9 фрази

9 фрази, които счетоводителят не бива да казва на интервю за работа

Публикувано на 14 февруари 2022 г.

Ето 9 фрази, които ще попречат да получите работа като счетоводител.

1. „Какви бонуси предлагате?“

Попитайте за ползите и преимуществата, които ще получите само след наемане на работа. Или изчакайте работодателят да говори за тях. Например, ако кандидатствате в счетоводна къща, не питайте дали ще получите коледен бонус и какъв.

2. „С какво се занимава компанията ви?“

Колкото и да е странно, HR мениджърите чуват този въпрос много често. Преди да отидете на интервю за работа, опитайте се да научите колкото е възможно повече за компанията, фирмата и помислете какво конкретно можете да предложите като служител.

3. „Бившият ми шеф беше истински %$#*!“

Оплакванията от предишната работа ще ви покажат в много лоша светлина. Дори и да е вярно, ще изглеждате като човек, който постоянно е недоволен и се оплаква от всичко. Никой не обича да работи с такива хора. По-добре е да говорите за проблемите, с които сте се сблъскали по време на работа и с които сте се справили успешно.

4. „Харесва ми прическата ви.“

Не говорете на интервюиращия комплименти за външния му вид – това е неподходящо, неуместно и ще изглежда странно. Комплиментите не са лошо нещо, но те трябва да бъдат насочени към професионалната дейност. Например, можете да похвалите някакъв скорошен успех на фирмата.

5. „Радикулитът просто ме убива!“

Никога не се оплаквайте от здравословното си състояние. Има случаи, когато кандидатът се оплаква от главоболие, защото се е забавлявал много добре вчерашната вечер. Трябва ли да казваме, че не е получил работата.

6. „Уволниха ме от предишната ми работа.“

Никога не трябва да лъжете на интервю за работа, но има и други начини да кажете, че сте уволнен от предишната си работа. „Имахме различни виждания с началниците за това как трябва да работи нашият отдел и осъзнах, че ще бъда по-полезен за друга компания като вашата“. Фокусирайте се върху опита, който сте получили и който ще можете да използвате и пригодите на новата позиция.

7. „Просто ми трябва работа, каквато и да е работа.“

Това всъщност може да е така, но отчаянието не привлича никого. Работодателят иска да знае, че имате нужда от тази работа и че сте подходящи за нея.

8. „Не знам.“

Не казвайте това, дори ако наистина не знаете отговора на въпроса на интервюиращия. Опитайте се да кажете: „Ще изясня и ще ви уведомя по-късно“. Ако това е сложен хипотетичен въпрос от рода на „Колко футболни топки са необходими, за да запълнят тази стая?“ – отговорът трябва да покаже хода на вашите мисли. Размишлявайте на глас: „Първо трябва да изчисля площта на стаята, след това да извадя площта на мебелите…”. И така нататък.

9. „Най-големият ми недостатък е, че работя твърде усилено.“

Всеки HR мениджър или работодател знае тази фраза перфектно. И знае, че това е лъжа. Как да отговорите на въпроса за най-големия ви недостатък? Изберете нещо, което не е пряко свързано с позицията, за която кандидатствате. Може да се каже: „Чувствам се неудобно, когато говоря пред повече хора. Но в предишната си работа специално практикувах често и този проблем вече практически не съществува”.

Нуждаете се от услуги, свързани с личен състав и работна заплата?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *