Как да отворите собствен бизнес за почистване?

Бизнес с почистване или как да стартирате собствен почистващ (клинингов) бизнес?

Прогресът не стои на едно място, променят се стереотипи, нагласи, мнения и все по-често на мястото на обичайните и обикновени чистачи идват фирми за почистване с техните специалисти по чистота. Това се дължи на много причини и преди всичко на качеството на предоставяните услуги за клиента.

Служителите на фирма за почистване, благодарение на наличието на специално оборудване и богат опит, измиват и почистват много по-добре, по-бързо и по-ефективно, отколкото обичайната наета чистачка. Това може да се обясни с наличието на специално оборудване, което днес има всяка уважаваща себе си и своите клиенти почистваща компания.

Как да отворите своя почистваща фирма?

бизнес с почистванеВремето на битовите прахосмукачки, метли, подовите парцали бавно, но сигурно отиват в историята, тъй като голяма част от офис и търговските помещения са облицовани с мрамор, гранит или керамика. Много често настилките в офиса са покрити с паркет и реално почистване и измиване може да се извърши само от специалист, притежаващ съответното почистващо оборудване.

Освен това, до услугите на такива фирми често прибягват и обикновените хора, например при генерално почистване, преместване и просто за поддържане на ред и чистота в апартамента или къщата. Безспорно търсене на този вид услуги е налице, а това означава, че почистваща фирма при правилна работа може да донесе на своя собственик прилична и стабилна печалба.

Разбира се, трябва да се признае, че в клининговият бизнес има високо ниво на конкуренция, а натрупване на собствена постоянна клиентска база е един от най-трудните и важни моменти.

Анализ на пазара

Откриването на почистваща фирма трябва да започне с анализ на пазара на услуги и присъствие на конкуренти в населеното място, където ще работите. При това трябва да се знае колко фирми за почистване работят на пазара и да се опитате да разберете как стоят нещата им с клиентската база, както и какъв е средният месечен обем на работата, която изпълняват.

След анализ на пазара трябва трезво да се прецени дали създадената от вас фирма ще намери място “под слънцето”. В случай, че пазарът за почистване е пренаситен, да се сдобиете с постоянна клиентела, а оттам и с високи и стабилни доходи ще бъде много трудно. В допълнение, трябва да се направи списък на конкурентни предимства, благодарение на които фирмите и хората ще имат нужда от професионални услуги и ще се обърнат точно към вашата фирма.

Подобни причини могат да станат: приемлива за клиентите ценова политика, високо качество на предоставяните услуги, отстъпки и промоции за редовни клиенти и т.н. Трябва да се отбележи, че стартиране на почистващ бизнес със стандартен набор от услуги в условията на жестока конкуренция, често е безсмислено и обречено на провал.

Намиране на офис, помещение

За да стартирате собствен почистващ бизнес, трябва да намерите малък офис и складово помещение, в които ще се съхраняват оборудване и почистващи препарати. Офис помещение ще е необходимо за приемане на обаждания от потенциални клиенти и водене на документация. Трябва да се вземе предвид факта, че повечето клиенти едва ли ще посещават офиса, а това означава, че от него може да се спести.

При получаване на заявка за почистване специалист от фирмата (или вие) трябва да отиде до клиента и на място да определи обем и цена за услугата. За съхранението на почистващи препарати и оборудване едва ли се нуждаете от специализирано помещение. Само в случай, че поръчката е с голям обем работа или с необходимост от прилагането на голям набор от оборудване, клиентите ще е нужно да отделят за изпълнителя малко помещение за съхранение на оборудването и препарати. Както вече споменахме, при стартирането на почистващ бизнес почти няма значение къде ще се намира офиса и предприемачът има възможност да наеме малко помещение без значение от района.

Списък на необходимо оборудване

  1. Подочистачки тип мопове, кофи и метли.
  2. Прахосмукачка.
  3. Количка, оборудвана с кошници за съхранение и транспортиране на почистващи препарати, торби за боклук.
  4. Професионална прахосмукачка за почистване на килими.
  5. Комплекти за миене и почистване на офис техника, на стъкла и прозорци.
  6. Перална машина за почистващите материали и работно облекло.

В случай на поръчки за извършване на ежедневно почистване на големи помещения, като например хипермаркети, търговски центрове или офис сгради, вашата почистваща фирма ще се нуждае от специална почистваща машина за под, тя може да замени работата на 4-5 служителя.

В началото на своята дейност е по-добре да не наемате много персонал, а да се опитате да комбинирате различни видове работа, например управител, диспечер, мениджър работа с клиенти. Но за финансовите си дела по-добре се доверете на професионалист – наемете счетоводител или счетоводна фирма, които ще следят финансите ви да са в ред и да имате време за основната си дейност. Освен това, на разположение на фирмата трябва да има някакъв транспорт, който позволява да бъдат транспортирани работници и служители, оборудване, а и килими на клиента, примерно, ако предлагате пране на килими.

Колко служители се наемат?

Този въпрос преди всичко зависи от клиентелата и помещенията, които ще почиствате. Така, например, един човек може качествено да измие, почисти и подреди в средно 500-800 кв. м. Преди изпращане на персонала на поръчката, трябва да се обучи правилно да работи с оборудването, почистващи средства и препарати. Освен това, служителите ще се нуждаят от работно облекло с лого или бадж на вашата почистваща фирма.

Колко парични средства да инвестира в почистването трябва да реши сам за себе си всеки предприемач, а може би в началния етап на работа той ще може да се справя със собствени сили. Трябва да запомните, че за да се счита почистващият бизнес за ефективен, неговата възвръщаемост не трябва да надвишава 9 месеца, а доходността трябва да бъде не по-малко от 34%.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *