отваряне на бензиностанция

Отваряне на бензиностанция – съвети за успешен бизнес с горива

Публикувано на 8 март 2022 г.

Как да отворите бензиностанция? Изгодно ли е да започвате?

Продажбата на горива винаги е била доходен бизнес, но често се смята, че тази ниша е запълнена от големите играчи на пазара, които получават „лъвския дял от печалбата“. Отчасти такива начинаещи предприемачи са прави, но в същото време, например, в определени региони можете да отворите ваша бензиностанция или да започнете с франчайз от голяма компания. За различни моменти от откриването на бизнес с бензиностанция ще говорим от счетоводна къща ГАРАНТ в тази статия. Ще се опитаме да засегнем всички важни моменти.

В началото е важно да се разбере, че собствена бензиностанция е бизнес с големи инвестиции и тук имате нужда от много сериозен подход, както от страна на проектирането на станцията, така и от страна на документацията и търсенето на партньори за доставка на гориво на вашия обект.

Формат на бизнеса

Сега нека да обсъдим по-подробно с какъв формат е най-добре да започнете и какъв тип гориво ще реализирате на бензиностанцията. Има две възможности:

 • Откриване на частна бензиностанция. Това предполага създаването на своя марка почти от нулата. В този формат ще трябва да решите абсолютно всички въпроси, например за избор на сайт, търсене на доставчици, фирмен стил, избор на оборудване, търсене на персонал, допълнителни услуги и други неща. Този формат има един, но тежък минус – доверието на клиента. Все пак шофьорите са свикнали да зареждат колите си при доказани доставчици, а именно в бензиностанцията на известни марки, и вие, за да получите доверието на клиентите, ще трябва да похарчите много енергия, пари и нерви, за да започнат да се доверяват на вашата бензиностанция.
 • Откриване на бензиностанция на франчайз. Това е по-добро решение. В този случай вие избирате място за бъдеща дейност, кандидатствате за закупуване на франчайз на известна компания, например Лукойл и други, а след това получавате пълен пакет подкрепа от партньора. Във франчайза ще бъдат ясно описани всички моменти на фирмен стил, оборудване, ще има софтуер и други моменти, и най-важното – ще получите лого и доверието на клиентите. Стартиране на бензиностанция с помощта на франчайз е най-подходящият вариант на дейност за начинаещ предприемач, който иска да инвестира огромни пари в този бизнес. В този формат със сигурност ще получите много по-малко рискове с невъзстановяването на инвестицията.

 

Още един критерий, чрез който можете да изберете вариант за бензиностанцията, е видът на реализираното гориво:

 • бензин + дизел;
 • газ;
 • бензин + дизел + газ.

Коя от тези опции вече вие решавате.

Също така, за трети параметър може да се счита услугата за обслужване. В съчетание с бензиностанцията може да се отвори малък автосервиз или автомивка. Това е особено подходящо, ако сте в изгоден за правене на бизнес район на града.

Тъй като бензиностанцията е обект на повишена опасност от пожар, трябва внимателно да се обърне внимание на въпроса за осигуряване на максимална сигурност не само на клиентите, но и на персонала на станцията. Необходима е инсталация на пожароизвестяване, наличието на кран за свързване на пожарен маркуч, пясък и пожарогасители. Също така трябва да инсталирате аларма и паник бутон.

Трябва да сте подготвени за факта, че вашият бизнес ще бъде постоянно под наблюдение на проверяващите органи, така че трябва ясно да се спазват всички препоръки и правила за работа на бензиностанцията, в противен случай не само може да бъдете глобени, но и затворени, и това е загуба на огромни средства.

Избор на място

Следващата стъпка, която трябва да направите, преди да отворите бензиностанцията, е да изберете място за самата станция. На практика това е много трудна дейност, тъй като много места са изкупени, особено на натоварените пътища, но понякога можете да намерите добри възможности, може би те ще бъдат по-скъпи, но в бъдеще ще ги изплатите.

Първо, трябва да бъде около централния път на вашия град (ако е малък), или в райони, където има постоянно движение на автомобили. Задължително е наличието на добър достъп за автомобили.

Следващата стъпка, след като парцелът е избран, е да се изготви цялата необходима документация за обекта и изграждането на бензиностанция. Като начинаещ ще бъде трудно да се оправите с всички технически въпроси, така че се обърнете към своя франчайз партньор, който ще поеме пълен набор от услуги по строителството, като се започне от документите до приключването. Средно изграждането на бензиностанция отнема от 6 до 12 месеца. Входът и изходът от вашия обект трябва да бъде одобрен от местната власт и КАТ.

Ако работите по франчайз, най-вероятно партньорът ще ви предостави готов проект за зареждане с гориво и ще ви помогне с избора на вече доказан строител.

При планиране на проекта, ще трябва да се вземат предвид и помещенията за всички допълнителни видове услуги. Това може да бъде магазин, място за помпане на гуми или автомивка.

Оборудване

Изборът на оборудване трябва да е много сериозно и точно от това не е необходимо да се спести. Самото оборудване ще работи в постоянен режим и неговата надеждност и стабилната работа ще гарантира намаляване на рисковете от спиране при ремонт и загуба на клиенти. Ето какво ви трябва, за да отворите бензиностанция:

 • Резервоари за съхранение и продажба на гориво от тях. Средният обем е 15-20 куб.м. Нуждаете се от около 3-4 бр.
 • Авариен резервоар за изпомпване на гориво. Обем около 15 куб.м. – 1 бр.
 • Капацитет за преливна система с обем около 10 куб. м. – 1бр.
 • Разпределителни колони – 4 бр.

В допълнение към оборудването за зареждане ще ви трябва компютърна техника и касов апарат, както и специален софтуер, който ще постави процеса на продажба в автоматичен режим. Вие ще бъдете в състояние да следите нивото на остатъците, прием на гориво, дневни продажби и генериране на пълни доклади за работата на вашия обект.

Също така, при предоставяне на допълнителни услуги ще са необходими стелажи и рафтове за магазина, оборудване за измиване, както и мебели за персонала. Също така, не забравяйте за санитарните помещения.

Персонал

Трябва много внимателно да изберете персонал. Всички служители трябва да бъдат внимателни и не забравяйте да проведете пробен период, в който да се оцени ефективността на персонала.

За да започнете, ще ви трябват:

 • технически работници, които ще зареждат колите, помпане на гуми и други;
 • касиер, който да помогне и с приготвянето на кафе;
 • и ако бензиностанцията ще има магазин, тогава имате нужда от продавач;
 • управител;
 • охрана.
 • чистачка. Тя трябва да работи на пълен работен ден, тъй като е много важно да се поддържа чистотата не само в сградата на бензиностанцията, но и в баните. От този фактор се формира общата картина за дадена станция.

Когато предоставяте допълнителни услуги, ще трябва да разширите щата на служителите.

А доставките на гориво?

Ако отворите своя собствена мини бензиностанция, тогава ще трябва да търсите доставчици сами. Но те не са много склонни да си сътрудничат с малки количества, а ако се вземат чрез посредник, цената не е конкурентна. Ако все пак погледнете към преработвателните предприятия, тогава трябва да проучите този въпрос и да научите за качеството на предлаганото гориво, тъй като репутацията на вашия обект ще зависи от него.

Друго нещо, ако сте се спрели на франчайз, тогава въпросът с доставките на гориво отпада, тъй като вашият партньор ще ви достави качествен продукт на бензиностанцията, той също така цени репутацията и има логистична верига за осигуряване на партньори с качествено гориво.

Няколко думи за допълнителни услуги

Освен основната функция, вашата бензиностанция може да изпълнява ролята на магазин, в който може да се купи не само храна, но и всички консумативи за кола, например масло, антифриз, чистачки и други, които са нужни на водача на пътя. Продажбите на такава стоки могат да дадат много добър допълнителен доход, като се има предвид, че надценката в такива точки е по-висока, отколкото в обикновен магазин във вашия град.

Ако има възможност, оборудвайте автомивка, всичко това ще привлече клиенти, защото ще знаят, че имате висококачествено обслужване и най-важното – широка гама от услуги. Изплащането на инвестицията ще бъде около 4-5 години.

Изводи. Бизнесът с бензиностанцията е много труден път за начинаещ бизнесмен. Тук са необходими огромни инвестиции, добри контакти, в това число с доставчици, или трябва да купите франчайз на известна марка.

Искате да стартирате свой бизнес с бензиностанция?

Счетоводна къща Гарант може да Ви съдейства с първоначалната регистрация на фирмата и последващото й счетоводно обслужване - както на място в офиса ни, така и онлайн.
Изгодно

One Response

 1. Здравейте,

  Ако избера франчайз колко е грубата инвестиция, която трябва да направя за да имам вечер работеща бензиностанция?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *