Отваряне на магазин за хранителни добавки

Как да отворите собствен магазин за хранителни добавки

Публикувано на 18 февруари 2022 г.

Силовите спортове придобиха голяма популярност напоследък. Много хора водят здравословен начин на живот и редовно посещават фитнес зали, за да бъдат винаги в отлична физическа форма.

Известно е, че не последна роля в постигането на значителни резултати във фитнеса или културизма играе спортното хранене – натурални компоненти, които допринасят за трупане на мускулната маса, възстановяването на организма след тежки физически упражнения и за подобряване на ефективността от вашите тренировки.

Поради тази причина всяка година броят на потребителите на специални хранителни добавки се увеличава, което означава, че търсенето на продукти се увеличава. Начинаещите предприемачи, които искат да отворят магазин за хранителни добавки, трябва да са наясно с перспективите за този бизнес, видовете стоки и най-търсените позиции, които ще ви позволят да се развивате стабилно и да печелите прилични пари.

Как да отворите магазин за хранителни добавки или спортно хранене?

Новостартиралите предприемачи погрешно вярват, че за да се постигнат резултати в продажбите на спортни храни, е необходимо да се занимават с фитнес и да консумират такива продукти. Независимо от това, всеки може да отвори свой собствен магазин за хранителни добавки от нулата, внимателно изследвайки нюансите на тази дейност. На първо място трябва да се разбере кои са най-търсените групи хранителни добавки.

Избор на помещение

За да привлечете голям брой потенциални купувачи в магазина за спортни хранителни добавки, трябва да намерите подходящо място за него. Оптималният избор в този случай ще бъдат районите близо до:

 • спортни зали;
 • фитнес клубове;
 • търговски и развлекателни центрове;
 • спортни комплекси и стадиони.

Също така си струва да се обърне внимание на възможността за вземане под наем на площ в големи магазини, които са специализирани в продажбата на спортни стоки. В този случай клиенти винаги ще има, тъй като спортуващите са техни редовни купувачи.

Ако успеете да наемете площ във фитнес клуб или спортен комплекс, можете да се възползвате двойно. На първо място, продуктите на магазина винаги ще носят стабилна и добра печалба. Освен това, можете да отворите бар за продажба на протеинови коктейли и безалкохолни напитки, което ще донесе допълнителни приходи.

В помещението трябва да се разпределят рафтове и витрини, склад и малко помещение за персонала. За подобен магазин няма да трябва да инвестирате в скъпи ремонти и специфичен интериорен дизайн. Ще бъде достатъчно да се направи козметично освежаване. На стените можете да окачите рекламни плакати на продукти, снимки на спортисти и спортно оборудване. Тези материали е по-добре да поръчате от доставчиците на спортни добавки.

Закупуване на оборудване

Какво е необходимо, за да оборудвате магазин за спортно хранене и хранителни добавки? Разбира се, не трябва да инвестирате толкова колкото предприемачите с оборудване за наливна бира или производство на тротоарни плочки. И все пак има няколко нюанса и те трябва да бъдат взети под внимание. На първо място трябва да купите стъклени витрини, които могат да се заключват.

Трябва да предвидите разходи за закупуване на оборудване като:

 • стъклена витрина със заключване;
 • плот, работна маса;
 • метален вертикален рафт;
 • търговска стойка или стелаж  – 2 бр.;
 • касов апарат.

Закупуване на продукти

Какво трябва да знаете за правилния избор на продуктите за вашия магазин за спортно хранене и хранителни добавки? На първо място трябва внимателно да проучите нуждите на целевата аудитория – спортисти или хора, които спазват режим и редовно посещават фитнес зали. Що се отнася до добавките за бодибилдинг, купувачите предпочитат концентрирани хранителни смеси, направени от естествени съставки. Обикновено хранителните комплекси включват протеини, въглехидрати, минерали и аминокиселини, като количеството им във всеки продукт се приема в строга пропорция, което осигурява максимална полза за човешкото тяло.

Ако имате за цел да продавате спортни храни, трябва да знаете, че такива продукти са опаковани под формата на пудрена маса, таблетки и желатинови капсули. Суровината за производството на добавки са месо, соя, млечни смеси и други съставки с високо съдържание на протеини. Този компонент допринася за изграждането на мускулна маса и служи като източник на хранене за спортуващия. Има няколко различни категории продукти, които са с голямо търсене от спортуващите. Нека ги изброим:

 • протеини;
 • храни за поддържане на сухожилията и ставите;
 • креатини;
 • смеси от въглехидрати и протеини;
 • комплекси от витамини и аминокиселини;
 • компоненти за изгаряне на мазнини.

За да направите правилно асортимента, трябва да извършите анализ на пазара, като посетите магазините на конкурентите. Всички продукти в тях са представени по категории, така че да се определи най-популярните няма да бъде много трудно. Не е излишно да се наблюдават тематични форуми, където спортуващие комуникират и споделят информация за различни добавки и смеси.

Набиране на персонал

За магазина трябва да привлечете продавач-консултанти, които са добре запознати с категориите хранителни добавки и спортно хранене. Те трябва да могат да дадат на купувача изчерпателна информация за определени стоки, както и да предложат най-оптималния вариант на продукта.

В повечето случаи самите консултанти на такива магазини са спортуващи, които използват добавки и са изпитали ползите от тях. Можете да поканите студенти, занимаващи се с културизъм и които искат да печелят пари в свободното си време.

От професионализмът на продавачите до голяма степен зависи и успеха на магазина за продажба на спортни добавки. Ако купувачът е доволен от услугата, той ще стане редовен клиент и ще препоръча магазина на своите познати. Ефектът на радиото ще проработи и скоро броят на хората, които се интересуват от продуктите ви, ще стане значително по-голям.

За да поддържате реда в магазина, трябва да наемете и чистачка. Задълженията на счетоводителя могат да бъдат възложени на счетоводна къща, тъй като тази опция значително ще намали разходите.

Реклама на магазина за спортно хранене и хранителни добавки

Как правилно да рекламирате магазин за хранителни добавки? За разлика от предприемачите, които искат да отворят сватбен салон, поставянето на реклами на билбордове и банери в града няма да доведе до желания ефект, а може просто да се загуби бюджет.

Рекламното послание трябва да бъде насочено основно към целевата аудитория. Поради тази причина материалите с реклами трябва да бъдат поставени в близост до местата, които имат пряко отношение към фитнеса, културизма и други спортове. За тези цели са идеални:

 • спортни комплекси, стадиони;
 • фитнес зали и центрове;
 • спортни зали и площи;
 • учебни заведения със спортен профил.

Важно: използването на такъв маркетингов инструмент като взаимен PR има добър ефект. За да направите това, трябва да се споразумеете със спортни организации за поставяне на реклами на тяхна територия в замяна на реклами за дейността им в собствения ви магазин. Този подход за насърчаване на бизнеса бързо ще привлече купувачи с минимални разходи.

Рекламата на магазина за хранителни добавки и спортно хранене трябва да бъде насочена към създаване на база от редовни клиенти, тъй като спецификата на бизнеса е тясно специализирана и далеч не всички спортуващи са готови да купуват добавки. Поради тази причина на всеки човек, който е закупил продукт, трябва да бъдат предложени благоприятни условия за по-нататъшно сътрудничество.

Как да продавате хранителни добавки за спортно хранене?

Поддържането на наличната клиентска база и привличането на потенциални купувачи са необходимите условия за успешното функциониране на магазина. Можете да направите отстъпка и да предоставите на купувача карта за отстъпка. Колкото повече човек купува продукти, толкова по-евтино ще му струва. Освен това, не пречи да предлагате постоянно различни видове акции и промоции, които са необходими за мотивиране на целевата аудитория.

Можете да направите съобщение, че в определен период (посочете датите на промоцията) при закупуване на няколко протеинови опаковки купувачът ще получи подарък – безплатен протеинов коктейл.

Тъй като повечето съвременни спортисти имат профили в социалните мрежи, те създадат тематични групи в тях и споделят ценни съвети за използването на хранителните добавки и спортното хранене. Хората могат да бъдат събрани както от вашия град, така и от други региони. Ако те се интересуват от закупуването на продукти, стоките лесно се изпращат чрез наложен платеж. Голяма част от бодибилдърите твърдо вярват на своите треньори, така че ако те препоръчват да се купуват спортни стоки от конкретен магазин, така става обикновено.

Поради тази причина трябва да посетите спортни зали, да говорите с треньори за продажбата на стоки и да им предложите определен процент възнаграждение. За да идентифицирате лицето, което е посъветвало и насочило към вашия магазин, трябва да създадете карти, където ще се вписва фамилното име на треньора. Купувачът го представя в магазина, прави поръчка, а партньорът (треньорът) получава пари по сметката. Хора, които искат да си сътрудничат по такава схема, ще има достатъчно количество, освен това ползата от нея е очевидна и за двете страни.

Важно: значително увеличаване на печалбата ще позволи създаването на ваш собствен онлайн магазин. Работата по популяризирането му се препоръчва да се възложи на опитен маркетолог. Също така е необходимо да имате сертификати за качество на стоките от доставчиците, което ще позволи модерация при създаването на рекламни кампании (например за популяризиране в социалните мрежи и чрез търсачките).

Искате да стартирате свой магазин за хранителни добавки?

Счетоводна къща Гарант може да Ви съдейства с първоначалната регистрация на фирмата и последващото й счетоводно обслужване - както на място в офиса ни, така и онлайн.
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *