счетоводител

Разликата между счетоводна къща и частен счетоводител

Публикувано на 15 юли 2020 г.

Нека да видим каква е разликата между частен счетоводител и счетоводна къща или фирма. Ще говорим за добрият частен счетоводител и добра счетоводна къща. Кои са те:

  1. И частният счетоводител, и счетоводната къща, счетоводна кантора работят по договор. Ако и двамата работят официално по договор – това е правилно и е добър знак. Договорът защитава и двете страни, това е позиция win-win.
  2. И единият, и другите са професионалисти и показват постоянно(!) високо качество на работа.
  3. Носят материална отговорност за своите грешки, която е разписана в договора.

Каква е разликата между добър частен счетоводител и добра счетоводна къща?

Частният счетоводител е специалист в единствено лице. Той няма персонал. Защото, ако има, тогава смятаме, че този частен счетоводител работи по модела на счетоводна къща.

Счетоводната кантора/къща е организирана структура с фиксиран график на работа и служители.

Ето и различията:

1. Достъпност

  • Частният счетоводител е избрал работа от дома си, защото иска свобода и независимост. Свобода да пътува по всяко време, където иска, да работи където иска и когато иска, а и независимост от шеф. Какво означава това за вас: вашият счетоводител може да напусне страната за уикенда, да замине за Тайланд през зимата (а изведнъж да сте с блокирани сметки) и така нататък. Много важно е един счетоводител винаги да е на разположение, но за съжаление реалностите са такива, че рядко някой остава за комуникация, търкаляйки се в леглото или припичайки се на морето. Има и такива хора, но не винаги може да се разчита.
  • Счетоводната къща работи по ясен график. От-до работно време. На телефона винаги има някой, който да приеме информация, дори ако счетоводителят е излязъл за 5 минути или е зает с нещо спешно. Счетоводната къща винаги е на линия.

2. Комплексна услуга

  • Частният счетоводител е „вълк-самотник“. Той няма помощници или куриер. Такъв счетоводител сам се заема със скучната и неквалифицирана работа. Често това не му харесва, защото хората с висока квалификация не желаят да правят и отделят време за нещо, което може да направи необучен, неквалифициран човек. Това води до „капризите“ и „короната на главата“, когато счетоводителят отказва да прави една или друга работа. Например, отказва да пише платежните на клиента или го прави с грешки и твърде дълго. Отказва да отиде до данъчното за решаване на прост проблем, тъй като „аз не съм ви куриер“. Отказва да работи с документи по личен състав, защото „това не влиза в задълженията на счетоводителя“.
  • Счетоводната фирма ще се радва да осигури допълнителни услуги. Да, за това най-вероятно ще трябва да платите. Но сумата със сигурност ще бъде адекватна на пазара и не трябва да търсите кой да я изпълни. Счетоводната къща със сигурност има служители с различна квалификация и умения, за да отговори на всички ваши нужди.

На този етап частните счетоводители със сигурност ще се възмутят и ще кажат: „А какво е това, пишете само за предимствата на счетоводните къщи, това е несправедливо, това е реклама!“ 🙂

Да върнем справедливостта:

3. Бюрокрация

Колкото по-голяма е една компания, толкова по-трудно е организиране на вътрешните процеси. В компания от 3 души всички правят всичко. В компания от 30 души всеки е с отделна роля. При 300 – ще има ясна структура, всеки служител ще бъде малък винт, извършващ строга тясна функция. Колкото по-голяма е счетоводната компания, толкова повече 1 човек работи едновременно с много клиенти.

В малката фирма счетоводителят може да бъде едновременно и кадровик, личен състав. В голямата компания първичните документи се въвеждат от един, осчетоводяват от втори, проверяват от трети, кадрите води четвърти, а комуникира с вас пети, а отчета прави шести, а актовете, данъците седми.

Частният счетоводител е един за всички тези роли. Той ще помни каква работа е правил за вас, ще затвори в едно целия цикъл. Винаги е ясно към кого да се обърнете – към един човек.

4. Индивидуален подход

Колкото по-голяма е една компания, толкова по-регламентирани са процесите и толкова по-трудно се настройват към определен клиент.
Частен счетоводител има по-малко клиенти и може да се настройва към всеки конкретно. По всякакви въпроси може и има възможности за индивидуален подход.

Напишете коментар за опита си!

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.