10 отличителни черти на успешните собственици на малки фирми

Дошла ви е наум страхотна идея за бизнес. Дори сте съставили подробен, добре премислен бизнес план. Изглежда просто сте обречени на успех! Въпреки че, хей, почакайте, може би в допълнение към безупречния бизнес план и стартов капитал ще трябва да се въоръжите и с нещо друго. Преди да покори нови върхове, човек трябва да разбере, че за въплъщаването на една добра идея в живота, са най-важни хората, които ще се отдадат на нейната реализация. С други думи – успехът на вашия бизнес до голяма степен зависи от вас самите.

10 качества на успешния предприемач

успешен предприемачДнес от счетоводна къща „Гарант“ ще разгледаме с какво се отличава успешния и роден за предприемач човек от останалата част на човечеството. Ето и качествата, които определят успеха в бизнеса:

1.Решителност

Дори и в малък екип има нужда от човек, който би поел ролята на лидер. Като собственик на малък бизнес, трябва да можете да покажете, че сте способни да носите отговорност за сложни решения. Да се вслушвате в съвети и да бъдете готови да чуете мнението на другите е много важно, но в крайна сметка решението ще остане за вас.

2. Креативност

В света на бизнеса мечтателите не са наивни. Те са способни да измислят нови неща и да имат нестандартно мислене, да намират решение там, където няма да го търсят обикновените хора. Способността интуитивно да разпознавате потенциално успешната идеята е важна в бизнеса, както нищо друго: добра идея и нестандартен подход, добре опаковани и правилно поднесени – това е залог за успех.

3. Смелост

Дори и за започването на планиране за създаване на собствен бизнес, вие вече трябва да бъдете малко авантюрист. Ако не сте готови да рискувате, много възможности за растеж и развитие на вашата фирма ще минат покрай вас. Но не бъркайте смелост с безрасъдство. Като собственик на фирмата трябва да мислите за всичко до най-малкия детайл и да умеете да изчислявате риска.

4. Любов към начинанието ви

Ако не светят очите ви при мисълта за това, което правите, не очаквайте, че ще можете да запалите за своята идея други хора. Заниманието с бизнес е свързано с много трудности и единственото нещо, което няма да ви позволи да вдигнете ръце и да не забравите за крайната цел – това е вашият собствен ентусиазъм.

5. Находчивост

По принцип нищо в живота не се случва точно по план. Ето защо способността да реагирате бързо и да вземате решения в неочаквани ситуации е жизнено необходимо за правенето на бизнес. Не мислете, че може да се предвиди всичко, и бъдете готови да импровизирате, когато това е необходимо.

6. Честност

Бъдете честни със своите клиенти, партньори, колеги и всички, с които трябва да се работи, и най-важното, бъдете честни със себе си. Не си поставяйте цели и срокове, които не можете да изпълните и не продавайте продукт, който нямате. Най-добрата маркетингова и брандингова стратегия ще бъде да се намери това, което фирмата наистина може да предложи, а след това да се предостави в най-добрия му вид.

7. Общителност

Съвсем не е задължително да сте професионален оратор или да ставате най-добрият приятел с всеки срещнат, но трябва да бъдете в състояние да комуникирате с хората. Занимавайки се със собствен бизнес, ще ви се наложи да се срещате с огромен брой хора и, разбира се, е по-добре те да ви смятат за професионалист и човек, с който лесно се общува.

8. Отдаденост

Не правете нещата наполовина. Трябва да сте готови да отдадете по-голямата част от своето време и усилия за ежедневните задачи. Опитайте се да разпределите времето си така, че то да ви стига и в работата, и в личния си живот, и следете за изпълнението на задачите, които сте си заложили за ден, седмица или месец.

9. Умение да се предвижда

Ако имате собствен бизнес, вие вече не можете да си позволите да живеете ден за ден. Поне на подсъзнателно ниво вие трябва всичко да планирате и подготвяте предварително. Като играч на шах – трябва да се мисли за действията с няколко хода напред.

10. Гъвкавост

След като вече всичко е обсъдено и подготвено, ще трябва да погледнете критично на свършената работа и да проявите здрав прагматизъм. Придържане към началния план, ако той не съответства на текущата ситуация, едва ли ще е от полза за вашия бизнес. В общуването с клиенти, контрагенти, потенциални партньори и други, гъвкавостта се цени много повече, отколкото упорство и желание да докажете своята правота.

Е, как ви се струва? Готови ли сте да станете успешен предприемач? Дори ако не притежавате всички по-горе изброени качества, ние от счетоводна къща „Гарант“ сме сигурни, че много от тях можете да развиете в движение. Важното е това да е вашият бизнес и да го чувствате свой.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *