Какво трябва да знаят начинаещите предприемачи: Десет съвета

Следните съвети ще помогнат на начинаещите предприемачи да си осигурят плавен старт и благополучно развитие на собствения бизнес:

1. Преди да започнете спестете колкото се може повече пари

съвети - предприемачиТвърде често хората започват бизнес без никакви спестявания, на базата единствено на заеми, получени от приятели или банки. Какво трябва да знаят начинаещите предприемачи на първо място: може да отнеме няколко месеца или години, за да започне да носи печалба бизнесът ви. И ако нещата не се развили така, както се очаква, кредиторът може да си изиска предварително кредита или да откаже да го удължи за още една година. И тогава бизнесмените, начинаещите предприемачи започват да влизат в дългове като използват лични кредитни карти или залагайки своята собственост. За да се избегне това, по-добре да се опитате предварително да спестите по-голямата част от необходимите инвестиции, като се имат предвид разходите за издръжка в рамките на първата година или две. Има голям шанс вашият бизнес да не бъде рентабилен в този период.

2. Започнете с малко

Не наемайте помещение, ако можете да работите някъде другаде или без офис; не наемайте персонал, ако все още не можете да си позволите да плащате на такъв. Например, може да се наемат специалист на свободна практика (фрийлансъри) или временно наети. Хората, които започват свой собствен бизнес с минимални разходи, дори в случай на провал, изпитват по-малки сътресения и последствия от него.

3. Защита на личните активи

Какво трябва да знаят начинаещите предприемачи? Започването на собствен бизнес като цяло води до лична отговорност за всички делови задължения и дългове, включително заеми, данъци, съдебни възбрана, както и парите, дължими на доставчици. Ако не защитите себе си, кредиторът може да поиска вашите лични активи, като например къща, апартамент или кола за покриване на наличните дългове. Ако използвате големи заемни средства, проучете добре въпроса за правилната, подходящата форма за регистрация на фирмата, организацията, дружеството ви.

Получете консултация от счетоводна къща „Гарант“ сега!

4. Формулирайте как ще печелите

Трябва да можете в няколко изречения да формулирате как бизнесът ви планира да прави печалби. За начало трябва да изчислите разходите за: колко ще похарчите за инвентар, наем, заплащане на служители и т.н. След това изчислете колко точно и на каква цена трябва да продавате всеки месец, за да покриете разходите си и да има достатъчно приходи. Тези цифри ще ви позволят да направите анализ на рентабилността.

5. Направете поне кратък бизнес-план

За по-малките фирми ключови части на бизнес-плана са: анализ на рентабилността, прогноза за печалбата и загубата, прогноза за движението на паричните средства. Създаване на бизнес-план дава възможност за изчисляване на очакваните начални загуби и разходите за реализация на маркетингова стратегия.

6. Получете и запазете конкурентно предимство

Това е жизнено важно условие за постигане на успех в дългосрочен план. Научете повече и изпреварете вашите конкуренти, за да направите продукт, предоставите услуга, които да ви дадат предимство за в бъдеще. Бъдете в състояние да произвеждате, продавате и разпространявате своите продукти или услуги по-ефективно. Или предложете превъзходно обслужване на клиентите.

7. Оформяйте всички споразумения в писмена форма

10 съвета

Дори ако това не се изисква по закон, все пак е по-добре да се оформят всички договорености писмено, защото устно споразумение може да бъде трудно или невъзможно да се докаже. Това се отнася и за отдаване под наем, договори за съхранение, договори за услуги, по-малки поръчки на стоки, въпросите, касаещи трудовата заетост.

8. Наемайте и запазвайте добрите служители

Отличен служител с висока квалификация, най-малко два пъти, а понякога дори три пъти е по-ценен от няколко служителя със средни умения.

9. Обърнете внимание на правния статут на вашите работници и служители

Когато наемате външни изпълнители, помощници на свободна практика, не забравяйте, че трябва да проверите дали не трябва да плащате за тях данъци, осигуровки като за постоянни сътрудници.

10. Плащайте сметките си и данъците навреме

В реалния свят репутацията е изключително важен актив и това трябва да знае всеки начинаещ предприемач. Така че сметките си по-добре да плащате навреме или предварително. Печелейки кредит на доверие, ще получите нещо като вид застраховка, която ще ви помогне да се задържите на повърхността, дори ако нещата вървят зле. Тези ползи надхвърлят всички мними ползи, които можете да получите, държейки пари до последната минута. Изключително важно е да имате отчетност и да плащате навреме данъци, осигуровки. В противен случай рискувате да получите по-строги санкции от страна на данъчните органи.

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *