5 съвета когато служител напусне фирмата

Напускането на ключов служител често идва като удар, но с правилното планиране можете да сте сигурни, че това е просто още един етап от развитието на фирмата. Спазвайте следните стъпки, за да осигурите приемственост във вашия бизнес и да информирате инвеститорите си, партньори, клиенти за начина по който ще продължите напред.

напуснал служител

Погрижете се да имате винаги резервен план под ръка

В идеалният случай винаги трябва да разполагате с резервен план, когато има внезапни заболявания или други извънредни ситуации, но ако ключов служител подсказва или уведомява за напускането си, трябва незабавно да измислите план някой друг да се справи със задачите му. Мениджърите на високо равнище и потенциалните заместници трябва да разбират всеки аспект от неговата роля.

Голяма част от плана за приемственост е документацията. Всичко, върху което работи всеки един служител, трябва да бъде част от публичен регистър, календар, списък със задачи или файл. Тази документация трябва да включва информация за контакти с външни лица, клиенти, както и обяснения за това как работят макросите на Excel, компютърните програми или други преки пътища, създадени от служителя.

Планът трябва да включва и ясен списък с приоритети, така че останалите служители да не са претоварени и да знаят кои задачи имат предимство пред съществуващата им работа.

Помислете за информационната сигурност

Ключовите служители често имат достъп до банкови сметки, важни компютърни системи и онлайн услуги. Въпреки че случаите на умишлено неправомерно поведение или кражба на информация са редки, все пак е добра практика да се прекрати достъпът им веднага след като вече не са им нужни.

В допълнение към премахването на достъпа, трябва да се уверите, че го запазвате. Например, на друг служител може да се наложи да бъде даден достъп до подпис, за да поддържа системата за подпис и проверка на два подписа. Ако заминаващият си служител се е регистрирал за онлайн услуга, като например анализи на уебсайта ви, използвайки имейл на компанията, уверете се, че сте го прехвърлили.

Изплащане на окончателна заплата и обезщетения

Напускащите служители имат право на изплащане на окончателната им заплата и на натрупаните обезщетения, като неизползвани дни за отпуск, например. Плащанията за натрупаните допълнителни обезщетения зависят от неговия трудов договор и действащите в момента закони.

Държавният закон също така определя сроковете за извършване на плащането. Много компании, фирми предпочитат да освободят служителите след като им изплатят последната заплата. Работете в тясно сътрудничество със счетоводителя си или счетоводната къща, за да изчислите крайната дължима сума на напускащия служител.

Актуализирайте финансовите си отчети

Ако даден служител вече е получил обезщетение, изплащане на отложени обезщетения, разходът и придружаващата го отговорност вероятно вече са записани във вашите счетоводни книги. Вместо да чакате до следващия отчетен период, дайте на счетоводителя си незабавно съответните записи, информация, за да отрази той всички финансови транзакции, настъпили с напускането на служителя. Това ви дава предимство в случай, че трябва да декларирате или да коригирате промяната в печалбите, причинена от изплащанията на обезщетения на напуснал служител.

Уведомяване на инвеститорите, партньорите ви

Повечето служители се считат за заменяеми и техните напускания няма да се считат за съществени за инвестиционните решения или партньорските отношения на фирмата. Има изключения обаче. Един подобен пример би бил напускането на технолог, чието заминаване би нарушило производствения процес, считан за основен за неговата фирма.

Независимо от това, добра практика е добре да изпратите съобщение, с което уведомявате инвеститорите, партньорите си за напускането на всеки ключов служител. Това може да спомогне за успокояване на страховете от сътресения или несъгласие във вашите екипи и да попречи на инвеститорите, партньорите да обмислят изтеглянето си. Това е и добър начин да информирате за случващото се вътре във вашата фирма, компания и да информирате как планирате да продължите напред.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *