Как да започнете да спестявате, дори ако имате ниски доходи – част 2

Публикувано на 3 май 2022 г.

Спестяване – формиране на вътрешни резерви

Тоталните самоограничения не водят до нищо добро и ние от счетоводна къща ГАРАНТ сме съгласни с тази теза. Случва се твърде стриктно да започнете да заделяте и спестявате средства, лишавайки се от всички радости в живота. И тогава естествено настъпва срив, „касичката” се изпразва, заделеното се ползва в пристъп на шопингхолизъм.

Вариантът е да имате две сметки или касички.

  • Първата да е основната „въздушна възглавница“, която да използвате само в краен случай – загуба на работа, неочаквано преместване, лечение и т.н. Това е вашата увереност в бъдещето.
  • Втората да е за спонтанни и радостни разходи. Наречете го „буфер“, разходи за лукс, за разпускане, както прецените и оттам можете да харчите за тоалети, излизания с приятели, хобита, но след това я попълнете отново. Така ще спасите основната от разоряване, а себе си – от чувство за вина за изразходваните пари.

Друг начин за спестяване, освен касичка или сметка, е банков депозит. Въпреки че, преди да го отворите, е важно да сравните предлагания процент лихва и реалния процент на инфлация.

Днес хората масово започват да мислят, че лихвените проценти по депозитите понякога не изпреварват инфлацията и не е изгодно да се съхраняват пари в депозити. Ако погледнете какво се случва с валутите, то нивата на лихвите по депозити все още се държат около нулеви стойности или са много ниски. В условията, когато клиентът всъщност трябва да плати за съхраняване на пари в банката, естествено е, че мнозина ще насочат, както своите валутни, така и левови спестявания към пазара на ценни книжа.

Трябва да се каже, че ситуацията с лихвените проценти в наше време често се променя и може би в близко бъдеще лихвите по депозитите ще се повишат отново, но това все още няма да изпревари инфлацията. Фондовият пазар винаги ще бъде по-изгоден от депозитите, това показват многогодишни статистически изследвания, за това са написани научни трудове и книги. Фондовият пазар обаче не търпи финансова неграмотност и преди да вземете решение за закупуване на ценни книжа, си струва да проучите задълбочено въпроса сами или да използвате знанията на квалифициран финансов съветник.

Един от значителните бонуси на спестяванията (а размерът им не е толкова важен, колкото самият факт, че са налични) е възможността да си дадете време, за да намерите оптималното решение в дадена извънредна ситуация.

Например, доста често хората в кризисна ситуация, например ако са уволнени от работа или предстои да ги съкратят, спешно трябва да потърсят нещо. Те имат ипотека / заем, трябва да си намерят работа по-бързо, което веднага ограничава обхвата на възможностите и потенциалните решения. В същото време, ако човек има резерви под формата на депозит, доход от отдаване под наем на апартамент или спестявания, има място за маневриране – не е необходима каквато и да е работа, а според определени критерии, със заплата не по-ниска от определено ниво. Следователно, друга причина да започнете да спестявате е да си осигурите повече свобода в бъдеще за вземане на решения.

Инвестирайте – увеличете спестяванията си

Какво е инвестиция? Това е вложение на парични средства за генериране на доход или запазване на капитал. Разграничете финансовите инвестиции (закупуване на ценни книжа) и реалните (инвестиции в промишлеността, строителството и т.н.). По някаква причина има мнение, че за инвестиции са необходими някакви астрономически цифри на доходите. Това абсолютно не е така. Много често чуваме огромно количество предразсъдъци и митове около темата за инвестирането. Нека разгледаме най-често срещаните.

  1. Мит №1. Необходими са много пари, за да започнете да инвестирате.
  2. Мит №2. Първо спестяване и въздушна възглавница за безопасност, а след това инвестиция.
  3. Мит №3. Трябва да инвестирате толкова, колкото не е страшно да загубите.

Важно е да запомните, че що се касае до инвестиране – няма инструменти за гарантирано повишаване на доходите. И ако решите, че искате да печелите пари, важно е да отделите време за обучение и независим анализ.

Ако наистина искате да увеличите спестяванията си, ето на кои точки да обърнете внимание:

  • Първо, ако необходимостта от инвестиране на средства е остра, тогава е задължително да се свържете с професионален инвестиционен консултант и да преминете през процедурата за профилиране на риска, преди да инвестирате, така че консултантът да може да избере продукт за вас като вземе предвид толерантността на клиента към риска.
  • Второ, не е лошо да изкарате курсове за фондовия пазар онлайн при брокер или независим успешен трейдър.

Важно: какво да търсите при избора на финансов съветник, за да не се сблъскате с аматьор:

  1. Трябва да разберете колко години консултантът е в този бизнес, дали търгува сам на борсата, дали има сертификат за квалификация или други международни сертификати за пазара на ценни книжа.
  2. Също така, важен е въпросът за личния опит на финансовия съветник на фондовия пазар и опита му със загубите. Практиката сочи, че ако вашият финансов съветник никога не е правил грешки на фондовия пазар и не може да ги сподели, едва ли ще може да предпази клиента си от грешки.

В днешно време хората често се интересуват от доходи от криптовалути. Факт е, че няма ясно законово поле в тази област. Освен това, движенията на такива активи са непредсказуеми. Нашият съвет към начинаещите: първо, да разучите класическия фондов пазар и да докарате нивото на вашия опит и знания до статута на квалифициран инвеститор, и едва след това да си зададете въпроса за целесъобразността на инвестициите в криптовалути.

Обобщение

Според експертите, що се касае за финанси, формулата „печелене – спестяване – инвестиране“ работи добре.

Ако заплатата ви едва покрива основните ви нужди, първото нещо, върху което трябва да се съсредоточите, е да увеличите основния си доход.

Освен това, когато имате финансов излишък, можете да помислите за откриване на банкова сметка, депозит или добрия стар начин – касичка.

Ако сте готови да рискувате част от средствата си, можете да проучите въпроса за инвестирането, както и да намерите финансов съветник, който да ви помогне да вземете обмислени решения. С този подход има всички шансове постепенно доходите ви да се превърнат от малки в достойни и впечатляващи.

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

2 Responses

  1. Желая да регистрирам фирма.Работещ пенсионер съм.Имам и пожизнен ТЕЛК.Имам ли някакви проблеми да регистрирам фирма

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *