китайска кухня със скъпи ястия – не е вашият вариант. Както и ресторант с молекулярна кухня. В тази ситуация е важно да се намери решение, което ще бъде различно и оригинално на пазара, но ще бъде разбираемо за целевата ви аудитория и потенциални потребители.

Дайте си време и разгледайте ситуацията на чуждестранните пазари и опита на популярните заведения за бързо хранене, например. Можете да почерпите нови идеи и концепции за заведения за хранене, които се приложими и тук.

Какво още трябва да се вземе предвид при определяне на концепцията?

  • Имайте в предвид, че вашите лични вкусове и предпочитания трябва да са вторични. На първо място е мнението на експертите по ресторантьорство и маркетинг, както и реалната ситуация на пазара. И не забравяйте – добре воденото счетоводство е част от успеха на всеки бизнес.
  • В последните години са популярни заведения за бързо хранене. Дори в условията на криза те се развиват активно. Днес печелят бюджетните кафенета и ресторанти. И това важи особено за по-малките градове.
  • В избора на концепция се фокусирайте върху потребителското търсене. Какво липсва в момента във вашия град? Кои заведения в града са най-посещаеми? Можете да направите анкета: сред приятелите и познатите, в социалните групи на града, в градски форуми. Така ще съберете информация за това, което се търси в дадения момент. Може би за вашия град това ще бъде някакъв определен формат на кафе-сладкарница, пекарна, пицария, заведение за паста, дюнерджийница.

Особености на менюто

Успехът на един ресторант в малък град до голяма степен зависи от вашите постоянни клиенти. Така че трябва да отворите заведение, чиито ястия ще бъдат търсени редовно за хапване, а не просто да бъдат опитани в името на интереса и любопитството. Съставете менюто въз основа на това правило.

Местоположение

В малък град обикновено целият активен живот е съсредоточен в центъра. Именно там обикновено са разположени паркове, магазини и други заведения за развлечение. Някъде в този район трябва да се намери място и за вашия ресторант или заведение. Цената на наема няма да бъде ниска в никакъв случай, но не се скъпете. Добре подбраното място ще ви донесе много посетители и ще намали разходите за реклама.

Цените

Високите цени плашат посетителите и има вероятност да ги прогонят. В малките населени места доходите на населението са ниски и не всеки е готов да похарчи внушителна сума от бюджета си, колкото и прекрасно да е вашето заведение. Така че по-добре заложете на ставки с изгодни цени. Така вие ще спечелите клиента и ще получите повече чрез редовни посещения.

Допълнителни услуги

Задължително осигурете във вашия ресторант, заведение допълнителни услуги. Те могат да донесат още 30-40% печалба. За какви услуги става въпрос? Провеждане на банкети или детски празници (в зависимост от концепцията на заведението), доставка (услугата е от значение дори в малките градове, тъй като за продуктите обикновено се ползва отстъпка). Също така в последно време набира популярност услугата храна за вкъщи. Това е чудесен вариант и за посетителите, които купуват храна с отстъпка, и за вас, тъй като в такъв случай не е необходимо да организирате доставка, да се тревожите за препълнената зала и т.н. Така че чрез допълнителни услуги можете не само да спечелите, но и да опростите работата си чрез тях.

Готови идеи за вашия бизнес

Да отворите ресторант, заведение в малък град и да го направите успешен е съвсем реална възможност. Сравнявайки големи и малки градове като площадка за ресторантьорския бизнес, е трудно да се даде някаква еднозначна оценка. В малкия град е много по-лесно и по-евтино, но в големия град се отварят много по-големи перспективи. Но и в двата случая трябва внимателно да планирате всеки етап от откриването на заведението и да контролирате целия процес.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *