Как да станете добър счетоводител

Публикувано на 28 ноември 2018 г.

Рецептите за успех са новия „свещен Граал“, в търсене на който са се устремили много специалисти, в това число и счетоводители. Но, както е известно, най-доброто е враг на доброто. И в преследване на успеха може просто да се загуби чувство за реалност и да се забрави, че най-важното в живота е хармонията. В хода на нашето общуване с колеги счетоводители от счетоводна къща „Гарант“ формулирахме четири лесни начина, които ще ви помогнат от обикновен счетоводител да станете добър счетоводител. Не е сложно. Уверете се сами.

1. Комуникацията, общуването е най-доброто образование

i love accounting Прието е да се счита, че повишаване на квалификацията е пряко свързано със специални курсове или обучение от опитни обучители, ментори. Това, разбира се, е така, но в действителност далеч не винаги скъпите курсове, красиви сертификати и няколко дни извън работата оправдават очакванията. Както отбелязват опитните счетоводители, обучението в професията трябва да се извършва постоянно, а това може да бъде постигнато само чрез непрекъснато общуване с колеги.

Постоянно търсете възможност да общувате с колеги от други счетоводни къщи, агенции, фирми. Днес има всички условия: форуми, портали, социални мрежи. Тези площадки дават възможност за непрекъснато актуализиране на знанията и получаване на конкретни практически съвети. Освен това, много от водещите консултанти и експерти в областта на данъчното облагане, законодателството, правните отношения и др. общуват чрез същите тези форуми и портали. Можете да им задавате директно въпроси, получавайки незабавни консултации. Включете се в подобни, задавайте въпроси, общувайте.

2. Учете се от другите професии

Ежедневието на един мениджър силно ли се различава от работния график на счетоводител? В действителност не. Така че, защо да не погледнете как представители на други професии организират работното си пространство и време?

От ръководителите на проекти може да се вземе умението за тайм мениджмънт – това е, когато ефективно оползотворявате всяка минута от работния ден и даже имате време за чаша чай с бисквити. От мениджъри по продажбите може да се вземат начините за изграждане на комуникации (сигурни сме, че да си счетоводител не е мълчалива професия). Юристите ще ви подскажат как да сте наясно със законодателството, за кои услуги и новинарски потоци да се абонирате. Маркетолозите ще ви посъветват за полезен и интересен форум, а сисадмините ще кажат какви приложения можете да ползвате в счетоводната си работа, каква счетоводна система, програма да изберете или услуга за обмен на електронни документи.

Между другото, използвате ли своя смартфон за работа? Има много различни мобилни услуги – информационни, справочни, за общуване и планиране, за всичко, което пожелаете – и всички те ще ви помогнат правилно и ефективно да изградите своя работен ден, за да бъдете в крак с промените в света на счетоводството и за решаване на текущите задачи.

3. Счетоводството е конкурентно предимство

За съжаление, все още има хора, които считат, че счетоводството не е част от търговската, комерсиална дейност на фирмата. Да, счетоводителят не участва в маркетинга, продажбите или производството, но това не означава, че неговата работата не е с конкурентно предимство за компанията, фирмата. Целта на цялата ви организация – да направите, предложите нещо по-добро от другите. И счетоводството не е изключение.

От гледна точка на мениджмънта (управлението), счетоводството е единица, както всяка друга в компанията. И за него са също толкова актуални въпросите за производителността и ефективността. Става дума за ефективността на помощните, обслужващи процеси в компанията, фирмата. От гледна точка на счетоводното отчитане счетоводство също е приход/разход и следователно трябва да е добре управлявано.

За добра счетоводна работа въведете следните критерии:

  • точност и достоверност на водене на счетоводните отчети;
  • актуалност, своевременност на формиране на данъчната и управленска отчетност;
  • пълнота на информацията, данните в счетоводната и данъчна отчетност.

4. Давайте почивка на ума

Все пак, работата на счетоводителя изисква остър ум, наблюдателност, педантичност и добросъвестност. Затова трябва постоянно да тренирате своя интелект. И това е най-добре по време на почивка. Най-лесният начин е да се чете. Още приятни възможности – игра на настолни игри, ръкоделие или рисуване. Най-вероятно нещо от изброените вече практикувате.

Много е важно културно разнообразяване на свободното време. Любими сериали – това е една добра почивка, но още по-добре – отидете на кино или театър. Дори и в най-стресиращите дни, по време на отчетни кампании или проверки, намерете време за освежаване чрез посещение на постановка или кино. Почивката е част от хармоничната и зряла личност, знак за уверен и надежден професионалист.

Както виждате, в нашите съвети няма нищо приказно: това са семпли и много достъпни начини, които работят даже по-лесно от японската диета. И най-важното, без стрес!

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *