Как да отворя заведение за бързо хранене

Публикувано на 9 май 2022 г.

С всяка година интензитета на живота нараства, всеки бяга нанякъде, бърза, опитва да пести времето си. Ето защо закуската и обядът в движение станаха нормални за голям град. От счетоводна къща ГАРАНТ решихме, че тази бизнес идея е интересна и актуална. Как да отворите заведение за бързо хранене ще разкажем в тази статия.

Старт

Кафенето или заведението за бързо хранене е обикновено с малки размери, но с широка гама от храни, ниска цена и много бързо обслужване. Отварянето на заведение за бързо хранене изисква малко време и малки разходи, но можете да започнете да печелите пари от втория или третия месец на работа. За да може да се изплати възможно най-бързо, то трябва активно да работи от първия ден на дейност и да обслужва максимум клиенти всеки ден, защото успехът на този вид бизнес е в големия оборот.

Затова трябва предварително да започнете да подготвяте разрешителни, документация, да намерите помещение, да обмислите менюто и не забравяйте да нахвърляте поне основен бизнес план с приблизителни разходи и потенциална печалба. Само след оценка на разходите и прогнози за рентабилността може да се прецени дали е изгодно да се отвори такъв бизнес и кога да се очаква възвръщаемост.

Откъде да започнете да разработвате бизнес идеята – направете малък анализ на пазара и определете нуждите на целевата аудитория. Също така, трябва да си набавите документи за регистрация на предприемаческа дейност и да координирате работата на заведението с държавните институции.

Освен това, необходимо е да се определи дали това ще бъде павилион с топла храна и стоящи маси като бистро, малко кафене със зала за посетители или голяма площ за повече клиенти. По-лесно, по-икономично и по-малко рисковано е да отворите заведение за бързо хранене с малки размери или да направите избор в полза на франчайз на силна марка. Първата стъпка е да се оцени и анализира пазарът и възможностите за развитие.

Анализ

Преди да разработите менюто на заведението за бързо хранене, изберете помещение и местоположение, трябва да извършите поне повърхностен анализ на пазара и да определите целевата аудитория. Колкото по-точно се определя аудиторията, анализират се конкурентите, формира се стратегията за развитието, толкова по-бързо ще се изплати и ще донесе нетна печалба на собственика си.

Можете да наблюдавате конкурентите си като разучите асортимента им, цените и помислете кой е вашият клиент, какъв е неговият пол, възраст, социален статус. Направете таблица с критерии за оценка и коментари (плюсове и минуси, какво липсва).

Можете също така и трябва да проведете малко проучване на целевата аудитория – вашите бъдещи клиенти. Това се прави или онлайн, в тематични или местни групи, или на улицата в силно активна зона. Трябва да имат предвид, че целевата аудитория на заведенията за бързо хранене са младежи от 17-25 години, офис служители, работници, таксиметрови шофьори, куриери и други офис и пътуващи служители.

Бизнес идеята е добра с това, че е лесно да се анализира аудиторията и пазара, защото клиентите са млади и активни хора, които лесно могат да бъдат попитани за предпочитанията им. След като нахраните добре един човек, на следващия ден можете да разчитате на цялата компания от неговите приятели, съученици или колеги от работата, които ще дойдат във вашето заведение.

Въз основа на анализа е необходимо да се състави списък с критерии поради какво биха избрали вас клиентите ви. Основните предимства на избора са:

 • Удобството на близостта до университет, офиса, предприятието.
 • Скорост на обслужване.
 • Качеството на ястията.
 • Цената на ястията.
 • Препоръки на приятели, колеги, познати – „от уста на уста“.

Регистрация и документация

За да отвори дори малък бизнес, бъдещият предприемач определено трябва да се регистрира. Ако се отвори павилион или малко заведение за бързо хранене, ще бъде достатъчно да се регистрирате като индивидуален предприемач, едноличен търговец.

Ако планирате да развиете малък бизнес до такъв с големи размери, мрежа от заведения под една марка, ще ви е необходима регистрация под формата на юридическо лице. Това ще отнеме повече време и ще изисква пари, но ще даде зелена светлина за сериозно развитие на компанията.

Избор на помещение

Изборът на местоположението е от ключово значение при отварянето на заведение за бързо хранене. Тъй като заведението се фокусира върху бързото хранене, важно е вашето заведение (или неговата реклама) да бъде ясно видимо, както за минувачите, така и за шофиращите.

Помещението за бързо хранене може да бъде различно. За да стартирате бюджетно, се препоръчва да наемете павилион или фургон, където има много хора. Предполага се близостта на образователни институции, офиси, административни и производствени сгради. С правилното местоположение рентабилността ще бъде гарантирана през първия месец на работа.

Може да се наеме и площ / щанд от 15-20 кв.м., помещение на първия етаж на къща или в търговски център с площ от 35-40 кв.м., или да отворите голямо заведение под известна марка (да закупите франчайз) не по-малко от 100 кв.м. Изборът на формат и помещение зависи от бюджета, разработеният бизнес план с планираната печалба и оценка на разходите. Трудно е да се гарантира високо търсене, необходима е силна маркетингова стратегия, особено ако има силна конкуренция на пазара.

Производство

За да отворите заведение за бързо хранене, трябва да организирате поне малък производствен цех или кухня, където да се приготвят или доприготвят ястия. След определяне на вида кухня на заведението (бургери, китайска кухня, смесена кухня, дюнери и т.н.) трябва да закупите необходимото оборудване.

Стандартно е:

 • Хладилник;
 • Печка;
 • Микровълнова печка;
 • Кафемашина;
 • Кухненски робот (за нарязване на зеленчуци);
 • Мивка.

Останалото оборудване, например за китайска кухня или за приготвяне на дюнери, трябва да бъде закупено отделно. За производството са необходими съдове и кутии за съхранение, за продажба – опаковки, за предпочитане брандирани и практични. Това е показател не само за качеството на продукта, но и за нивото на високо обслужване.

Меню

В заведенията за бързо хранене често идват едни и същи клиенти. Следователно, въз основа на мониторинг на конкурентите и собствен анализ с проучване на целевата аудитория, трябва да съставите стартово меню от ястия и да добавяте няколко нови продукта всеки месец и да премахвате храни с нулево търсене. Най-търсените бързи храни са:

 • Бургери.
 • Банички / закуски.
 • Пици.
 • Дюнери / палачинки на плоча.
 • Смесена кухня (дюнер, бургер, баничка, пица).

Важно е да готвите добре, така че клиентът да запомни: тук е вкусно, може да повтори следващия път. И по негова препоръка ще дойдат други клиенти. За да се стандартизира процесът на приготвяне на качествени ястия и според изискванията на държавния контрол за общественото хранене, е необходимо да се разработят рецепти за всяко ястие.

Щат

Малко заведение се нуждае от:

 • Готвач, който приготвя ястията.
 • Продавач на продуктите (известен още като касиер и помощник готвач).
 • Закупчик на продукти и счетоводител.

В много малко заведение един и същ човек готви и продава. Въпреки това, спестявайки персонал, можете да останете без доходи, ако продавачът неочаквано се разболее или напусне.

Реклама и промотиране

За да привлечете посетители в своето заведение за бързо хранене, както във всяко друго, е необходимо да стартирате промоция по време на откриването. Най-просто и евтино ще бъде разпространението на листовки на 300 метра от заведението, поставяне на реклами, промоции или нов асортимент на спирки в близост до вас.

Освен това, видът вън (ако е павилион) и вътре (ако е със среден формат със зала и маси) е важен. Задължително трябва да има табела с името, която ще се вижда не само от потенциален клиент на 2 метра, но и от човек на 20 метра на другия тротоар или шофьор, минаващ по пътя.

Най-вкусните и популярни ястия се представят под формата на огромни стикери. Също така е добре да оформите и външната стена. Изображението трябва да привлича гладни клиенти. Ако това е павилион за бързо хранене, трябва да има красиво меню от ястия с изображения, грамаж и цени, така че клиентът да може бързо да избере и поръча през първите няколко минути.

Стратегията на рекламната кампания може да включва и промоционални събития, томболи (например, трети бургер с 50% отстъпка или кафе като подарък, при поръчка за 15 лв. 15% отстъпка за следващата поръчка и т.н.).

Заключение

Кетърингът ще бъде добър инструмент за увеличаване на продажбите на заведението за бързо хранене – приготвяне и доставка на храна до дома или офиса. Това допълнително спестява време на клиента и увеличава лоялността му към вас. За тази цел трябва да закупите повече кутии и опаковъчен материал, да увеличите разходите за допълнително оборудване на производствения цех и да обмислите логистиката (доставка на поръчката). Доставката до клиента може да увеличи оборота поне няколко пъти и да помогне на бизнеса да се изплати в много кратки срокове.

Решили сте да отворите заведение за бързо хранене?

Счетоводна къща Гарант може да Ви съдейства с първоначалната регистрация на фирмата и последващото й счетоводно обслужване - както на място в офиса ни, така и онлайн.
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *