бизнес с дрехи втора употреба

Отваряне на магазин за дрехи втора ръка – колко е трудно?

Публикувано на 3 юли 2020 г.

Магазин за дрехи (секънд хенд – second hand) втора ръка може да се превърне в доходен бизнес, ако знаете как правилно да подходите. Къде да откриете магазина, как да работите със стоките, какво трябва да знаете преди да отворите секънд хенд? В този материал от счетоводна къща „Гарант“ ще говорим за това как да отворите магазин за втора употреба.

Можете ли да спечелите?

Нормално е всеки начинаещ предприемач, бизнесмен да е дълбоко заинтересуван колко ще печели. За да се определи точната прогноза той трябва да изготви бизнес план, който може да отговори не само на този, но и на много съпътстващи въпроси.

Както показва анализ на търговската дейност на някои магазини от този тип, половината от закупените от собственика дрехи се реализират по цена на придобиването им, а другата с увеличение от 130-160 на сто. Както виждаме, може да направите добри пари, ако бъдете усърдни.

Мястото също има значение

Опитните бизнесмени никога няма да отворят такъв магазин в близост до… магазини, продуктови и промишлени пазари. По-добре това да се направи в/до центрове за бита, около концертни зали, кина, в помещения като закрито ателие.

В този случай е важно добре да се рекламирате, особено на нещата с добро качество, които са със забележителни търговски вид. Това може да се осъществи по различни начини. Например, да създадете свой профил на някой сайт за продажби или в социалните мрежи и там да започнете реклама на своите продукти. Важно е в този случай да останете честен човек и в никакъв случай да не се поддавате на измама. Ако потребителите и потенциални купувачи, които ще обърнат внимание на рекламата, открият фалш, тогава – сбогом печалба и надежда за добри парични перспективи.

магазин за дрехи втора употреба

Не бързайте да гърмите шампанското

Ако сте намерили място и дори помещение за продажба на стоките, не бързайте веднага да пиете шампанско. Преди да отворите магазин втора ръка, ще трябва да преминете обучителен курс на тема подбор и одит на стоките, които ви се предлагат. Това означава, че трябва да се оценява всяка торба/чувал с дрехи и аксесоари, чанти, обувки, бельо. Тоест, това е необходимо, за да сортирате по-добрите дрехи от дрипите. След това опитните бизнесмени (освен, ако не извършвате вие транспорта) при транспортиране на закупените неща на големи разстояния, зашиват или здраво затварят своя контейнер, палет и т.н., за да се запази точно избраното от тях.

Второ, при закупуване на вещи, стоки, които са били използвани, трябва наистина да се оцени степента им на износеност. Именно това е критерий за формиране на цените на стоките. И колкото е по-модерна или актуална е дадена дреха, толкова е по-голяма вероятността тя да е износена, тъй като тя е подлежала на интензивна експлоатация. Разбира се, трябва да се взема предвид и сезонността на носене. Особено трябва да се обърне внимание на качественото състояние на местата под мишниците, яките на ризи и блузи. При покупка на панталони е важно да се види дали няма дупки и износени места, които са на път да се превърнат в дупка.

Въпросът не е как да откриете магазина

Въпросът не е в това как да отворите магазин секънд хенд, а как да го отворите, за да стане от първия ден печеливш, над това си струва да помислите. Първото нещо, магазинът или помещението не трябва да представлява мрачно помещение без прозорци и без пробни кабини и огледала. Това определено трябва да присъства. Също така в помещението на магазина задължително трябва да има маса, плот, на която да е удобно да се опаковат нещата.

Как да оформите магазина

Хубаво да има в помещението, залата няколко удобни стола за по-възрастните посетители, пенсионери, които нерядко са редовни клиенти на тези магазини. Въпросът е да се погрижите за хората, да получат удоволствие от обслужването и просто човешко отношение към себе си.

Магазин за продажба на дрехи/вещи втора употреба трябва да изглежда като… магазин. Без тъмни ъгли, без затъмнени прозорци, да е светло. Всички тези „дреболии“ влияят продуктивно на търговията. А това е нещо, което се изисква от частни търговски предприятия именно оригиналната спецификация. Освен това, в помещението не трябва да е мръсно, кално, занемарено, а районът пред него трябва да се поддържа в добро състояние. Защото в неприятно и мръсно помещение едва ли ще се върнат купувачи. А и мръсотията и липсата на хигиена могат да привлекат вниманието на инспекторите.

Трябва да умеете да показвате стоките

След като вече сте отворили, трябва да помислите как да представите вашата стока, как да я подредите и изложите. Точно да се обмисли подредбата, а не както дойде. Ако имате рафтове, закачалки, то пуловери, ризи, якета, палта трябва да се подредят на тях така, че до тях да има лесен и свободен достъп.

Някои продавачи постъпват много правилно като излагат на преден план сезонни неща, които веднага привличат вниманието. Също така увеличава ликвидността на стоката разположението по ценови фактор. Разбира се, на преден план е добре да се показват най-евтините стоки. Ще бъде чудесно, ако отделите ценови сектори с определена ценова табелка и таблички.

Важно е стоката да се предлага не само в общи купчини, а оформени в разнообразие от цветови гами. Първо наситени цветове, после по-малко наситени и накрая универсални цветове, неутрални. Цветни, шарени дрехи или дюс, едноцветни. Може да се направи и делене на делови и ежедневни.

Какво да правите с твърде стаи, вехти стоки и очевиден брак

Разбира се, при закупуването на носени дрехи, вещи могат да влязат в общия товарен обем и неща, които съвсем не са подходящи за носене. Те могат да се използват, например, за парцали. Но тогава няма да донесат печалба.

Тогава, потърсете и ги продайте, макар и за малко пари, на някоя автомивка или фирма, в която биха били полезни. Изгодата ще бъде взаимна. Парцали са необходими в металообработващи предприятия, печатници и други организации, които се нуждаят от нещо за забърсване.

Къде е добре да се отвори магазин секънд хенд?

Откриване на магазин за продажба на дрехи втора употреба може да се окаже изгоден във всяко по-голямо село, малък, средно голям и голям град. Навсякъде има хора, които не притежават достатъчно средства да купуват скъпи неща за себе си и за своите деца. Те предпочитат да закупят запазени дрехи в специализираните магазини на много приемлива цена. А и трябва да отбележим последните години модата сред хипстърите и младежите, която кара много хора да търсят уникати и маркови дрехи в тези магазини. И това е добре.

Решили сте да отворите магазин за дрехи втора ръка?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.