Създаване на онлайн курс – често срещаните грешки – част 1

Публикувано на 17 август 2023 г.

Според Smart Ranking пазарът на онлайн образование е нараснал със 17,9% през 2022 г. Търсенето е нараснало, а нишата е привлекателна. Разбира се, начинаещите в началото се сблъскват с грешки. Добрата новина е, че повечето от тях могат да бъдат избегнати.

От счетоводна къща ГАРАНТ ще разбием 5-те най-често срещани грешки при създаването на онлайн курсове. Прочетете статията, вземете лайфхакове и използвайте съветите – това ще ви помогне да не прегорите и да запазите репутацията си.

Грешка №1: Не се анализира търсенето

Често курсът е популярен само във фантазиите на експерта, но в действителност малко хора се нуждаят от него, тъй като търсенето не е формирано.

Пример: Амбициозен диетолог решава да стартира скъпа програма за обучение в здравословни навици. Но не е проучил търсенето на такива услуги. Имайте предвид, че понятието „склонен съм да платя много, помогнете ми да си създам здравословни навици“, разбира се, не съществува.

Специалистът би загубил време и пари за приготвяне на продукт, който никому не е необходим. Вместо това помислете да продължите да консултирате като диетолог, докато се опитвате да разберете дали вашите клиенти имат нужда от продукт за изграждане на подобни навици.

Какво се препоръчва да направите:

 1. Продължавайте да съветвате клиенти за формиране на диети.
 2. В процеса на работа научете за необходимостта от въвеждане на определен вид навици – наистина ли е налице.
 3. Предложете услуга за изграждане на навици чрез опит на лоялни клиенти срещу малка такса.
 4. Трупайте опит, трупайте казуси и рецензии – и едва след това създавайте и пускайте на пазара продукт за въвеждане на добри здравословни навици.

Как да тествате идеята

Има такова нещо като MVP (Minimal Viable Product) – минимално жизнеспособен продукт. Преди да създадете мащабно обучение, организирайте уебинар на същата тема. Подготовката му няма да отнеме много време и ресурси, като същевременно можете бързо да проверите търсенето на вашата идея.

Грешка №2: Не достатъчно или задълбочено проучване на вашата целева аудитория

Пример: ако сте предприемач, маркетолог и медиен продуцент, но сте решили да стартирате курс по суровоядство.

Сигурно смятате, че целевата ви аудитория са вегани, съзнателни суровоядци, хора, които искат да губят тегло и майки, които се тревожат за здравето на децата си. Това заляга като акцент в продажбите. Но резултатите не са никак обнадеждаващи.

Едва когато се направи custdevs (задълбочен анализ на нуждите), се вижда причината. Оказва се, че огромен слой от вашата целева аудитория са хора, които просто нямат фурна у дома си.

За да ги привлечете / закачите, трябва да кажете: „Ако нямате фурна, но искате да ядете разнообразно, да се отдадете на сладкиши, да изненадате гостите с необичайни десерти, елате на нашия курс.“

Как да провеждате задълбочени проучвания

Етап 1. Формулирайте цел

Например:

 • сегментиране на целевата аудитория;
 • намиране на идеи за нови продукти;
 • формиране на конкурентно предимство.

Стъпка 2. Формулирайте хипотеза

Например искате да създадете курс по графичен дизайн. Поставяте си цел – да сегментирате целевата аудитория. Тогава хипотезата може да бъде например:

„Основният сегмент от целевата аудитория са фрийлансъри, които искат да придобият допълнително умение и да увеличат обхвата на работа.“

Съответно трябва да интервюирате / проучите фрийлансъри, за да не изкривите резултатите от проучването / интервюто с неуместни отговори.

Стъпка 3. Формулирайте въпроси

Основни принципи:

 • Въпросите трябва да са отворени – така че да не може да се отговори само с „да“ или „не“.
 • Не предлагайте отговори – респондентите трябва да ги формулират сами, за да получите честна картина.
 • Задавайте въпроси не само за действията, но и за чувствата на събеседниците. Така вероятността да получите искрени отговори е по-висока.

Такъв гръбнак от въпроси може да бъде приложен при тестване на хипотезата от горния пример:

 • Как се справяте с безпаричието сега? Трябва ли да приемате допълнителни поръчки? Как смятате да увеличите средното търсене?
 • Какво се случва, ако не успеете да увеличите средните поръчки в близко бъдеще?
 • Какви допълнителни умения биха ви помогнали да увеличите цената на труда? Какво вече сте усвоили / опитали да усвоите?
 • Какво ви кара да се чувствате неудобно, когато се справяте с този проблем? С какво трябва да се справяте всеки ден? Защо е трудно?

Разбира се, по време на интервюто можете да зададете допълнителни въпроси, които по-добре да разкрият проблема на респондента и да потвърдят или опровергаят хипотезата.

Стъпка номер 4. Анализирайте отговорите

За да получите истинска крива за анализ, трябва да проведете поне пет дълбочинни проучвани / интервюта. Прозренията, които получавате от отговорите, ще ви помогнат да направите курса наистина полезен за публиката – и следователно печеливш за вас.

Лайфхакове:

 • Поканете хора на интервю за вашето проучване за малък подарък, като полезен контролен списък или книга. Можете да напишете така: „Ако сте готови да говорите с мен за около 30 минути и да получите подарък в замяна, оставете телефонен номер.“
 • Запишете интервюто на диктофон и запишете основните идеи в писмен вид. Удобно е да се направи конспект разговора и да го допълните с изводите си в екселска таблица.

Между другото, записването на разговор с потенциални клиенти е полезно не само по време на задълбочени интервюта. Но и след това – когато мениджърите по продажбите на вашия курс ще говорят с тях. Използвайте Calltouch Speech Analytics, технология за разпознаване на реч и превеждането ѝ в текст. С негова помощ ще подобрите работата на кол центъра и ще разберете кой звъни и купува по-често – ще можете ефективно да насочвате реклами.

Вижте и останалите стъпки за създаване на свой онлайн бизнес в следващата статия!

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *