Пловдив

тел: 0898 7777 36

адрес: бул. 6-ти септември 157, ет.1

Отваряне на фреш бар – 5 стъпки

В ерата на грижите за здравето, фигурата и правилното хранене все по-голяма популярност придобиват бизнеси, свързани със здравословния начин на живот. Така че идеята за отваряне на фреш, смути бар, където пред очите на клиентите ще се приготвят вкусни и полезни коктейли, както и други "правилни" напитки и леки закуски, може да е доста перспективна. От счетоводна къща „Гарант“ ще ви подскажем как да започнете такъв бизнес.

Какво е фреш бар

Фреш бар е малко заведение, което предлага на посетителите си свежи напитки – смутита, сокове, коктейли, шейкове. Външно фреш барът е малък щанд на улицата или остров в търговски център (като опция – във фитнес център, аквапарк или летище), както и обикновено в малко помещение на оживени улици.

Около него може да се сложат маси и столове или фреш барът може да търгува единствено за вкъщи. Клиентите могат да бъдат, както туристи, така и редовни посетители, които се грижат за правилното си хранене или просто обичат вкусни плодови напитки. Обикновено фреш баровете са насочени към клиенти със среден и по-висок доход.

Фреш барът може да бъде стационарен или подвижен. Първите са на едно място и често работят през цялата година. Вторите могат да се движат из града и обикновено затварят по време на студения сезон. Често може да ги срещнете на плажа и в парка.

отваряне на фреш бар

План за отваряне на fresh bar

Стъпка по стъпка планът за отваряне на fresh bar включва следните етапи:

Стъпка 1: Избор на помещение

Смути и плодови сокове най-често не са случайни покупки, така че изборът на място и неговата оживеност е ключов фактор за стартиране на този бизнес.

В жилищен квартал фреш бар едва ли ще се окаже рентабилен. Добри места се считат:

 • паркове, крайбрежни алеи и други места за разходки;
 • търговско-развлекателни и бизнес центрове;
 • фитнес центрове и спортни клубове, къмпинг места;
 • кина;
 • лунапаркове и аквапаркове;
  летища.

 

Ще ви е необходимо съвсем малко помещение – не повече от 10 квадратни метра. Откриването на фреш бар, не стационарен, а под формата на малък щанд на улицата обикновено отнема повече време и изисква по-големи разходи за разрешения.

Специално внимание трябва да се обърне на оформлението. Помислете за стилен ярък дизайн, за да е видим вашият фреш бар отдалеч, сложете привличаща внимание табела или дъска. Добре е облеклото на продавача и дизайна на бара да са изпълнени в един стил. Често за това се използват оранжево, салатено зелено, розов цвят.

Стъпка 2. Меню на фреш бара

Обикновено менюто включва:

 1. Гъсти смутита и шейкове – напитки от плодове, както и зеленчуци, плодове и лед, разбити в блендер. Често там могат да се добавят мляко и млечни продукти.
 2. Фрешове (прясно изцедени сокове): например, морков, портокал, лимон, цвекло, ягода, банан, ананас, ябълка, киви и др. За различните видове сок има нужда от различно оборудване: меките плодове могат да бъдат разбити в блендер, за цитрусови плодове има специални сокоизстисквачки, за твърдите плодове и зеленчуци приставките също са различни. Тук също се отнасят коктейли от различни видове зеленчуци и плодове.
 3. Комбинация от напитки – например кафе + плодов сок на цената на 1 фреш.

 

Можете да разширите менюто с млечни шейкове, кафе, капучино, нарязани плодове в кутийки, салати, скрежина, здравословни десерти. Понякога разширяване на менюто помага за привличане на нови клиенти, но това не винаги е оправдано. Може да означава допълнителни разходи за закупуване на съставките и, може би, ново оборудване, а също така и необходимостта да се обучавате.

Ако новите елементи от менюто не са търсени от купувачите, от тях няма смисъл. Затова начинаещи предприемачи препоръчват да се започне с основните позиции, които трябва да има във всеки фреш бар. Когато си върнете началните инвестиции и разберете предпочитанията на своите клиенти, можете да разширите обхвата на менюто.

Ако фреш барът е разположен в бизнес-център, има смисъл да се включват в менюто и леки и здравословни закуски: например, плодови и зеленчукови салати.

Стъпка 3. Оборудване на фреш бара

Точният списък с оборудване зависи от менюто. Обикновено това са:

 • хладилник;
 • фризер;
 • витрина;
 • бар рецепция;
 • шкафове;
 • мивка;
 • сокоизстисквачка, блендер и миксер;
 • касов апарат.

 

Един от най-важните елементи от оборудването е качествена сокоизстисквачка. От нея пряко зависи качеството на напитките, които ще се продават, а такава с висока производителност ще обслужва клиентите бързо, без да се създават опашки. Професионалните машини обикновено оправдават своята цена, компенсирайки с техните характеристики и дълъг срок на служба.

Средно оборудване ще струва ново между 3 500 – 10 000 лв., а втора ръка наполовина и по-малко. При избора на оборудване за фреш бара обърнете внимание на гаранцията и не забравяйте, че дори и ново оборудване понякога е несигурно. Важно е в случай на нужда да можете да реагирате оперативно и бързо да ремонтирате машината.

Стъпка 4. Персонал

Тази работа не изисква специални знания, умения и образование. Но трябва да имате предвид, че служителят е лицето на бара. Тъй като самата идея за фреш-бар се свързва с полезни продукти, енергия, здраве, красота, не е лошо служителите да отговарят на този образ. Те трябва да бъдат усмихнати и с тонус. От личните качества са важни чистота, честност и откритост.

За по-малък обем работа ще е достатъчен един човек, който е в състояние да прави соковете и да приема плащания. Ако 1 служител не се справя с потока от клиенти, е необходимо да се разшири щата. При това могат да бъдат разделени задачите на персонала (един приготвя фрешовете, другият е отговорен за плащането). Ако точката работи от рано сутринта до късно вечерта, работата трябва да се организира на две смени.

Заплатата обикновено е фиксирана ставка плюс малък процент от приходите, за да има стимул персоналът от ръст на продажбите.

Освен това, имате нужда от счетоводител, но за такова малко заведение няма смисъл да наемате на щат. Услуги на чистачи обикновено не се изискват: работниците сами почистват работното си място в края на смените, още повече, че площта на фреш бара е малка.

Стъпка 5. Реклама

Най-трудната част при започване на нов проект е привличане на купувачи. За тази цел могат да се използва както офлайн, така и онлайн реклама.

Офлайн: ярка и привлекателна табела, раздаване на дипляни, външна банер реклама, система за бонуси и отстъпки за постоянни клиенти (особено ако фреш барът се намира на място, където хората идват редовно като фитнес център, бизнес център и др).

Онлайн рекламата отваря огромни възможности за вашето популяризиране. Тук се отнасят:

 • градски портали и форуми;
  форуми за здравословно хранене;
 • реклама в социалните мрежи. Направете страница на вашия фреш бар: например, в Инстаграм и Фейсбук. Тук можете да настроите таргетирани реклами – например към хора, които често отбелязват посещение на мястото, където се намира вашият бар. Също така може да организирате конкурси и томболи за привличане на внимание.
 • реклама от блогър и/или спортни звезди. Това ще привлече вниманието на купувачите, но такава реклама изисква по-сериозен бюджет.

 

В началото е необходимо да проведете рекламна кампания. По-късно, ако мястото е добре разположено, можете да минете и само със светеща табела и воденето на страниците си в социалните мрежи.

Франчайз на фреш бар

Ако не искате да започнете бизнес от нулата, разгледайте вариант за работа на франчайз. Условията за франчайз може да се различават, но като цяло франчайзодателят предлага помощ на всички етапи от стартиране на бизнеса: избор на място, подбор и обучение на персонала, съвети за маркетинг и много други.

За това франчайзополучателя плаща еднократна вноска, както и процент от приходите под формата на такса. Някои франчайзодатели облекчават своите партньори от плащането на такси или еднократна, встъпителна вноска.

Заключение

Преди пускането на своя фреш бар важното е правилно да изберете място и да изготвите подробен бизнес план. Анализирайте покупателната способност на хората в града и работата на конкурентите си. Освен местоположението, важно е добро ниво на обслужване и добре подбран асортимент.

Сред добрите страни на този бизнес са: висока рентабилност и сравнително малки разходи на проекта, бърза възвращаемост, ниска конкуренция, както и мобилност. Можете да стартирате малка подвижна точка и да участвате в различни събития, като например фестивали и концерти. Понякога един ден на подобни масови празненства може да донесе на фреш бара месечните приходи. Този бизнес е лесно да се мащабира, разкривайки цяла мрежа от фреш барове във вашия град или регион.

Но този бизнес може да работи не във всеки град/село: по-подходящ е за големи градове и курорти. Недостатъци – сезонността и голямата зависимост от местоположението на обекта.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още