Как да отворим собствена счетоводна кантора

Публикувано на 28 януари 2022 г.

В съвременните условия се увеличават възможностите за реализиране на свежи бизнес идеи, а компаниите, които са здраво стъпили на краката си, укрепват позициите си във вече познатите ниши. Малките и големите предприемачи е важно да контролират финансовата страна на бизнеса си.

Но не винаги има възможност за наемане на постоянен счетоводител на щат, така че фирмите за предоставяне на счетоводни услуги стават все по-търсени. Изчисляване на данъците, попълване на декларации и отчет за годината – това е само малка част от услугите, предоставяни от счетоводните фирми. Как да отворите счетоводна кантора или счетоводна къща от нулата и какво трябва да знаете като начинаещи предприемачи, ще ви разкажем повече от Счетоводна къща ГАРАНТ в тази статия.

Резюме

Счетоводната кантора или счетоводна къща предоставя услуги на физически и юридически лица с отчитане на счетоводен баланс, попълване на финансови отчети, отчитане преди одиторски проверки и други услуги, свързани с финанси и счетоводство. Целеви потребител са юридически лица с малък и среден бизнес. През първата година компанията трябва да се утвърди като една от най-отговорните за предоставянето на счетоводни услуги и да заработи с няколко редовни клиенти. За това си поставете за цел да осигурите на клиентите висококачествени счетоводни услуги и при работа с всеки клиент да се вземе предвид, че всеки може да бъде важен източник на бизнес информация.

В началото може да се различавате от конкурентите с по-ниски цени.

Устойчивото развитие на счетоводната кантора може да бъде постигнато чрез следните методи:

 • Увеличаване на обема на предоставяните счетоводни и финансови услуги.
 • Завладяване на значителна част от пазара в този сегмент.
 • Увеличаване на щата чрез привличане на опитни счетоводители и техните утвърдени клиенти.
 • Натрупване на допълнителни финанси.

Избиране на опция за дейността

Според начина на работа с клиенти предоставянето на счетоводни услуги може да се извършва чрез интернет или лично, в малък офис. Дистанционното водене на счетоводството е по-евтино, но не всеки предприемач се доверява на отдалечените консултанти за финансовите си дела.

И двата варианта на работа имат своите плюсове и минуси. Отбелязваме следните нюанси:

 • При онлайн счетоводни услуги се увеличава възможността за самостоятелно намиране на редовни клиенти не само във вашия район, но и в други градове. Дали е изгодно да работите с отдалечени клиенти зависи от вашите знания и опит. Да намерите редовни клиенти в мрежата също не е лесно.
 • При личен контакт счетоводителят има възможност да получи всички необходими финансови документи и да провери тяхното наличие. Доверието в предприемачите е по-високо.
 • И в двата случая е трудно да се пробие сред големите конкуренти, които вече са с редовни клиенти и отлична референтна база.
 • Бизнесът е неефективен в малък селски район, където предприемачеството е слабо развито.
 • Малко са безработните счетоводители с опит, които непрекъснато следят актуализирането на законите. Ще бъде трудно да се намери добър екип. Затова се препоръчва да се започне малък бизнес за тези, които имат самите те опит и познания в счетоводната работа.

Въпреки съществуващите минуси, с правилната организация счетоводната кантора или счетоводна къща може бързо да утвърди позицията си на пазара като донесе печалба.

Първи стъпки

Откъде да започнете и как се реализира бизнес идеята? Първоначално трябва да решите дали искате да организирате работа чрез интернет или имате нужда от голям персонал и офис. Препоръчваме да започнете с работа в мрежата. В бъдеще с добър темп на растеж можете да наемете офис и да вземете допълнителни служители, да регистрирате фирма – ЕООД или ООД. Но първоначално е достатъчно и по-изгодно да откриете фирма като едноличен търговец.

Оборудване и местоположение

За да оборудвате отдалечено работно място, ще ви е необходимо оборудване: компютър и интернет връзка. За да организирате дейността си, ще трябва да се регистрирате като свободна практика за счетоводители и да потърсите клиенти. Ако работата се организира в офис, тогава трябва да изберете малко офис пространство. Площта на офиса ще зависи от броя на служителите. За двама или трима счетоводители са достатъчни 20-30 кв.м. като всеки служител е оборудван с бюро, компютър и място за приемане на клиенти. Като допълнителна услуга препоръчваме да организирате посещение на счетоводителя директно в офиса на клиента. Това ще спести време на клиентите ви и ще повиши престижа ви в очите им.

При избора на място за офис се вземат предвид следните фактори:

 • Местоположение. На вашите потенциални клиенти трябва да е удобно и лесно да ви намират и стигат до вас. Ето защо в близост трябва да има паркинг, няколко спирки на обществения транспорт.
 • Добре е, ако офисът ви е близо до данъчната служба на града, това ще спести от времето на клиентите.

Рентабилността ще се увеличи с няколко редовни клиенти и постоянен поток от нови. Ето защо е необходимо да се създаде ефективна реклама на вашите счетоводни услуги.

Промотиране и реклама

Маркетинговият план за предоставяне на счетоводни услуги се основава на търсенето на пазара (т.е. ориентир за пасивно привличане на клиенти). Търсенето на пазара се различава значително от пазара, ориентиран към обема на продажбите на тези, които предвиждат продажба на услуги. Поддръжката на пазара, основана на търсенето, значително намалява разходите за рекламиране. Не всички се фокусират върху такива пазари, така че има вероятност да заемете своето място в тази ниша. Освен това, да се привлече клиент, който търси счетоводител, е по-лесно, отколкото да убедите клиента, който вече е предоставил тези услуги на конкурентите.

Много е важно при разработването на маркетингов план да се идентифицират както настоящите, така и бъдещите конкуренти. Ето защо, бизнес планът на теория се основава точно на пазарния дял, който може да се обхване наистина.

Маркетинговият план на компанията за счетоводни услуги или счетоводна кантора се състои от следните основни елементи:

 • Фирмена брошура. Тя е насочена към заинтересовани потенциални клиенти. Предоставя се информация за фирмата и пълен обем услуги с цени. Тези брошури ще бъдат разпространени сред местните собственици на малък и среден бизнес.
 • Реклама в социалните мрежи.
 • Създаване на сайт или лендинг страница и контекстна рекламна кампания.

В заключение

Кантората за предоставяне на счетоводни услуги може да работи дистанционно чрез интернет като онлайн счетоводни услуги и в офис, или и двата вида услуги едновременно. За насърчаване на отдалечен бизнес е достатъчно да отворите ЕТ и да създадете самореклама в социалната мрежа. Организацията на работа на малка фирма с офис в центъра на града ще изисква повече инвестиции.

Ако планирате да предоставяте одиторски услуги на големи компании, препоръчително е да отворите ЕООД или ООД, тъй като сътрудничеството на подобно ниво е невъзможно с ЕТ. Първоначално е достатъчно да се регистрирате като ЕТ и през първата година да работите за набиране на клиенти. В бъдеще можете да комбинирате дистанционната работа с офис такава.

Искате да стартирате свой счетоводен бизнес?

Можем да регистрираме новата Ви счетоводна фирма - както на място в офиса ни, така и онлайн.
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *