5 съвета как да превърнете рутинното отчитане в интересен процес

Ако трябва да се подготвя финансова отчетност и анализ, а колоните от цифри ви навяват носталгия и нежелание за работа, възползвайте се от съветите на счетоводна къща „Гарант“.

1.Направете финансовите си отчети по-ефективни и прозрачни

За по-бързо вземане на бизнес решения и по-добра оценка на работата на фирмата е нужно подобряване на потока от информация, контрол, одитиране, бюджетиране, прогнозиране. Освен това, трябва да има прозрачност на разходите. Понякога се правят инвестиции в скъпи технологии и ресурси, а трябва ясно да се видят дивидентите от инвестициите.

отчитане интересен процесПонякога е трудно да се обяснят или изяснят дадени инвестиции, финансови разходи, ако нямате финансов опит. Тази информация, извадена просто от контекста, е неразбираема за нефинансист, а нейното разчитане или отразяване да изисква време, което може да се използва по-ефективно.

Какво да правите?

Специалистите съветват да се намери най-ефективната технология, която позволява да се организират данни, информация и автоматично да водите, генерирате финансови отчети. Това пренасочва ресурси от функции за отчитане към функцията за анализ, при това без да страда качеството и на двете. Така се гарантира прозрачност и ефективност.

2.Научете се да оперирате с новите законови изисквания и сроковете за тяхното спазване

Практиката показва, че проблеми добавят честите промени в действащите закони. Защо се получава така, че докато се приспособите към промените, се появяват нови и отново се обърквате?

Традиционните редакции и тълкуване на законите, свързани с финансите, счетоводството се актуализират постоянно и сте принудени да губите време за запознаване с новостите, а не със своята пряка работа.

Какво да правите?

Най-добрият начин да се справяте с текущите промени в нормативните актове и документи, е постоянно да бъдете в час. Много фирми се оплакват и дори активно се противопоставят на новостите, но това само създава бъркотия и загуба на време.

Не отлагайте нищо за утре, защото вдругиден вие вече няма да разполагате с време, за да овладеете масивите от информация. Колкото по-рано започнете да работите върху актуализация на финансовите и счетоводни отчети и потърсите професионалисти в счетоводната област, толкова повече свободни ресурси ще имате на ваше разположение. Всеки, който чака до последния момент, губи.

3.Научете се да използвате съвременни технологии

Добре е да изберете релевантна и подходяща за вас и вашият бизнес ERP система или счетоводен софтуер. Много фирми не използват подходящи за тях програми за отчетност, което води до проблеми или оскъпява разходите им. И в крайна сметка те почти никога не предоставят необходимите решения за отчитане и/или анализ.

Какво да правите?

Оптимизирайте системата за отчетност. Преместете вашата ERP или счетоводен софтуер в облак. Облачни технологии предлагат различни опции и позволяват на по-голям брой потребители достъп до данни, отчети и анализ на резултатите на едно място. Тази стъпка ще подобри отчетността и ще даде достатъчно прозрачност.

Този формат дава възможност да се намалят разходите, като се осигурява възможност практически мигновено да реагирате на повишеното изискване към натоварване и бързина.

Като бонус cloud технологията може да осигури сигурност на данните. Така отговорността за сигурността на данните пада на избрания доставчик, а не на вашия ИТ екип.

4.Минимизирайте броят системи за отчетност, с които работите

Най-вероятно се опитвате да работите с няколко отчетни, счетоводни системи едновременно. Счетоводните отчети и анализ често минавайки през множество пътища, търпят промени, губи се или добавя информация, има неточности, което води до множество грешки и главоболия.

Какво да правите?

Като начало трябва да се откажете от някои остарели знания и умения. Заложете на работа с фирми, които са специализирани в интегриране на информационни системи – те вече са се справили с проблеми, които за вас изглеждат като нови и могат да предложат най-бърз, най-ефективен и най-безболезнен път за вашата фирма.

Намерете решение за управление на данните, тяхното съхранение, финансов и счетоводен анализ и автоматизация на потоци от данни. Не спирайте, докато не откриете технология, която намалява значително вкарване на данни ръчно. Използвайте само тези системи, които подобряват ефективността.

Като бонус, вкарването на данните в по-малко на брой програми свежда до минимум проблемите с версиите, тъй като цялата информация се съхранява на едно място.

5.Не позволявайте да има съмнение във вашата компетентност

Всъщност, цялата работа на счетоводителя или счетоводната къща, занимаваща се с вашите финанси, се състои в това да се увеличи рентабилността и успеваемостта на фирмата. Но ефективността няма да бъде постигната, ако счетоводната работа се пренебрегва и е хаотична.

Какво да правите?

Организирайте целия процес на въвеждане на данни, управление и отчитане от нулата. Създайте шаблони как данните трябва да бъдат форматирани и организирани. Назначете човек, отговорен за спазването на необходимите изисквания.

За да имате успеваемост и решите рутината при отчитането, повишете ефективността на работата чрез нови технологии, лична инициатива и желание винаги да научавате новото.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *