Как да започнете да спестявате, дори ако имате ниски доходи – част 1

Публикувано на 3 май 2022 г.

Слушали сте шегата как да си купя апартамент в центъра на София, Пловдив, Варна и т.н., ако печеля 1 000 лв. на месец? Отговорът е няма начин. Нека обаче оставим черният хумор, защото парите обичат сериозно и отговорно отношение. А нивото на инфлация ни кара да бъдем по-внимателни към доходите и спестяванията си.

Откъде да започнете, ако мислите за увеличаване на доходите и мечтаете за спестявания без да имате огромни доходи?

От счетоводна къща ГАРАНТ смятаме, че на първо място е важно да се замислите за растежа на приходите и едва след това да обърнете внимание на възможностите за получаване на доходи от депозити, недвижими имоти и инвестиционни инструменти.

Най-честата грешка на хората, които мислят за увеличаване на доходите си, е търсенето на бързи решения. Например, хората чуват, че могат да печелят много от криптовалута или да инвестират в непрозрачни финансови схеми и след това се изненадват, че губят парите си. Причините? Е, световната икономика не расте с +10% годишно, така че ако някъде ви бъде обещана доходност по-висока от банковите депозити, тогава тя определено е свързана с риск (най-често неоправдан).

Важно е първо да увеличите доходите си и след това да се занимавате с темата за управлението на парите, капитала (макар и малки).

Ясно е, че ако имате финансов гръб, то ще завъртите няколко хиляди наведнъж и т.н., но тук обаче, е както във фитнес залата – важна е безопасността. Опитайте да вдигнете 200 кг тежести без подготовка – травма на кръста или гърба е гарантирана. Така е и с доходите: работят постоянните и постепенни действия, но именно те ще дадат добър резултат. Печелете като се фокусирате върху плавно увеличаване на доходите.

Ако сериозно сте взели решение, че е важно да увеличите доходите, можете да започнете да решавате въпроса за увеличаването на доходите по следните начини:

Вариант 1: направете одит на кариерата си

Отговорете си на въпросите: къде работите сега, колко печелите, доколко вашият опит, знания и умения са търсени на пазара?

За това:

  • Актуализирайте автобиографията си.
  • Вижте колко свободни места за желаната позиция има в момента във вашия регион? Какво ниво на доходи се предлага за тях?
  • Вижте свободните работни места, които отговарят на изискванията ви с поне 50-70%, но с по-високо ниво на доходите с 20-30%.
  • Оценете какви изисквания – знания, умения, опит са необходими, за да печелите повече?
  • Направете план за развитие – как да получите необходимите знания? Има много опции: курсове, книги, намерете ментор с подобен опит.

Сега можете да търсите и да откликвате на свободни работни места с нужното ви ниво на доходи, които осигуряват не само материално, но и професионално развитие.

Вариант 2: говорете с настоящия си работодател

Обсъдете:

  • Какво може да се направи, за да ви се увеличат доходите?
  • Какви умения имате, които ще ви позволят да поемете допълнително натоварване в рамките на фирмата, компанията – проект или непълно, допълнително работно време в същото или друго направление?

Но във всеки случай увеличаването на доходите е единствено във вашата зона на отговорност.

Веднъж годишно анализирайте какво сте направили тази година – сложни проекти, обучение, сертифициране, за да бъдете търсени на пазара на труда и да получите добра заплата.

Какви други фактори трябва да се вземат предвид още при тази стъпка? От опит с нашите клиенти ще кажем, че спестяванията са възможни само когато разликата между вашите доходи и разходи е положителна. Когато няма кредити и други задължения.

Някои експерти твърдят, че трябва да се ограничавате, да спестявате 10% или повече от всички доходи, че капиталът е резултат от воля и ограничения. Те обаче забравят да кажат, че разходите са начин за задоволяване на нуждите, вътрешен „глад“. Опитайте се да предложите на гладуващ човек повече от един ден да се откаже от супата или основното ястие и така няколко дни подред. Дори най-волевите и дисциплинирани рано или късно ще се провалят. Същото е и с финансовата тема – ние сме способни да спестяваме, когато има излишък. Закономерният и планиран растеж на доходите ще ви помогне да го създадете.

Човек, който е получил добро увеличение на заплатата (около +40%), може да постъпи по следния начин: оставя 10% „за разпускане“ (за малки удоволствия – да отиде на бар веднъж седмично и т.н.). Останалите 30% автоматично се прехвърлят в специална спестовна сметка. Ако той живее поне няколко месеца с тази нова сума и разходва изцяло излишъка, разходите му също щяха да се увеличат, а не е добре да се рискува.

Вижте и останалите варианти за спестяване в следващата ни статия!

Нуждаете се от ред във финансите си или счетоводен съвет?

Свържете се със счетоводна къща ГАРАНТ сега!
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *