Бъдещето на счетоводството – изкуственият интелект?

Публикувано на 22 ноември 2018 г.

Стартиране на използването на изкуствен интелект за автоматизиране на счетоводните процеси

Smacc е немска софтуерна фирма, използваще изкуствен интелект, за да помогне на лица на свободна практика, малки фирми и средни предприятия да автоматизират своите счетоводни системи и финансова отчетност. Клиентите на Smacc предават, вкарват своите документи, разписки, които след това преминават машинна обработка и се превръщат в електронна форма. Приходите и разходите, плащаният се разпределят по подходящ начин след кодирането. С течение на времето системата се учи да подобри функциите: продажби, разходи, управление на фактури и ликвидност.

Самообучение и усъвършенстване

бъдещето на счетоводството Софтуерът използва повече от 60 информационни пункта за преглед на разписки и фактури. Той проверява дали математиката е точна и проверява дали емитентът е правилно въведен с данни като идентификационни номера за данък върху добавената стойност (ДДС), наименования на фирмата и титуляра и др. Когато софтуерът научи как да разпознава всеки доставчик, задачите се обработват автоматично. Неговият изкуствен интелект му позволява да се учи самостоятелно и постоянно да подобрява способността си да сортира и разпределя информация.

Клиентите могат да проверяват данните си за таксуване и разход в реално време онлайн и вече не трябва да въвеждат данни или да чакат до края на месеца, за да видят състоянието на финансовите си ресурси. Някои компании, като QuickBooks, предлагат софтуер за счетоводна отчетност в облак, но Smacc е сред първите, които използват изкуствен интелект, за да подобрят способността на софтуера да автоматизира задачите.

Възходът на изкуствения интелект

изкуствен интелект Светът на счетоводството е най-новият от серията индустрии, които са засегнати от бързото внедряване и използването на изкуствен интелект. След много неуспешни усилия в миналото, точността и скоростта на съвременния изкуствен интелект са много подобрени.

Не може да не сте забелязали, че няма и ден без някой, примерно, във Facebook или новините да сподели статия за изкуствения интелект и как ще поеме работата ви през следващите няколко години, но тези опасения не са нови. Същите страхове са били актуални и са вълнували умовете на хората и когато фабриките са били новост и са навлизали във Великобритания преди 200 години.

Роботите, технологиите вече се използват в нашите домове, работни места и развлекателни центрове, а през следващите 10 години Forrester Research смята, че изкуственият интелект ще поеме до 16% от работните места в Съединените щати. Google смята, че роботите ще достигнат нивата на човешкия интелект до 2029 г., а Gartner изчислява, че 33% от всички професии ще се поемат от интелигентни роботи до 2025 г. FOW прогнозира, че петте области, които ще почувстват най-голямо въздействие ще са: здравеопазване, производство, транспорт, обслужване на клиенти и финанси.

Проверка на реалността

От всичко казано, счетоводителите нямат основания да се притесняват за изкуствения интелект още дълго време. Компаниите разработват интересни приложения с изкуствен интелект, за да подпомогнат по-нататъшното автоматизиране и рационализиране на счетоводните задачи.

И особено важно – професионалните счетоводители правят много повече от следенето на приходите, разходите и изготвяне на отчети. Те действат като консултанти, които съветват за данъчното планиране, обсъждат операции, преглеждат клиентските цели и др.

Бизнес в няколко страни

Това важи особено за фирми, които оперират в много страни. Достатъчно трудно е да се справите с данъците във вашата родина, а разбирането на данъчния кодекс и бизнес правилата в редица чужди страни може да е обезсърчаващо. Готови ли са роботите на изкуствения интелект да се справят със заплетената мрежа от регламенти, свързани с Европейския съюз и още куп нормативи? Не съществуват алгоритми на изкуствен интелект, които да разрешават тези сложни взаимодействия.

Контекстни предизвикателства

Изкуственият интелект може да бъде обучен да се справя с невероятно разнообразие от задачи, ако му дадете достатъчно широко разнообразие от варианти. Учените не са сигурни как точно се случва това. Математиката е толкова сложна, че е трудно да се проследи как се учи системата, което затруднява диагностицирането на проблемите.

Наистина изкуственият интелект може да направи невероятни неща, но не е толкова добър в много неща, които хората правят естествено. Ние вземаме като хора много решения въз основа на контекста. Хората, професионалистите, счетоводителите разбират ситуациите и правилата, които клиентът трябва да спазва и те могат да представят опции и препоръки по начин, който клиентът може да разбере.

Съвременните системи за изкуствен интелект не се справят добре с този тип комуникация – контекстната. Да, те могат в едно обозримо бъдеще да направят ежедневието леко и спокойно. Това бъдеще може да бъде по-близко, отколкото си мислите, но засега счетоводните услуги в лицето на външни изпълнители имат предимство, което и най-напредналите алгоритми не могат да дублират – човешкото присъствие.

Търсите качествено счетоводно обслужване?

Свържете се със Счетоводна къща Гарант
Изгодно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.